REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Anchetele poliţiştilor, împotmolite în “pixul” medicilor legişti: sunt şi cazuri vechi de 3 ani!

Anchetele poliţiştilor, împotmolite în “pixul” medicilor legişti: sunt şi cazuri vechi de 3 ani!

Replica API 3 decembrie 2015 | 00:00 217

Onciu: “Avem cazuistică de Institut de Medicină Legală”

Onciu: “Avem cazuistică de Institut de Medicină Legală”

Anchetele poliţiştilor constănţeni sunt, în continuare, îngreunate de documentele ce ar trebui eliberate de Serviciul de Medicină Legală. Din câte se pare, chiar dacă IPJ şi-a plătit datoriile în urmă cu aproape un an de zile, situaţia tot nu s-a ameliorat. Potrivit informaţiilor noastre, există cazuri de moarte suspectă înregistrate în urmă cu aproape 3 ani şi nici până în momentul de faţă nu au fost eliberate certificatele de la Medicina Legală. Medicul Mihai Onciu a recunoscut că situaţia este una dificilă însă face tot posibilul pentru a o remedia. „Avem cazuistică de Institut de Medicină Legală, dar acolo este personal de cel puţin două ori mai mare”.

Dacă până acum s-a tot discutat despre faptul că lozinca: „Poliţia le dă drumul, Poliţia nu face nimic” nu este chiar atât de întemeiată, fiind vorba despre mediul infracţional desigur, iată că la mijloc stau şi alte aspecte. Că legea are portiţe şi „chichiţe” care, de multe ori, sunt în avantajul suspectului, iar nu mai reprezintă o noutate, însă de precizat este că la îngreunarea anchetei duce şi un simplu act eliberat de Serviciul de Medicină Legală.

În trecut au existat probleme de ordin financiar, pe care Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa le întâmpina, motiv pentru care nu se efectuau plăţile la termen, de unde şi lipsa actelor atât de necesare. Numai că, în urmă cu aproape un an, situaţia s-a rezolvat, banii au ajuns în contul Serviciului de Medicină Legală din Constanţa iar de atunci totul este la zi. În acest context s-ar putea spune că totul a intrat pe un făgaş normal şi că anchetele se fac la foc automat. Numai că, din păcate, nu este deloc aşa şi asta pentru că, din câte se pare, SML Constanţa s-a trezit cu o avalanşă de dosare pe cap şi personal puţin.

„A fost un decalaj pe care, de un an şi ceva, încercăm să-l reducem şi acum suntem într-o perioadă în care reuşim să dăm în timp util documentele. A fost o perioadă când nu s-a plătit, apoi s-a făcut plata şi atunci am rămas cu nişte restanţe. Sigur, şi acum mai avem restanţe, dar încercăm să le rezolvăm. Problema la noi este de tehnoredactare. Normele ISO pe care le avem implementate sunt mai mari, mai elaborate. Sunt multe elemente din documentele medicale pe care trebuie să le trecem. Astfel, un act la 15 – 20 de pagini se poate redacta şi în 3 zile. Ideea este că noi, Constanţa, avem a treia cazuistică din ţară. Pot spune că avem cazuistică de Institut de Medicină Legală. Doar Bucureşti şi Iaşi sunt înaintea noastră.

Numai că ei au de cel puţin două ori mai mult personal pentru această fază a lucrărilor faţă de noi. Deci, şi aici este o mică problemă. Am prevăzut pentru anul viitor încă două posturi de registrator medical tocmai în ideea de a furniza mai repede actele către organele judiciare. Într-adevăr, una dintre cauzele pentru care mai întârzie dosarele este cauza medico – legală pe care noi o recunoaştem. Am avut mai multe întâlniri cu persoanele din sistemul judiciar şi, pe partea noastră, am luat toate măsurile pentru ca aceste acte medico-legale să fie date cu celeritate”, a declarat, pentru „Replica”, Mihai Onciu, şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa.

Minorii infractori, cele mai mari BELELE de la A la Z

Desprin din acest context, se pare că ajungem tot la infractorii minori, care chiar constituie o reală problemă! Şi spunem asta pentru că nu au răspundere penală până la vârsta de 14 ani. De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, ei răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi şi-au dat seama de consecinţele lui. Aici intervine şi gravitatea faptei, cât şi alte elemente, ceea ce-i obligă pe oamenii legii, de multe ori, să-i cerceteze în libertate.

Dacă se constată că au comis o faptă destul de gravă, minorii care a împlinit vârsta de 14 ani sunt prezentaţi Serviciului de Medicină Legală pentru a se stabili dacă au avut discernământ şi pentru a se elibera certificatul medico-legal psihiatric. Numai că, potrivit anchetatorilor, şi aici intervine calvarul din cauza faptului că actul este eliberat cu întârziere. Prin urmare, nu se poate lua nici o măsură în aceste dosare iar ancheta stă… pe loc! În alte cazuri, în care vorbim despre loviri sau alte violenţe sau accidente rutiere, oamenii legii au ajuns să se “roage” la zeităţi ca suspecţii să fie arestaţi pentru că aşa medicii legişti sunt presaţi ca în 30 de zile să elibereze cele necesare.

Când vine vorba de omoruri, situaţia se mişcă puţin mai repede pentru că intervin şi procurorii şi presiunea este mai mare. Dar dacă este vorba de o moarte susepctă, adică o persoană găsită decedată dar nu prezintă leziuni pe corp… poliţiştii se pot ruga chiar să iasă la pensie înainte de soluţionarea dosarului. Spre exemplu, în municipiul Constanţa există dosare de morţi suspecte înregistrate chiar şi în urmă cu 3 ani. Iar exemple ar putea fi multe.

Astfel, pe lângă munca cu cercetările şi strângerea de probe, ba şi încasarea de acuzaţii printre picături precum că stau şi dau drumul infractorilor, anchetatorii trebuie să facă drumuri peste drumuri la Serviciul de Medicină Legală pentru a crea o presiune şi a-şi duce la bun sfârşit munca, potrivit unor surse. Cât despre costuri, se pare că în cazul unei morţi suspecte, actul medico-legal ajunge cam la 350 de lei iar cel psihiatric la vreo 200 de lei. Preţurile diferă de la caz la caz.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614