REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Anca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Anca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Replica API 9 aprilie 2022 | 00:08 5732

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt insuficiente față de numărul cererilor care sunt în așteptare. La acest moment, sunt instituționalizate 607 persoane, iar alte peste 100 așteaptă să ajungă într-unul din centrele direcției. Despre acest subiect, dar și despre problemele cu care se confruntă DGASPC , am vorbit cu Anca Ghițulescu, directorul executiv al Direcției Sociale. Însă, a venit în studioul Replica și cu vești bune.

În debutul interviului, Anca Ghițulescu a vorbit despre perioada pandemică și problemele cu care s-a confruntat Direcția în perioada respectivă. ”Am început după ieșirea din starea de pandemie și de alertă să ne deplasăm la domiciliul persoanelor nedeplasabile în vederea efectuării anchetelor sociale și a ținerii interviului pentru a culege informațiile necesare. De asemenea, sunt persoane care vin în mod direct și se adresează serviciilor noastre. A fost greu în pandemie, pandemia a fost grea și pentru instituții și ne-a pus în tot felul de situații. Spre exemplu, pentru a ține o evaluare online cu o persoană care nu are telefon performant și să faci un interviu pe whatsapp este dificil, dar colegii mei s-au descurcat și au găsit cele mai bune metode pentru rezolvarea acestor lucruri. Am făcut rost de telefoane mobile, am lucrat cu autoritatea publică locală, multe dintre interviuri s-au ținut în cadrul primăriilor”, a spus Anca Ghițulescu.

Ghițulescu: Am ieșit în stradă, nu am avut bani

Aceasta a vorbit și despre perioada când instituția nu a mai avut bani de salarii și cele necesarii funcționării, după ce Ministerul Muncii a sancționat DGASPC cu reținerea a 25 % din buget. ”O să vă spun cum a venit această ordonanță care spunea să diminuăm capacitatea centrelor pentru persoanele cu dizabilități. Noi aveam 5 centre care depășeau această capacitate, au apărut 2 decizii ale autorității care au prevăzut elaborarea unor planuri de restructurare, planuri care au fost avizate de către autoritate, s-a muncit foarte mult la ele, au fost avizate și de Consiliul Județean Constanța. Această ordonanță prevedea ca începând cu anul 2019 să fie sancționate direcțiile cu 25%, 2020 cu 50% și așa mai departe, până când finanțarea cădea în sarcina Consiliului Județean. Aceste planuri au fost avizate pentru o perioadă de 3 ani, timp în care trebuia să avizăm acest proces de restructurare. A fost pandemie, am elaborat planurile, am pregătit și o serie de măsuri, printre care și mai multe proiecte, am accesat aceste programe de interes național, să construim 17 locuințe protejate ca să putem face această restructurare. Au fost probleme cu terenurile, cu fondurile insuficiente, contribuția Consiliului Județean Constanța a fost mult mai mare decât cea inițială și de aceea am ajuns în situația în care în anul 2021 am fost sancționați. Sancțiunea nu s-a aplicat în 2019, ci în 2021. Noi am ieșit în stradă, nu am avut bani de salarii, însă cu sprijinul Consiliului Județean Constanța aceste deficiențe s-au remediat și această problemă a fost rezolvată”, a lămurit Ghițulescu.

E nevoie de mai multe centre; 132 cereri în așteptare

La nivelul județului Constanța sunt necesare mai multe centre decât sunt în prezent, spune directorul executiv. Se lucrează la înființarea a 7 locuințe protejate și 2 centre de zi și, de asemenea, au în vedere și ridicarea a 2 clădiri care sunt destinate Protecției Copilului și pe care trebuie să le transforme în centre pentru adulți.

La acest moment avem instituționalizate 607 persoane. Perioada de vârf a centrelor pentru persoanelor cu dizabilități a fost 765, acesta a fost numărul maxim de beneficiari în centre, dar începând cu luna septembrie a anului trecut am oprit acest lucru pentru că altfel nu putem să realizăm procesul de restructurare. Avem 132 de cereri în așteptare, nevoia există de astfel de servicii. Avem 21 de locuințe protejate, 4 centre de reabilitare și 4 centre de îngrijire și asistență. Ele sunt în diverse stadii de implementare”, a explicat Ghițulescu.

Mai avem probleme legate de numărul mare de solicitanți pentru instituționalizări, cel puțin 3 persoane formulează cereri sau vin și se adresează instituției. Spre exemplu, ieri am avut o solicitare de audiență a unei femei care din copilărie este afectată psihic, familia nu mai poate să aibă grijă de ea, am rugat familia să se ocupe în continuare de dânsa până vom afla ce se întâmplă. Încercăm să găsim alternative cu familia ori cu autoritatea publică locală, sunt persoane care se adresează și mediului privat”, a mai spus directorul.

Directorul Anca Ghițulescu a venit și cu vești bune: mai multe proiecte. ”Avem multe proiecte în derulare. Am accesat 15 proiecte la nivelul instituției, fie pe parte de copii, de consilierea agresorilor, proiecte pentru persoanele cu dizabilități. Avem un proiect la care noi suntem beneficiari pentru modificarea criteriilor de încadrare a persoanelor cu handicap. Criteriile sunt prevăzute de legislație, pentru o anumită afecțiune trebuie să urmărești anumiți indicatori, încadrarea în grad nu se face pe boală, ci pe deficiențele pe care le produce diagnosticul respectiv. Sunt criterii mai vechi, au apărut tot felul de modificări, noi trebuie să ne adaptăm tuturor situațiilor”, a conchis directorul.

Mai multe, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920