REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ancheta la Ambulanta Constanta, dupa decesul de la Baneasa

Ancheta la Ambulanta Constanta, dupa decesul de la Baneasa

Replica API 9 aprilie 2011 | 00:00 1075

Se cauta vinovati

Se cauta vinovati

Decesul bărbatului de 62 de ani din Băneasa, Gheorghe Ion, bagă în anchetă Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa. Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat, a cerut, vineri, 8 aprilie a.c., doctorului Vasile Popescu, directorul SAJ, demararea unei verificări amănunţite la nivelul dispeceratului Serviciului de Ambulanţă care nu ar fi respectat procedurile în astfel de cazuri. Dispeceratul ar fi trebuit să intervină cu maşină de reanimare, nu să aştepte solicitarea echipajului ambulanţei.

Astfel, intervenţia ar fi fost mai rapidă cu 15 minute, a declarat subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii. Oficialul Ministerului susţine că ambulanţa a răspuns solicitării în 16 minute de la efectuarea apelului la 112. Raed Arafat a mai declarat că acest caz nu putea fi tratat la Centrul de Sănătate Băneasa, impunându-se transferarea pacientului cu grave probleme cardiace la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. De altfel, centrul de la Băneasa a fost închis, ca urmare a deciziei Ministerului Sănătăţii de a transforma mai multe spitale în azile.

Şeful SAJ se ocupă de ancheta de la Constanţa

"Vrem să verificăm un singur aspect, şi anume de ce nu s-a trimis din start maşină de Terapie Intensivă când au auzit la telefon că starea de sănătate a pacientului era gravă şi s-a aşteptat până când asistenţii au solicitat sprijin. Era diferenţă de 15 minute. Asta o să verifice domnul Vasile Popescu de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa. Însă, nu cred că se poate corela cu ce s-a întâmplat. Asistentul şi-a făcut treaba şi nu putem să spunem că s-a uitat la pacient. A lucrat, l-a defibrilat şi l-a resuscitat. Bolnavul era extrem de grav. Avea foarte multe probleme cardiace şi cordul lui foarte greu răspundea la resuscitare. Cazul respectiv nu putea fi tratat la Băneasa. Chiar dacă ajungea la Centrul de Sănătate, de acolo trebuia transferant urgent la Spitalul Judeţean, ceea ce a făcut şi medicul de familie", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, dr. Raed Arafat. La rândul său, Marian Beciu, medicul coordonator al SAJ Constanţa, spune că în acest caz s-a demarat o anchetă internă. "Am discutat cu domnul manager şi vom demara o anchetă internă în acest caz pentru a vedea ce resurse erau disponibile în acel moment şi la ce distanţă se afla ambulanţa de locul solicitării. Conform legii, timpul minim de răspuns în zone rurale este de 20 de minute, ori în cazul de faţă s-a intervenit în 16 minute", susţine dr. Beciu. Menţionăm că omului i s-a făcut rău la serviciu. Deşi ambulanţa l-a preluat în 16 minute, bărbatul cu probleme cardiace mai vechi a murit în drum spre Spitalul Judeţean, aflat la 80 de kilometri de Centrul de Sănătate Băneasa. Menţionăm că Gheorghe Ion lucra ca vânzător în cadrul unei farmacii veterinare din Băneasa şi era membru PDL.

Astărăstoae: Vinovaţi pentru decese sunt cei care au închis spitalele

Decizia de a închide unităţile spitaliceşti fără a asigura alte centre care să răspundă prompt la urgenţele pacienţilor "dovedeşte amatorism", iar vinovaţii pentru decesele de la Băneasa (Constanţa) şi Bălceşti (Vâlcea) sunt cei care au pus lacăt la spitale, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). Tot preşedintele Colegiului Medicilor din România consideră că hotărârea ca anumite spitale să fie închise sau reprofilate s-a luat pe considerente financiare, înainte să se facă o analiză clară a nevoilor pacienţilor. "Totul s-a întâmplat într-o viteză uluitoare, înainte de a se gândi la repercursiunile ce pot apărea în astfel de situaţii. Nu ştiu dacă cei doi pacienţi de la Constanţa şi de la Vâlcea ar mai fi putut fi salvaţi având în vedere diagnosticul, însă, cu siguranţă, în ambele situaţii se putea interveni cu mai mult profesionalism şi mult mai repede", a adăugat Astărăstoae.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218