REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ANCHETĂ REPLICA: Cum sunt transformaţi constănţenii fără loc de muncă în CĂRĂUȘI de BANI MURDARI

ANCHETĂ REPLICA: Cum sunt transformaţi constănţenii fără loc de muncă în CĂRĂUȘI de BANI MURDARI

Replica API 27 februarie 2020 | 00:35 1274

Un nou val de infractori care operează online loveşte Constanţa! Replica a urmărit, pas cu pas, cum funcţionează acest tip de grup infracţional, după ce mai mulți locuitori de la malul mării ne-au declarant cum au fost la un pas de a se trezi infractori fără voia lor. Totul incepe cu un anunţ de angajare, găsit pe unul dintre site-urile cu locuri de muncă locale, urmând ca, în decursul a câteva zile, proaspătul angajat să devină complice involuntar într-o reţea foarte bine organizată de spălare de bani. Prin urmare, mare atenție, nu transferați bani prin intermediul contului vostru! Menționăm că tehnica de față a apărut, și la malul mării, cam în privara anului 2019, iar acum a mai luat amploare.

Procesul prin care se aplică pentru job este unul facil, fără probe de lucru, fără experienţă şi, de cele mai multe ori, fără să se pretindă studii superioare. Descrierea job-ului e vagă, astfel încât să poată fi aplicată în mai multe arii de activitate, dar una foarte des utilizată este cea de “agent de turism online”. Mai precis, viitorul angajat va trebui, în teorie, să identifice oferte ale agenţiilor de turism, pe care să le trimită mai departe unor secretare ale agenţiei, care să le prezinte potenţialilor doritori de vacanţe. Totul online, din confortul propriului domiciliu. În realitate, coşmarul începe imediat după semnarea contractului de angajare, care, deşi formulat cu termeni nespecifici, solicită un număr de cont, pe care omul, în entuziasmul noului loc de muncă, îl completează fără să obiecteze. Acest număr de cont va fi utilizat, ulterior, pentru a primi diverse sume de bani de provenienţă necunoscută. Prin intermediul acestei rubrici din cadrul contractului de angajare, grupul infracţional îşi asigură accesul la contul personal al angajatului, căruia îi va fi foarte greu să se desprindă din acest angrenaj.

”Sediul” grupării, în afara țării!

Sediul unor astfel de grupări este, cel puţin oficial, în afara României, iar singura cale de comunicare dintre angajator şi angajat pare să fie reprezentată de 1 sau 2 secretare, care activează pe post de intermediare. La câteva zile de la începerea colaborării, agenţia “turistică” anunţă persoana că urmează să primească o anumită sumă de bani de la clienţii interesaţi de ofertele companiei. Sumele vehiculate nu sunt deloc de ignorat, fiind echivalentul a 15-20.000 de lei, la fiecare tranzacţie.

Mai apoi, persoanei i se solicită să le depună in diverse conturi, prin intermediul micilor ATM-uri de prin oraş, de obicei din categoria acelora prin care se plătesc facturi, prin intermediul unor coduri QR.

Recompensa există, şi reprezintă un procent minim din suma transferată, însă infractorii işi recrutează victimele din rândul persoanelor presate de necesităţi materiale iminente, şi, de aceea, strategia lor pare să fie un cerc vicios greu de întrerupt. O dată acceptată prima tranzacţie, victima este transformată în complice, dacă nu sesisează autorităţile competente, deşi este important de menţionat faptul că nici o persoană cu care va comunica prin mijloacele online nu va răspunde întrebărilor legate de sursa banilor şi destinaţia lor finală, ajungându-se la o presiune foarte mare pe umerii victimei, urmată de incertitudine şi de sentimentul că ceva nu este în regulă, fără a ăutea indica ce anume, cu exactitate.

Fereşte-te întotdeauna de persoanele necunoscute care îţi propun să transferi banii lor prin conturile tale. În spatele acestei cerinţe se ascund, de cele mai multe ori, afaceri ilegale şi periculoase pentru care poţi ajunge să răspunzi şi tu în faţa legii, chiar dacă eşti un simplu cărăuş de bani sau "money mule".

Ce este un "money mule"?

În traducere directă un "cărăuş de bani" este o persoană care transferă o sumă de bani dobândită în mod ilegal, cu scopul de a ascunde beneficiarul real al banilor şi sursa lor. De cele mai multe ori banii sunt obţinuţi prin phising, malware, vânzări de bunuri fictive şi alte fraude.

Folosind această practică grupările de crimă organizată reuşesc să spele banii şi să le piardă urma în orice colţ al lumii. Dacă îi ajuţi, devii şi tu complice la activitatea lor ilegală.

Cum sunt recrutaţi cărăuşii?

Ţintele sunt ademenite de obicei cu anunţuri online şi e-mailuri care oferă locuri de muncă sau colaborări avantajoase. Infractorii pot chiar să copieze site-ul unei companii adevărate cu o adresă web similară pentru a câştiga mai multă încredere.

Ulterior, persoanele recrutate sunt instruite să transfere banii primiţi în conturile lor către alte persoane din ţară sau din străinătate şi, pentru asta, sunt răsplătiţi cu o micuţă parte din suma transferată.

Câteva principii care te ajută să te fereşti de probleme:

• Când o propunere de colaborare sună PREA BINE ca să fie adevărată cel mai probabil NU ESTE!

• Banii obţinuţi prea uşor sunt bani periculoşi

• Ai grijă la ofertele nesolicitate şi la cele care promit CÂŞTIGURI RAPIDE. Rişti să susţii un întreg lanţ de infracţiuni!

• Atenţie la mesajele nesolicitate pe e-mail sau în social media prin care ţi se oferă câştiguri facile, mai ales când mesajele sunt greu de înţeles şi cu greşeli gramaticale

• Ai grijă la oportunităţile de angajare care oferă venituri substanţiale cu un EFORT MINIM sau fără cerinţe minime de educaţie şi experienţă.

• Dacă ai primit un e-mail suspect, NU îi răpunde şi NU accesa link-uri din conţinutul lui.

• Verifică datele companiei care îţi face oferta de angajare, mai ales dacă este din străinătate.

• Nu furniza datele tale bancare decât persoanelor în care ai încredere

• Crezi că ai putea fi un cărăuş de bani? Anunţă imediat POLIŢIA şi BANCA la care ai conturile!

Virgil STOIAN, Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Spune ma tot adevarul,adica PANAMA,BRAZILIA,MADAGASCAR,MONACO si doar ei politicieni din toate partidele mai stiu prin ce scorbura de sonolan din lumea asta au mai ascuns bani furati din Romania de ei si"oameni de afaceri"protejati de ei si cand te gandesti ca Dragnea si PSDisti lui acuzau Uniunea Europeana si S.U.A pentru ca au transfotmat Romania intr-o colonie dupa ce ei excroci dracului au vandut tara la pret de fier vechi.
5
0
Au conturi la greu in Panama. Udrea Elena stie.
3
2
unul care e capabil sa-si dea seama de o posibila ilegalitate nu se va lasa pacalit, altul care e rupt de foame, chiar daca e informat si avertizat, va continua pt ca nu are de ales. utilitate articol spre 0...
4
1
Asa se fura bani si din primarie
4
0
Ing mi-a trimis un email in care ma avertiza cat de ilegal este sa speli cei 800 RON pe care ii depun la ei in cont ca si cum as fi fost un potential infractor. Cand esti caraus, risti sa pici de magarus, zic ei. Substratul e ca unii clienti Ing au nevoie sa fie educati sa nu devina infractori. Ing a platit amenda de 775 mil euro pentru spalare de bani in 2018, 600 mil usd in 2012 in SUA ptr acelasi lucru si prinsa in 2016 cu facilitarea mitei VEON in Uzbekistan. Mi se pare ca recidivisti sunt cei de la Ing, nu?
7
1
Nea Vrajeala sa-mi spui si mie cine face contract pe transferuri online mai ales cei stramtorati cu banii.
3
0
Nimic despre banii murdari proveniti din retrocedarile ilegale de terenuri facute de mafia pesedista din Constanta ? Nimic despre banii lui Mazare sau ai clanului Dragnea transferati in conturi straine ? Cum au ajuns banii lui Mazare in Madagasacar ?
14
2
Ai dreptate asa stiu si eu,dar puterea de interpretare pe care o au judecatori din Romania este nelimitata,mai ales daca parlamentari au pus vreo virgula la lege.Asa ca fii atent la cei care hotarasc soarta romanilor si a Romaniei, judecatori si parlamentari.
8
0
Foarte inventivi excrocii.
7
2
Contractul de munca te exonereaza de raspundere si daca este vreo infractiune savarsita de angajator raspunde el. Tu esti eventual martor. Nu e treaba ta sa investighezi angajatorul. Sa o faca cei care sunt platiti de stat sa o faca. Bancile, politia, procurorii.
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367