REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Analize pentru diagnosticarea infertilității la bărbați

Analize pentru diagnosticarea infertilității la bărbați

Replica API 20 iulie 2020 | 00:00 881

Un cuplu care își dorește un copil și a încercat mai bine de un un an să obțină o sarcină, însă fără succes, trebuie să meargă la un medic specialist, pentru un diagnostic corect, scrie doc.ro.

Pentru bărbați, există anumite analize sau teste pentru a se depista cauza infertilitățîi. Aceste teste pot fi:

Analiză spermei (spermogramă)

Este vorba de un test prin care medicul verifică problemele de la nivelul spermei, cum ar fi numărul scăzut de spermatozoizi sau acei spermatozoizi care nu se mișcă în mod corespunzător.

Testul care depistează bacteria Chlamydia trachomatis (clamidioza)

O mostră din urină pacientului va fi testată pentru a se verifică astfel dacă este prezența bacteria Chlamydia trachomatis, pentru că această bacterie poate afecta fertilitatea bărbatului. În cazul în care bărbatul are clamidioza, medicul lui îi va prescrie antibiotice.

Pentru diagnosticarea infertilității, medicul poate recomandă bărbaților unul sau mai multe teste/analize.

Odată ce bărbatul ajunge la cabinetul medicului specialist în infertilitate, acesta îl va întreba despre istoricul sau medical, despre medicamentele pe care le ia în prezent și despre obiceiurile legate de viață sexuală, iar apoi va efectua examenul clinic.

Testiculele vor fi verificate în această etapă, pentru că medicul să vadă dacă există noduli, zone umflate sau deformate, iar apoi formă și structura penisului vor fi examinate, pentru a se depista eventuale anomalii. Desigur, medicul poate efectua și examinarea prostatei.

Ce presupune analiză spermei (spermogramă)

Pacientului i se va cere o mostră de spermă, pentru a fi apoi testată și pentru a se află informații precum: concentrația de spermatozoizi, motilitatea spermatozoizilor, culoarea spermei, calitatea ei și orice fel de infecții care ar putea afecta bărbatul în cauza, precum și dacă este prezent sau nu sângele în spermă. Numărul de spermatozoizi poate varia, așa că este posibil să fie necesare mai multe mostre.

Se efectuează și teste de sânge

Laboratorul de analize va testa mostrele de sânge ale pacientului, pentru a se vedea care sunt valorile testosteronului și ale altor hormoni, cum ar fi FSH și prolactină.

Medicul poate recomandă și ecografia

Ecografia poate scoate la iveală probleme precum obstrucția canalului ejaculator sau o ejaculare retrogradă (numită și ejaculare "uscată").

Bineînțeles, testul pentru depistarea infecției cu Chlamydia nu trebuie trecut cu vederea. Chlamydia poate afecta fertilitatea, însă antibioticele pot trata infecția această.

Analizele acestea sunt extrem de importante, pentru că ele ajută medicul să pună diagnosticul de infertilitate la bărbați.

Când trebuie să repeți spermogramă

Atunci când ajungi la cabinetul unui medic specialist în infertilitate, că bărbat, este important să știi că analiză spermei este un test folosit pentru a măsură cantitatea și calitatea spermei tale. În cazuri rare, există un rezultat anormal când spermă este analizată pentru prima oară. Dacă se întâmplă acest lucru, pacientul trebuie să repete testul și ideal ar fi că această analiză să se facă după 3 luni.

Chiar și așa, dacă rezultatele arată că numărul tău de spermatozoizi este extrem de scăzut sau că nu ai deloc spermatozoizi în lichidul seminal, spermogramă ar trebui repetată cât mai curând posibil.

Ce este un specialist în infertilitate

Un specialist în infertilitate (numit și endocrinolog reproductiv) este un expert în domeniul infertilității. Vei descoperi că specialiștii în endrocrinologie reproductivă sunt chiar mai specializați și că își îndreaptă toată atenția asupra anumitor tratamente, metodelor de diagnostic și procedurilor necesare cum ar fi, de exemplu, cazurile de infertilitate la bărbați.

Infertilitatea inexplicabilă

La aproximativ 5%-10% dintre cuplurile care încearcă să conceapă un copil, testele de mai sus au rezultate normale și nu există o cauza aparență a infertilitățîi. La un procent mult mai mare de cupluri, doar anomaliile minore sunt descoperite (dar care nu sunt suficient de severe pentru a avea drept rezultat infertilitatea). În aceste cazuri, infertilitatea este denumită "inexplicabilă".

Cuplurile cu infertilitate inexplicabilă ar putea avea probleme în ce privește calitatea ovulelor femeii, funcționarea trompelor uterine (poate să existe o obstrucție la nivelul unei trompe) sau funcționarea spermatozoizilor. Toate aceste probleme sunt dificil de diagnosticat și/sau de tratat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367