REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

ANCOM a amendat Vodafone şi Orange pentru nerespectarea Regulamentului european „Roam like at home“

ANCOM a amendat Vodafone şi Orange pentru nerespectarea Regulamentului european „Roam like at home“

Replica API 24 martie 2018 | 00:00 320

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a amendat Vodafone cu 130.000 lei şi Orange cu 50.000 lei pentru nerespectarea Regulamentului european "Roam like at home" în România, a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, scrie AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în urma sesizărilor primite din partea utilizatorilor de cartele preplătite, arbitrul pieţei comunicaţiilor din România a declanşat o investigaţie privind modul în care aceştia fost informaţi despre modificarea condiţiilor în care Vodafone furnizează serviciul de roaming în Spaţiul Economic European (SEE), după intrarea în vigoare a regulamentului european Roam like at home.

"Rezultatul investigaţiei a arătat că Vodafone a modificat condiţiile în care utilizatorii de cartele preplătite pot beneficia de serviciul de roaming, lansând pe piaţă oferte noi, cu sau fără acces la acest serviciu, însă fără a-i informa în mod corect şi complet pe aceştia cu privire la faptul că utilizarea/activarea serviciului de roaming este condiţionată, după data de 15 iunie 2017, de achiziţionarea unor anumite opţiuni sau de dezactivarea opţiunii naţionale. Mai exact, Vodafone nu a notificat utilizatorii că a modificat, în fapt, nu doar caracteristicile planului tarifar (extraopţiuni) de care beneficiau anterior intrării în vigoare a regulamentului, ci şi clauzele contractuale (respectiv Termenii şi condiţiile generale de utilizare a serviciilor preplătite) referitoare la condiţiile în care este furnizat serviciul de roaming. Astfel, operatorul nu a informat utilizatorii despre faptul că acest serviciu va putea fi utilizat doar în condiţiile achiziţionării unei opţiuni care oferă acces la serviciul de roaming şi nici despre faptul că acesta nu poate fi folosit dacă abonatul are activă o opţiune care oferă beneficii exclusiv naţionale", se menţionează în comunicatul ANCOM.

În urma neregulilor constatate, operatorul a fost sancţionat cu amendă în valoare de 30.000 de lei, acesta remediind problemele identificate înainte de termenul acordat de 90 de zile.

Pe de altă parte, tot ca urmare a numărului mare de sesizări din partea utilizatorilor cu privire la condiţiile de utilizare a serviciilor de roaming, ANCOM a verificat modalitatea prin care furnizorii i-au informat pe abonaţi cu privire la aplicarea unei politici de utilizare rezonabilă sau, în cazul RCS&RDS, cu privire la aplicarea suprataxelor autorizate.

Astfel, investigaţiile au arătat că Orange şi Vodafone au aplicat utilizatorilor o politică de utilizare rezonabilă, fără ca aceasta să fi fost introdusă în contractele încheiate cu utilizatorii pe bază de abonament, respectiv în Termenii şi condiţiile generale de utilizare în cazul posesorilor de cartele preplătite.

Odată cu finalizarea investigaţiilor, Autoritate a aplicat celor doi operatori telecom câte o amendă în valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă în contractele încheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonamente. În plus, Vodafone a fost sancţionat cu 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă în "Termenii şi condiţiile generale de utilizare a cartelelor preplătite".

Conform statisticii ANCOM, de la începutul anului 2017 şi până în prezent, au fost efectuate 114 acţiuni de control la furnizorii de servicii de telefonie, fiind emise 46 de notificări şi aplicate 29 de avertismente, respectiv 19 amenzi în cuantum total de 480.000 lei. De asemenea, în afara neregulilor constatate în aplicarea "Roam like at home", alte abateri frecvente au privit şi portabilitatea numerelor de telefon, fiind aplicate în acest sens amenzi în valoare de 285.000 de lei.

Românii care călătoresc în interiorul Uniunii Europene (UE) şi în ţările din Spaţiul Economic European plătesc, începând cu data de 15 iunie 2017, convorbirile, mesajele şi SMS-urile la tarife naţionale.

Pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roaming-ului în UE/SEE, adică folosirea în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu utilizarea permanentă în UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aceasta exprimare "utilizare rezonabila" este pur si simplu evaziva. Adica dupa un giga de net in uniune incepe calvarul sau cand . Stim ce le poate pielea firmelor de telefonie . Ajung sa ti puna sechestru pt un simplu internet uitat deschis
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614