REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ANCOM: Tarifele pentru portarea numerelor de telefon scad de până la 2,6 ori

ANCOM: Tarifele pentru portarea numerelor de telefon scad de până la 2,6 ori

Replica API 21 aprilie 2018 | 00:00 212

Tarifele percepute de operatori pentru portarea numerelor fixe scad de la 7,8 euro la 4,64 euro pentru fiecare număr portat, iar în cazul telefoniei mobile, de la 5,6 euro, la 2,13 euro pe număr portat, conform unei decizii a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

ANCOM a dezbătut şi adoptat împreună cu industria, în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ din data de 19 aprilie 2018, decizia privind scăderea tarifelor percepute de operatori pentru portarea numerelor de telefon.

'Având în vedere că volumul de numere portate a crescut semnificativ, ANCOM a considerat necesară revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor pentru fiecare număr portat. Ne aşteptăm ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui număr de telefon să se vadă atât în creşterea numărului de utilizatori care aleg să se porteze, dar şi în ofertele furnizorilor', a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM.

Astfel, tariful pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locaţie şi a numerelor nongeografice, altele decât cele destinate furnizării de servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 4,64 euro pentru fiecare număr portat, acesta fiind redus de la 7,8 euro.

"Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania şi Turcia, ponderate cu numărul de linii active de telefonie la puncte fixe la data de 1 iulie 2017", se arată într-un comunicat al ANCOM, scrie AGERPRES.

Tariful pentru portarea numerelor nongeografice destinate furnizării de servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 2,13 euro pentru fiecare număr portat, acesta fiind redus de la 5,6 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia şi Turcia, ponderate cu numărul de SIM-uri active la data de 1 iulie 2017.

Nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de ANCOM prin metoda analizei comparative (benchmark), pe baza informaţiilor colectate de la 31 din cele 37 de state membre ale Grupului Reglementatorilor Independenţi (IRG).

"În urma procesului de consultare publică, ANCOM a considerat relevant ca nivelul maxim al tarifelor de portare să fie stabilit ca medie ponderată în raport cu numărul de linii active de telefonie la puncte fixe, pentru portarea numerelor fixe, respectiv în raport cu numărul de SIM-uri active, pentru portarea numerelor mobile, valabile la data de 1 iulie 2017, considerându-se că numărul de utilizatori este un factor cu relevanţă specifică mai mare decât populaţia ţării, aşa cum propusese iniţial ANCOM în consultare publică", precizează sursa citată.

Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM în anul 2010, tot pe baza unei analize comparative (benchmark).

Decizia va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare în 15 zile de la publicare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614