REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ancheta în cazul bebeluşilor morţi în Spitalul Judeţean arată că mămicile sunt vinovate

Ancheta în cazul bebeluşilor morţi în Spitalul Judeţean arată că mămicile sunt vinovate

Replica API 6 decembrie 2011 | 00:00 112

Rezultate preliminarii

Rezultate preliminarii

Agitaţie în Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acolo unde trei bebeluşi născuţi prematur au decedat, sâmbătă, în condiţii suspecte. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa au declanşat luni o amplă anchetă pentru a elucida misterul. După ore întregi de verificări, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu au ajuns la concluzia că micuţii nu au decedat din cauza unor infecţii intraspitaliceşti, dar nici din cauza unor defecţiuni tehnice la aparatura medicală.

"Incubatoarele au fost verificate şi sunt în perfectă stare de funcţionare. Unele au baterii noi, în garanţie, iar în cazul lor există contract de service", au precizat inspectorii DSP. De altfel, aceştia exclud varianta unei culpe medicale şi spun că de vină ar fi chiar mamele copiilor, pentru că medicii au consemnat în foile de observaţie: "ruptură membrane amniotice cu peste 24 de ore înainte de naştere". "Conform concluziilor preliminare ale anchetei, cele trei decese, doi bebeluşi prematuri din Tulcea, interanţi în Judeţean în luna noiembrie a.c., şi unul din Constanţa, nu au avut nici o legătură între ele. Vorbim de mame inconştiente care aveau membranele rupte cu mai mult de 24 de ore. În mod normal, în cazul gravidelor, când se rupe membrana, se impune prezenţa în Urgenţă în cel mai scurt timp posibil. Pacienta din Constanţa s-a prezentat la spital după ce a stat liniştită acasă, în pat, cu membranele rupte de trei zile. Astfel, bebeluşii s-au născut cu tot felul de boli care la un momen dat nu au mai putut fi tratate", au declarat inspectorii DSP. Aparţinătorii micuţilor decedaţi au acuzat cadrele medicale de neglijenţă în serviciu, menţionând că şi-au găsit copiii cu sânge la gură. "Toţi trei s-au născut prematur. Mai mulţi medici, care nu au legătură unii cu alţii, au semnat că respectivele cazuri sufereau de sindrom hemoragic generalizat şi de aceea este posibil ca mamele lor să-i fi găsit cu câteva pete de sânge. În astfel de cazuri există tendinţa la sângerări abundente, generalizate, care apar spontan sau care se manifestă după un traumatism", mai spun anchetatorii. Menţionăm şi faptul că raportul necroptic, semnat de medicul Mariana Aşchie, şeful Serviciu de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Judeţean, relevă faptul că micuţii aveau hemoragie cerebrală. Medicii mai spun că dacă printr-un miracol le-ar fi salvat viaţa, bebeluşii riscau să supravieţuiască cu sechele neurologice.

32 de bebeluşi născuţi prematuri, decedaţi în 2011 în Judeţean

Documentele Spitalului Judeţean atestă faptul că medicii constănţeni au tratat în acest an 396 de cazuri de prematuritate, rata mortalităţii fiind de aproximativ 10%. "În evidenţele Spitalului Judeţean există 396 de cazuri de prematuritate internate în 2011, dintre care 32 decese. Rata mortalităţii este de aproximativ 10%, mai mică decât cea de anul trecut (14% -n.r.), dar nu este un procent fericit. In cele mai multe cazuri medicii au reuşit să-i menţină pe cei mai mulţi în viaţă, însă în unele cazuri nici ei nu pot să facă minuni, cum a fost şi cazurile celor trei bebeluşi care au decedat sâmbătă", au conchis specialiştii DSP. Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218