REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Andreea Paul: "Portul Constanţa, El Dorado al evaziunii fiscale"

Andreea Paul: "Portul Constanţa, El Dorado al evaziunii fiscale"

Replica API 25 octombrie 2013 | 00:00 232

ANAF-ul ameninţă firmele româneşti cu analize de risc. Economistul Andreea Paul susţine că instituţia terorizează mediul de afaceri, invocând simbioza mitei cu taxe şi impozite.

Într-o postare pe blog-ul personal, Paul a publicat un document primit de curând de firmele româneşti. Mai exact, ANAF ameninţă societăţile comerciale cu controale şi, potrivit lui Paul, valoarea mult prea mică a colectărilor la buget aduce disperare guvernamentală.

"Nici o surpriză, politica Ponta e: Plăteşte, o păţeşti! Plăteşte, te distrug! Fie ca e vorba de mită, fie ca e vorba de taxe. Economia sănătoasă gâfâie sub sutele de taxe şi birocraţie. Sumele datorate de debitorii aflaţi în insolvenţă au crescut de 9 ori faţă de anul precedent", susţine Paul pe blog-ul personal.

Paul atrage atenţia Executivului asupra urgenţelor din mediul de afaceri românesc, printre care amendarea marilor finanţatori politici care sunt cei mari evazionişti fiscali şi de la care pleacă penibila colectare a taxelor în România, eliminarea corupţiei din contractele alocate de către stat şi transparentizarea lor sau simplificarea fiscalităţii, eliminarea birocraţiei care jecmăneste banii şi timpul contribuabilului şi reducerea poverii fiscale pe muncă. De asemenea, Paul susţine că instalarea ROBOSCAN în portul Constanţa, este o urgenţă. Ea a declarat pentru "Replica": "Avem cifrele ultimelor nouă luni. În momentul de faţă, 74 de firme intră zilnic în insolvenţă. Haosul economic este o primă cauză, urmată de blocarea investiţiilor. În privinţa investiţiilor străine directe, ele au scăzut cu peste o treime, cu aproximativ 36%, iar cele româneşti gâfâie. ROBOSCAN (invenţie autohtonă achiziţionată public şi neutilizată) în toate vămile, începând cu portul Constanţa - un adevărat El Dorado al evaziunii fiscale".

Restanţele firmelor şi populaţiei la bănci au stabilit un record colosal, care i-ar determina până şi pe greci să răsufle uşuraţi, convinşi astfel că se poate şi mai rău. La finele lunii august, datoriile agenţilor economici se ridicau, potrivit datelor emise de BNR, la 117,5 miliarde de lei. Modificările din Noul Cod al Insolvenţei, care au fost publicate în Monitorul Oficial şi vor intra în vigoare din 25 octombrie, nu vor feri societăţile cu probleme la plata datoriilor de faliment. De exemplu, în cazul unei societăţi cu datorii mai vechi de două luni după data scadenţei, reorganizarea nu prezintă nici un fel de avantaj, întrucât creditorii au în orice moment posibilitatea de a-şi executa silit datornicii.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218