REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ancheta traficanţilor de migranţi, preluată de Parchetul Curţii de Apel: două persoane au fost arestate

Ancheta traficanţilor de migranţi, preluată de Parchetul Curţii de Apel: două persoane au fost arestate

Replica API 4 martie 2015 | 00:27 90

Transportaţi la Galaţi

Transportaţi la Galaţi

Două persoane au fost arestate pe când alte 6 se află sub control judiciar. Este vorba de traficanţii de migranţi depistaţi în seara de vineri, 27 februarie, de oamenii legii. Alături de ei se aflau alte persoane, care au plătit mii de euro pentru a ajunge în Europa. Dintre aceştia, 62 au cerut azil politic, 61 fiind deja transportaţi cu două autocare, unul al Gărzii de Coastă şi unul al IJJ, la Centrul pentru Refugiaţi din Galaţi, pe când o femeie însărcinată a rămas internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, sub supraveghere. Şi cei şase puşi sub control judiciar au fost transportaţi ulterior la Centrul pentru Refugiaţi, dar şi femeia însărcinată în 8 luni.

După ce poliţiştii din cadrul Gărzii de Coastă au salvat cele 70 de persoane găsite pe o ambarcaţiune în derivă în largul Mării Negre, la aproximativ 10 mile marine de Capul Tuzla, a început şi ancheta care urma a stabili cine a organizat transportul. Ulterior, cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, opt persoane fiind auditate. Dintre acestea, două au fost arestate, respectiv Serhat Karatar şi Jack Daniel Marakha, pe când 6 au fost puse sub control judiciar iar ancheta continuă. „La data de 2.03.2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au solicitat luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Karatar Serhat, cetăţean turc şi Marakha Jack Daniel, cetăţean sirian pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României şi conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător. De asemenea, prin ordonanţa procurorului din data de 02.03.2015 s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Ebrahim Bakhtiar Zadeh, Alkhatib Mohammad Samih, Chamsy Marouf, Gholampur Ali, Kawa Ali şi Husein Jerdo Hordu, cetăţeni sirieni şi iranieni, cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la trafic de migranţi”, potrivit procurorilor. În plus, 62 dintre migranţi au cerut azil politic, 61 fiind deja transportaţi cu două autocare, unul al Gărzii de Coastă şi unul al IJJ, la Centrul pentru Refugiaţi din Galaţi, pe când o femeie însărcinată a rămas internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În cursul nopţii de luni spre marţi, 2 spre 3 martie anul curent, şi cele şase persoane care au fost puse sub control judiciar au fost transportate cu un autovehicul al Gărzii de Coastă la Centrul pentru Refugiaţi din Galaţi, la fel şi femeia însărcinată în 8 luni, ea fiind transportată în cusul zilei de marţi, 3 martie.

Reamintim că, în data 27.02.2015, în jurul orei 21.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au observat prin sistemul de supraveghere SCOMAR o nava suspectă, la aproximativ 10 mile marine de Capul Tuzla, care se deplasa spre ţărmul românesc. Era vorba despre o ambarcaţiune tip pescador, în lungime de aproximativ 20 de metri lungime, având arborat pavilionul României, pe care se aflau 70 de persoane, copii, femei şi bărbaţi, care nu vorbeau limba română. Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile (vânt puternic, marea agitată de 4 grade în larg), precum şi numărul mare de persoane aflate pe o ambarcaţiune improprie transportului, poliţiştii de frontieră au declanşat procedurile specifice pentru o salvare pe mare. Din primele verificări a reieşit faptul că ambarcaţiunea plecase de pe coasta Turciei, având la bord 7 copii (dintra care un bebeluş de 5 luni), 20 de femei şi 43 de bărbaţi, cu preponderenţă cetăţeni sirieni şi irakieni.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108