REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Analize care vizează nivelul de vitamine și minerale din organism

Analize care vizează nivelul de vitamine și minerale din organism

Replica API 4 decembrie 2021 | 00:00 883

Vitaminele și mineralele joacă roluri importante în menținerea stării de sănătate. De ce analize e nevoie pentru a determina nivelul de vitamine și minerale din organism?

Sursă foto: Shutterstock

Ce sunt vitaminele și mineralele?

Vitaminele sunt compuși organici necesari pentru a susține viața, cele mai multe vitamine fiind luate din alimentație. Esențiale pentru funcționarea normală a metabolismului, vitaminele sunt de două feluri: liposolubile (solubile în grăsimi) și hidrosolubile (solubile în apă). Cele din prima categorie (A, D, E, K) sunt stocate în țesutul gras din corp și în ficat, uneori pentru luni întregi, iar cele din a doua categorie (vitamina C și complexul de vitamine B) nu rămân prea mult în corp, deci trebuie consumate mai des, scrie doc.ro.

Mineralele sunt importante pentru organism deoarece contribuie la formarea enzimelor și a hormonilor și ajută la funcționarea corectă a creierului, inimii, mușchilor și oaselor. Există două categorii de minerale: macromineralele (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fosfor, sulf etc.) și micromineralele sau oligoelementele (fier, mangan, iod, cupru, zinc, seleniu etc.). Acestea se obțin din alimentație, dar uneori medicul poate recomanda și suplimente.

De ce apare deficitul de vitamine și minerale?

Lipsa de vitamine înseamnă că numărul de globule roșii sănătoase scade. Anemia cauzată de lipsa de vitamine apare de obicei când o persoană nu consumă suficientă vitamina C sau vitamina B12 ori folați sau poate să apară dacă organismul nu poate absorbi ori procesa normal vitaminele primite. Carența de minerale apare în timp, dacă o persoană nu consumă cantitățile suficiente sau dacă organismul are dificultăți în a le absorbi. Cele mai frecvente sunt lipsa de calciu, fier, magneziu, potasiu și zinc.

Care sunt simptomele lipsei de vitamine și minerale?

O persoană care suferă de avitaminoză se confruntă cu simptome precum oboseală, tulburări respiratorii, amețeală, paloare, ritm cardiac neregulat, amorțeala degetelor, slăbiciune musculară, schimbări de dispoziție și lipsă de concentrare.

Carența de minerale vine cu simptome precum constipație sau diaree, balonare, slăbire a sistemului imunitar, pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, ritm cardiac neregulat, crampe musculare, furnicături ale extremităților, oboseală și lipsă de concentrare.

Ce analize indică o lipsă de vitamine sau minerale

Pentru a determina nivelul de vitamine medicul recomandă analize uzuale de sânge. Persoanele cu anemie au mai puține celule roșii decât este normal. Dacă e vorba de o carență de vitamina B12 sau de folați, celulele roșii apar mai mari. În cazurile de carență gravă, și numărul de celule albe poate fi mai scăzut decât normal.

Dacă analizele de sânge arată o carență de vitamine, medicul mai poate recomanda un test pentru anticorpi și un test al acidului metilmalonic (nivelul acestei substanțe este mai crescut la persoanele cu lipsă de vitamina B12).

Pentru a determina nivelul de minerale, medicul cere informații despre alimentația obișnuită a pacientului și despre istoricul familial în ceea ce privește anumite boli sau carențe de vitamine ori minerale. De asemenea, recomandă analize uzuale de sânge și o măsurare a electroliților din sânge.

Cum se tratează lipsa de vitamine și minerale

Carența de vitamine și minerale se tratează prin schimbări în alimentație și prin includerea unor suplimente sau injecții.

Dacă e vorba de o lipsă a vitaminei B12, cu care se confruntă multe persoane, medicul va recomanda fie injecții, fie suplimente alimentare. Dacă există o lipsă de acid folic, vor fi indicate suplimente (fie pe o perioadă scurtă, fie pe termen nedefinit, dacă această lipsă nu poate fi corectată de organism). Scoicile, ficatul și păstrăvul sunt surse bune de vitamina B12, iar legumele verzi cu frunze, fasolea, arahidele, semințele de floarea-soarelui sunt surse bune de acid folic.O altă carență frecvent întâlnită este cea de vitamina C, pentru care se recomandă consumul de alimente bogate în această vitamină - kiwi, citrice, ardei gras, roșii) și tablete.

Deficitul de minerale se tratează în funcție de severitate și de cauză (e posibil să fie provocat de anumite afecțiuni), cu modificări ale dietei și cu suplimente. Anumite minerale se iau împreună cu vitamine, pentru a le facilita absorbția (de exemplu, calciu cu vitamina D3 sau fier cu vitamina C).

Calciul se regăsește în iaurt, brânză, sardine consumate cu tot cu oase, leguminoase, broccoli, varză creață, tofu. Fierul se găsește în carne de pui, pește, fasole, linte. Magneziul se poate lua din leguminoase, nuci, semințe, cereale inetgrale, legume verzi cu frunze. Potasiul se află în banane, cartofi, prune, sfeclă roșie, legume verzi cu frunze. Zincul poate fi luat din scoici, carne roșie, semințe de dovleac, fasole, nuci.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pai si, care sunt analizele uzuale de sange? credeam ca aflam din articol
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614