REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Anca Nedea: Se lucrează la noua lege a turismului; trebuie să fim mai eficienţi

Anca Nedea: Se lucrează la noua lege a turismului; trebuie să fim mai eficienţi

Replica API 14 ianuarie 2016 | 22:07 321

Şefa ANT,

Şefa ANT,

Anca Pavel-Nedea

Autoritatea Naţională pentru Turism lucrează de zor la noua lege a turismului care, dacă va fi aprobată, va aduce numeroase schimbări în acest domeniu. Potrivit şefei ANT, Anca Pavel-Nedea, s-au format 11 subcomisii de lucru în urma unor întâlniri cu reprezentanţii mediului privat în care se discută probleme stringente ale turismului român. „Data de 31 martie 2016 era pusă ca deadline de proiect în subcomisiile de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor patronale, ca noi să finalizăm legea şi să o înaintăm”, a spus şefa ANT.

Turismul român are multe hibe care, conform şefei ANT, trenează de prea mult timp şi trebuie rezolvate pentru a deveni o ţară demnă de considerat atunci când ne gândim unde să ne petrecem vacanţele şi concediile. Asta pentru că nu putem promova un lucru până nu devenim mai buni în ceea ce facem, mai eficienţi. Anca Nedea a precizat că s-au înfiinţat 11 subcomisii de lucru în care se discută problemele actuale ale turismului român şi că dacă noua lege a turismului va fi aprobată, va aduce numeroase schimbări în domeniu. „Data de 31 martie era pusă ca deadline de proiect în subcomisiile de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor patronale, ca noi să finalizăm legea şi să o înaintăm. Mai departe, dacă o blochează Parlamentul, Ministerul Finanţelor… Noi o urmărim, dar nu depinde de noi. ANT face legea, HG-urile, apoi le înaintează Ministerului de resort, singurul abilitat conform legii să înainteze el ca proiect. Trebuie să impulsionăm şi mediul privat să vină să lucreze, pentru că noi vrem, am făcut subcomisii, ne-am pus specialişti, am lucrat legea dar, acum, de exemplu, suntem în faza în care am cerut din partea fiecărei asociaţii patronale să desemneze reprezentanţii pe subcomisiile de lucru pe care le-am fixat”, a declarat Nedea, pentru „Replica”.

Dintre comisiile fixate împreună cu reprezentanţii mediului privat amintim Comisia Litoral Delta Dunării, Plaje şi Agrement Nautic; Turism Balnear; Turism Montan, Pârtii, Trasee Turistice,Trnsport pe cablu, Salvamont, Salvaspeo şi Agrement; Turism Rural, Ecologic şi Cultural. Referitor la schimbările pe care le-ar aduce această nouă nege a rurismului dacă va fi şi aprobată, şefa ANT a mai precizat: „În primul rând foarte multe schimbări vor decurge din ceea ce lucrăm în subcomisiile de lucru cu reprezentanţii mediului privat şi ai noştri, din aceste Hotărâri de Guvern. De exemplu, s-a deschis un singur tip de agenţie de turism la propunerea ANAT. Va fi o singură definiţie a agenţiei de turism. De asemenea, noua lege ar prevede eliminarea enumerării tipurilor de structuri de primire turistice. Pe partea de turism balnear se doreşte în HG-ul subsecvent care se va lucra pe subcomisia de Turism Balnear, deblocarea situaţiei cu Ministerul Sănătăţii- faptul că sunt baze de tratament acolo care nu sunt privatizate dar Ministerul Sănătăţii nu a avut nici capacitatea să investească în ele”, a specificat Nedea. „Tot pe partea de balneo lucrăm separat la un proiect pentru legiferarea părţii de decontare la casele de asigurări exact pe modelul din afară, noi luând modelul Germaniei. Pe modelul Germaniei lucrăm cu biroul de turism pe care îl avem acolo. O să cerem şi un specialist care să vină aici să ne ajute să lucrăm cadrul legislativ astfel încât străinii care vin aici şi fac tratament în bazele noastre să poată să îşi deconteze apoi la casele de sănătate”, a mai completat şefa ANT. În ceea ce priveşte situaţia actuală a birourilor de turism din afara ţării, şefa ANT a precizat că nu se pune problema înfiinţării unor noi birouri pănă nu se vor rezolva problemele deja existente în turismul român şi până nu se va eficientiza activitatea celor 9 birouri deja existente: „Părerea mea legată de birourile de turism în afara ţării este că suntem una din ţările care au în toată lumea 9 birouri de turism externe. E de râsul curcilor. Dar dorinţa mea este să reuşesc să le eficientizez pe cele existente, să rezolv problemele care au trenat de ani de zile la anumite birouri de turism- vezi biroul de turism din Madrid. După ce voi rezolva aceste probleme şi voi reuşi să eficientizez activitatea birourilor de turism externe, îmi propun, dacă voi mai fi la conducerea autorităţii, pentru 2017 să targetez înfiinţarea altor birouri de turism. Dar întâi trebuie să devenim mai eficienţi şi mai buni şi dacă nu atingem nişte obiective de eficienţă nu facem nimic”, a conchis Nedea.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614