REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ANCHETĂ LA FINAL: Două bucătărese cu stafilococ auriu au băgat elevii Colegiului Pedagogic în spital

ANCHETĂ LA FINAL: Două bucătărese cu stafilococ auriu au băgat elevii Colegiului Pedagogic în spital

Replica API 5 noiembrie 2013 | 00:00 151

Ancheta în cazul focarului de toxiinfecţie alimentară semnalat la Colegiul Naţional Pedagogic "Constantin Brătescu" a ajuns la final. Elevii care s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la cantina unităţii de învăţământ ciorbă de văcuţă, pilaf cu ciuperci, carne de pui, castraveţi muraţi şi napolitane, s-au îmbolnăvit de la două bucătărese purtătoare de stafilococ auriu, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Constantin Dina, a declarat marţi, 5 noiembrie a.c., că în mai multe probe recoltate a fost identificat stafilococ auriu, inclusiv în exudatul nazal şi faringian al bucătăreselor, dar şi în coproculturile prelevate de la doi elevi.

De asemenea, pe farfurii au fost depistate, în urma analizelor de laborator, enterobacterii. "Două dintre persoanele care îşi desfăşoară activitatea în blocul alimentar au fost depistate cu stafilococ auriu", a spus dr. Constantin Dina, directorul DSP. Cele două angajate au fost amendate cu câte 400 de lei de către inspectorii sanitari, iar Consiliul de Administraţie al colegiului se va întruni pentru a analiza situaţia acestora şi pentru a lua măsurile corespunzătoare. Bucătăresele vor reveni la muncă doar după ce starea de sănătate le va permite, potrivit buletinelor medicale.

Iată ce spune conducerea Colegiului Pedagogic:

"Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu a primit astăzi, 5 noimebrie, rezultatele anchetei legate de suspiciuniile de toxinfecţie alimentară a unora dintre elevii care au servit masa la cantina Colegiului, anchetă derulată de DSP. Astfel, conform rezultatelor, cele două bucătărese care lucrează la cantina Colegiului au fost identificate cu stafilococ auriu, în exudatul faringian şi nazal. Amenda aplicată celor două angajate de către DSP este de 800 lei, amendă care se va împărţi la doi. De asemenea, Consiliul de Administraţie al instituţiei se va întruni pentru a analiza situaţia celor doi angajaţi ai unităţii şi pentru a lua măsurile corespunzătoare. De astăzi, cele două angajate au fost scoase din colectivitate, urmând să revină în momenul în care probele medicale atestă absenţa stafilococului, reomandarea medicului fiind de a urma tratament cu antibiotic". Reamintim că în cursul zilei de miercuri, 30 octombrie, 160 de elevi ai Colegiului au servit masa în Cantina instituţiei. Câţiva dintre acestia au acuzat stari de vomă. "Joi, 31 octombrie, dintre cei 160 de copii care au servit masa la cantină, 44 au absentat, iar cinci au ajuns la spital. Vineri, 1 noiembrie, o parte dintre aceştia s-au întrors deja la şcoală. În dimineaţa zilei de joi, 31 octombrie, Colegiul a sesizat Direcţia Sanitar Veterinară pentru prelevarea probelor de mâncare gatită, folosită, precum şi a produselor în stare nepreparată, rezultate care nu au sosit în acest moment. "Colegiul a sprijinit derularea anchetei derulată de DSP, Constanţa în zilele de 31 octombrie. Menţionăm că acest eveniment este singular, Colegiul manifestând o grijă deosebită pentru condiţiile igienico-sanitare ale Cantinei. Din informaţiile pe care le avem de la familiile elevilor şi cadrele medicale care au monotorizat situaţia elevilor, 2 dintre cei 160 de elevi care au servit masa la cantină Colegiului au fost diagnosticaţi cu stafilococul klepsiela in coprocultură. Nici unul dintre aceştia nu este internat", se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei "Replica".

Citeşte şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614