REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ANCHETĂ EPIDEMIOLOGICĂ: 12 cazuri de rotavirus, tratate într-o lună la Judeţean. DSP cere reinstruirea personalului medical

ANCHETĂ EPIDEMIOLOGICĂ: 12 cazuri de rotavirus, tratate într-o lună la Judeţean. DSP cere reinstruirea personalului medical

Replica API 7 februarie 2013 | 00:00 268

Micuţii stau chiar şi câte trei într-un pat

Micuţii stau chiar şi câte trei într-un pat

Alertă la Constanţa! Sezonul infecţiilor cu rotavirus este în toi. Primele cazuri de îmbolnăvire cu acest virus foarte contagios au apărut în luna ianuarie 2013. Mai mulţi copii de numai un an, au fost internaţi în spital. Rotavirusul poate fi extrem de periculos, din cauza deshidratării se poate ajunge până la deces. Infectia cu rotavirus este cea mai frecventa cauză de diaree severă la copii mici. Seful Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constana, dr. Cristina Mihai, îndeamnă părinţii să-şi vaccineze copiii împotriva rotavirusului.

În momentul de faţă secţia este supraaglomerată, fiind internaţi 102 copii pe 75 de paturi, plus 80 de mame, majoritatea de etnie romă, cazuri sociale, fără asigurare medicală, la care se mai adaugă şi alte 17 cazuri în Terapie Acută. În unele saloane, micuţii stau chiar şi câte trei într-un pat. "Din cei 102 copii internaţi pe Secţie de Peaditrie avem un singur caz cu rotavirus. Copilul este izolat şi urmează tratament adecvat. Lunar avem cam 5-6 copii confirmaţi cu rotavirus. Celelalte cazuri sunt internate cu afecţiuni respiratorii sau digestive. Este foarte greu să lucrezi într-o secţie supraagloemerată pentru că din punct de vedere epidemiologic, se pot amesteca mai multe tipuri de patologii, în special cele cu transmitere de la un copil la altul", a declarat dr. Cristiana Mihai, şeful Secţiei de Pediatrie. Medicul le recomandă părinţilor să evite locurile aglomerate, iar la primele semne de boală să se prezinte cu micuţii la un cabinet de specialitate.Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa a declanşat o anchetă epidemiologică. Astfel, specialiştii Ministerului Sănătăţii în teritoriu au analizat un număr de 908 foi de observaţie, cazuri externate în cursul lunii ianuarie şi până în 6 februarie 2013, constatând că primul caz diagnosticat în 2013 cu rotavirus a fost înregistrat în data 4 ianuarie a.c., caz internat cu simptomatologie digestivă."S-au identificat un număr de 12 cazuri externate cu infecţii cu rotavirus, din care copii de 0-1 an -8 cazuri, 1 an -2 cazuri, 2 ani -2 cazuri. S-au analizat 119 foi de observaţie ale copiilor internaţi în prezent în Secţia de Pediatrie şi au fost depistate 3 cazuri, aflate sub tratament, cu evoluţie favorabilă", susţin medicii specialişti.

Iată ce măsuri a dispus echipa de control a Direcţiei de Sănătate

Urmare a contrului, DSP solicită unităţii sanitare să menţină sau să extindă, după caz, un sector separat de internare pentru cazurile cu simptomatologie digestivă; să investigheze cu laboratorul toate cazurilor internate cu manifestări digestive; să raporteze zilnic numărul de cazuri internate cu simptomatologie digestivă şi număr de cazuri confirmate cu rotavirus; să ia măsuri de prevenire a transmiterii intraspitaliceşti a infecţiei prin asigurarea de echipamente de protecţie şi dezinfectante în cantităţi suficiente pentru personalul destinat acestui sector; să reinstruiască personalul medical privind respectarea precauţiunilor universale- stabilirea personalului responsabil privind supravegherea epidemiologică a evoluţiei cazurilor de infecţii cu rotavirus; dar şi să instruiască mamele internate privind respectarea normelor de igienă individuală şi în îngrijirea copiilor.

În România NU EXISTĂ un program naţional de vaccinare împotriva rotavirusului

Bolile diareice, majoritatea cauzate de rotavirus, sunt una din principalele cauze ale mortalităţii infantile la copiii sub 5 ani. Dintre acestea, gastroenterita este cea mai frecventă boală infecţioasă a copilăriei şi este extrem de periculoasă deoarece rotavirusul se transmite foarte uşor. Virusul poate fi luat din spital, din spaţiile de joacă pentru copii sau de la creşă, de pe orice obiect care a fost atins de cineva care poartă virusul, din alimente sau din apă care au intrat în contact cu particule ale virusului. Din păcate, rotavirusul nu ţine cont de nivelul de curăţenie, aşa că măsurile standard de igienă nu influenţează major transmiterea virusului. Statisticile medicilor din România arată că 95% dintre copii se îmbolnăvesc de rotavirus înainte de a împlini vârsta de 5 ani. În anul 2011, în România, au fost înregistrate 37.595 de cazuri de boală diareică acută, provocată de infecţia cu rotavirus. Cu toate acestea, în ţara noastră, nu există un program naţional de vaccinare împotriva rotavirusului, iar jumătate dintre mamele din ţara noastră nu au auzit de acest vaccin. Deşi medicii recomandă vaccinarea copiilor împotriva rotavirusului, acest vaccin nu este gratuit!

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367