rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 10 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Andrei Bodean, procurorul DNA care a pus TUNURILE pe BARONI!

Procurorul Andrei Bodean s-a făcut remarcat la malul mării, și nu numai, prin dosarele instrumentate, care au vizat ”greii” din spațiul public! De dată recentă, mai exact pe 28 ianuarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât numirea acestuia în funcția de procuror şef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu mențiunea că fusese delegat pe funcția mai sus amintită începând cu 1 octombrie 2018. A îmbrăcat haina de procuror la 28 de ani, a rezolvat printre cele mai oribile crime, pe vremea când activa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, după care, în 2013, a ajuns la DNA, iar la scurt timp a pus tunurile pe ”baroni”. Acum, după ani de experiență, magistratul a vorbit cu reporterii cotidianului Replica de Constanța, dând detalii despre activitatea sa, despre inculpați, despre soluționarea dosarelor, încheierea discuției fiind: ”Să nu comită infracțiuni, venim!”

Andrei Bodean

Reporter: Sunteți șef cu acte în regulă la DNA Constanța, cum vi se pare activitatea de aici?

Andrei Bodean: Interesantă, mult de muncă, foarte mult de muncă, dar provocatoare din toate punctele de vedere. O schimbare față de activitatea de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Pe alocuri, doar pe alocuri, mai puțină dinamică, însă, per total, cauze mai complexe.

Reporter: Este vreo diferență față de vremea când erați procuror în cadrul DNA, având în vedere că acum conduceți această structură?

Andrei Bodean: Da, activitățile administrative îmi mănâncă destul de mult timp și îmi reduc, evident, timpul pe care îl petrec efectuând urmărire penală. În plus, sunt tot felul de alte activități, în afară de cele administrative, trebuie să soluționez plângeri, să repartizez dosare...

Reporter: După scurgerea acestor 3 ani, cât veți sta la conducerea DNA Constanța, ce aveți de gând? Tot în DNA, altă structură?

Andrei Bodean: În proporție de 90%, în următorii 3 ani mă văd tot în DNA, asta e cert. Nu știu apoi dacă voi mai avea funcție de conducere sau nu. Vom vedea atunci. Dar, în orice caz, în DNA mă văd.

Reporter: Cam câte dosare ați avut în lucru până acum?

Andrei Bodean: Anul trecut, de exemplu, Serviciul Teritorial Constanța a avut în lucru 426 de dosare, iar eu: 91, din cele 426. Au fost soluționate 250 de dosare, iar eu am soluționat, din cele 250, 54!

Reporter: Au fost cazuri cu achitare?

Andrei Bodean: Da, au fost. Din păcate, au fost în creștere. Deciziile Curții Constituționale au fost hotărâtoare, cea privind abuzul în serviciu, înlăturarea interceptărilor – toate acestea au condus la achitări.

Reporter: Să înțeleg că aceste decizii ale Curții Constituționale au înfrânat activitatea DNA?

Andrei Bodean: Da, au fost soluții de clasare, unele cu prejudicii chiar importante, ca urmare a deciziilor Curții Constituționale. În afară de soluțiile de achitare, care au fost luate pentru că decizia CCR a venit după trimiterea în judecată, dar până la soluționarea definitivă a cauzei, și atunci instanța nu a avut altă opțiune decât să dispună achitarea inculpaților, au fost cazuri în care noi am dat soluții de clasare încă de la urmărirea penală, ca urmare a deciziilor Curții Constituționale și, așa cum v-am spus, cauzele nu au fost deloc mărunte. Au fost însemnate, mulți inculpați...

Reporter: Considerați că au fost bune aceste decizii ale Curții Constituționale?

Andrei Bodean: Nu pot eu să comentez, evident! Întotdeauna avem o vorbă aici, că aplicăm și legile care nu ne convin. Nu comentăm dacă sunt bune sau rele, le punem în aplicare așa cum sunt.

Reporter: Având în vedere că aici, la DNA, aveți de-a face, în general, cu infractori cu studii superioare, o altă categorie, ca să zic așa..., cum reacționează în momentul în care sunt luați de acasă, aduși la audieri?

Andrei Bodean: Cu o singură excepție notabilă, cu un inculpat pe care nu vreau să-l nominalizez, nu am avut niciun fel de probleme niciodată. De niciun fel. Nu au opus rezistență, nu au fost recalcitanți, agresivi, violenți verbal sau fizic.

Reporter: Dar la modul să se scuze, că eu nu am făcut nimic, de ce mă luați?

Andrei Bodean: De regulă fac așa, cam atitudinea aceasta o întâlnim.

Reporter: Amenințări ați primit?

Andrei Bodean: Nu. O singură dată, un inculpat a menționat, dacă nu mă înșel, într-o emisiune televizată, numele cartierului unde locuiesc părinții mei, făcând trimitere la mama, în concret. Că știe dumnealui că mama locuiește în zona respectivă.

Reporter: De asemenea, au fost perioade în care ați fost ținta unor acuzații...

Andrei Bodean: Știți cum e, dacă în meseria ta nu-ți faci dușmani, înseamnă că nu ai muncit. E normal. Până la urmă, activitatea noastră are, la final, consecințe negative asupra a cel puțin uneia dintre părțile dosarului. Dacă dispui soluții de clasare, persoana vătămată e probabil nemulțumită, sau denunțătorul. Dacă trimiți în judecată, evident, inculpatul este nemulțumit. Și atunci, e normal ca fiecare să comenteze. Dar, din nou, nu am avut depășiri ale limitei rezonabilului în ceea ce privește activitatea noastră.

Reporter: Un caz care v-a rămas întipărit în minte?

Andrei Bodean: Nu aș vrea să-l comentez...

Reporter: Anul acesta câte dosare aveți în lucru, până acum?

Andrei Bodean: 39. Iar trimiteri în judecată una.

Reporter: Cum decurge o zi de-a dumneavoastră din punct de vedere profesional?

Andrei Bodean: Ajung la birou de dimineață..., depinde de la zi, la zi. De regulă, activitatea se desfășoară în birou, ieșim destul de rar de aici: când avem flagrant, percheziții. Studiem documente, inspirăm praf, acarieni...

Reporter: Dar despre dosarul de anul trecut privind transportul de animale din portul Midia? S-a făcut vreo extindere a urmăririi penale, având în vedere că acum s-a scufundat o navă?

Andrei Bodean: Nu. Dosarul de anul trecut are legătură cu scufundarea navei de anul acesta doar pentru că ambele s-au petrecut în portul Midia și că este vorba despre transportul de animale vii. În rest nu au nici o legătură. Este vorba despre un lucrător vamal, despre care se presupune că a primit o mită de la un exportator de animale vii, dar fără nici o legătură cu incidentul naval.

Reporter: Am înțeles. Dar credeți că este cazul să interveniți?

Andrei Bodean: Numai dacă am fi sesizați cu o faptă de competența noastră, despre infracțiuni de corupție. Nu avem nici o legătură cu accidentele navale, prin urmare doar dacă am fi sesizați cu privire la o faptă de corupție legată de exportul respectiv.

Reporter: DNA se ocupă cu faptele de corupție la nivel înalt. Să transmitem, în continuare, politicienilor că.. sunt în atenția dumneavoastră?

Andrei Bodean: Bineînțeles! Întotdeauna. Toți care săvârșesc fapte de competența noastră sunt în atenția noastră în permanență.

Reporter: Viața de familie cum se împacă cu activitatea profesională?

Andrei Bodean: Program încărcat, petrec mult mai mult timp la muncă decât acasă, să spun așa.

Reporter: Un procuror tânăr în fruntea DNA Constanța. Ce spune lumea?

Andrei Bodean: Nu mai sunt chiar așa de tânăr... Nu știu, nu am primit, deocamdată, nici o reacție negativă. Sunt de puțin timp pe funcția de conducere, așa că... mai e timp.

Reporter: Un sfat pentru cei care sunt înclinați să săvârșească infracțiuni...

Andrei Bodean: Să n-o facă! Venim!

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 26 februarie 202012279
mai mult...Replica
10 apr 13:06ReplicaURLĂ FOAMEA-n HOȚI: surprins în plină ACȚIUNE, la CET! VIDEO

Un individ a fost prins și condus la audieri după ce a încercat să pătrundă într-o societate comercială situată...11

10 apr 00:00ReplicaCORONAVIRUS: Câte persoane infectate sunt la Constanța246
10 apr 00:00ReplicaPERCHEZIȚII în județul Constanța!499
10 apr 00:01ReplicaFostul consul al României la Toronto, Antonella Marinescu, vrea să-şi deschidă cofetărie

Cu ce ocupă fostul consul general al României la Toronto, Antonella Marinescu, de când a revenit în ţară, la...1494

10 apr 11:27ReplicaAPEL UMANITAR! O familie cu patru copii RĂMÂNE pe STRĂZI în plină PANDEMIE și nu are ce pune pe masă!8849
10 apr 23:43ReplicaMESAJ de la PUȘCĂRIAȘI: Așa cum rezistăm noi aici, puteți și voi! VIDEO2158
10 apr 00:00ReplicaFostul parlamentar Marian Vasiliev a pierdut procesul cu Guvernul

...703

10 apr 00:00ReplicaStatul român, pentru unii mumă pentru alții ciumă!1227
10 apr 06:53ReplicaAn TRAGIC pentru turism: litoralul românesc va putea primi turiștii abia de la 1 iunie, în cel mai bun caz2638
10 apr 23:22ReplicaRețea de traficanți de droguri, ANIHILATĂ în drum spre Tulcea: se aproviziona din Constanța!

Mai mulți bărbați au fost arestați în numai două zile, fiind vorba de dosare de trafic de droguri. Este vorba...1039

10 apr 00:00ReplicaCe au înțeles pensionarii despre pandemie: E făcută special pentru a scăpa de noi1246
10 apr 00:00ReplicaCum se preface Ministerul Educației că ajută elevii fără posibilități să învețe online470
Vremea
20.2°17.4° - 20.2° vineri, 10 aprilie 2020
ConstanțaUmiditate: 40%
Vânt: 1.19 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
10 apr 00:00SportLecție de marketing din Belarus. Fani din toată lumea plătesc ca să le apară chipul pe manechinele din tribune

Campionatul de fotbal din Belarus este singurul din Europa care se desfășoară în timpul pandemiei de coronavirus,...319

10 apr 00:00SportUn nou club important e pe urmele lui Dennis Man! Oferte din La Liga, Serie A și Premier League

Jurnaliștii din Turcia anunță că Fenerbahce este ultimul club important care este pe urmele lui Dennis Man....299

10 apr 00:00SportLarisa Iordache, despre viața de polițist: Am oprit lumea pe stradă, am oprit și mașini!

„M-am prezentat la Secția 22, din Militari, de dimineață, la ora 8:00. Turele sunt, de obicei, între 6:00 și...715

10 apr 00:00SportMesajul superb al lui Roger Federer: Astăzi aplaudăm altfel de campioni!

Ediția din acest an de la Wimbledon a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. Totuși organizatorii au ținut...309

Local
10 apr 00:00LocalHârşova, o comunitate unită. Viorel Ionescu: Mulțumesc celor care au contribuit la acțiuni locale de combatere a acestui virus

O comunitate puternică este o comunitate în care toți membrii ei acționează împreună și își pun toate...260

10 apr 00:00LocalÎMPREUNĂ CONSTANŢA, prima platformă dedicată strângerii de fonduri pentru dotarea medicilor de familie

Împreună Constanța, prima platformă de suport comunitar dedicată constănțenilor inițiază o campanie de...374

10 apr 00:00LocalAcţiune a poliţiştilor la Mangalia, pe linia prevenirii şi combaterii comerţului ilicit

La data de 8 aprilie a.c., polițiști de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliției municipiului...314

10 apr 11:43LocalSub aburii lui Bachus la volan, s-a dat în spectacol în faţa poliţiştilor

La data de 8 aprilie a.c., în jurul orei 22.00, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat un...265

10 apr 00:00LocalAproape de comă alcoolică la volan

Inconştienţa unora nu are limite! La data de 8 aprilie a.c., în jurul orei 18.25, polițiști din cadrul Secției 9...264

10 apr 00:00LocalSabroso a luat măsuri de prevenție specifice acestei perioade de pandemie

”Ne pare rău că unul din șoferi nu a purtat masca de protecție la întâlnirea cu un client, însă acest lucru...313

10 apr 00:00LocalISJ Constanța și Consiliul Județean al Elevilor caută soluții pentru optimizarea învățării online

Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean al Elevilor Constanța, solicită...230

10 apr 00:00LocalBolnavii care sună la 112 continuă să ascundă faptul că au intrat în contact cu persoane cu COVID 19. Apelul unui medic constănţean!

În cursul nopții de miercuri spre joi, 9 aprilie, un echipaj de la Saj Constanţa a fost solicitat la un pacient în...283

10 apr 00:00LocalPrimăria Constanța a montat lavoare în zonele aglomerate ale orașului

În drum spre casă sau spre serviciu, constănțenii își dezinfectează mâinile la dispozitivele mobile cu apă și...258

10 apr 00:00LocalAccident rutier în zona Cireșica! O persoană a fost rănită

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați joi, 9 aprilie a.c., să intervină la un accident rutier în...286

Politică
10 apr 00:00PoliticăOrban despre şomajul tehnic: Măsura se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă

Măsura şomajului tehnic de 15 zile pentru angajaţii din sectorul bugetar se va aplica doar pe perioada stării de...310

10 apr 00:00PoliticăGuvern: Firmele îşi vor putea achita online taxele către bugetul de stat pe ghiseul.ro

Guvernul a aprobat joi, printr-o hotărâre, extinderea Sistemului Naţional Electronic de Plată, operabil de pe...232

10 apr 00:00PoliticăVioleta Alexandru: 56.000 de companii au solicitat şomaj tehnic pentru angajaţi

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că, până în prezent, 56.170 de companii au solicitat şomaj tehnic...207

10 apr 00:00PoliticăOrban, către Violeta Alexandru: Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime

Prim-ministrul Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului Muncii, Violeta Alexandru, să găsească o formulă prin care...317

10 apr 00:00PoliticăUSR anunţă că oferă asistenţă juridică pentru cadrele medicale ce sesizează nereguli şi sunt ameninţate cu concedierea

Liderii Uniunii Salvaţi România au transmis o scrisoare deschisă cadrelor medicale din România, anunţând că...219

10 apr 00:00PoliticăCiolacu: S-a întors PDL cu austeritatea; băgarea forţată a României în şomaj nu este o soluţie

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că "PNL nu mai există, s-a întors PDL cu austeritatea"...262

10 apr 00:00PoliticăPonta: 2020 se transformă în 2010; singurele soluţii ale PNL sunt împrumuturile şi tăierea veniturilor oamenilor

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, afirmă că în 2020 se repetă situaţia din 2010, singurele soluţii ale...237

10 apr 00:00PoliticăTăriceanu cere Guvernului să asigure măşti de protecţie pentru ca românii să îşi poată relua activitatea

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, pledează pentru reluarea treptată a activităţii, posibil după...210

10 apr 00:00PoliticăHG: Amânarea plăţii utilităţilor şi chiriei pentru avocaţi, notari şi executori judecătoreşti - cu îndeplinirea anumitor criterii

Avocaţii, notarii publici şi executorii judecătoreşti pot beneficia de amânarea obligaţiei de plată a facturilor...235

10 apr 00:00PoliticăOrban: Vom avea un proiect separat pentru integrarea românilor care s-au întors

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că Guvernul are în vedere programe pentru susţinerea şi integrarea...227

Monden
10 apr 00:00MondenOana Lis vrea să înfieze un copil. A făcut deja primele demersuri

Decizie importantă pentru Oana Lis. La cei 41 de ani pe care i-a împlinit luna trecută, soția fostului edil al...277

10 apr 00:00MondenSmiley și Gina s-au filmat la ei acasă: "Te iubesc, mâine îți gătesc mazăre". Discuția lor intimă e savuroasă

Este pentru prima dată când Smiley și Gina Pistol se arată atât de îndrăgostiți în fața fanilor. Cei doi sunt...396

10 apr 21:59MondenPavel Bartoș are școala teatrelor din provincie: „Am dat 37 de casting-uri până la primul rol obținut”

Pavel Bartoș este un actor cu priză la public și se bucură de un plus de capital de simpatie datorită rolului de...217

10 apr 00:00MondenLaura Bretan a împlinit 18 ani. Câștigătoarea de la „Românii au talent“ a avut un tort superb

Pe 7 aprilie, Laura Bretan a împlinit 18 ani, pe care i-a sărbătorit într-un mod cu totul special, departe de...239

10 apr 00:00MondenFuego își vinde picturile. Banii vor fi donați artiștilor pensionari care au nevoie de ajutor financiar

Paul Surugiu (43 de ani) e un solist cu suflet mare, astfel că, pe perioada pandemiei de coronavirus, el își dedică...219

10 apr 00:00MondenCe scria în ultimul bileţel al lui Freddie Mercury trimis înainte de moarte lui Elton John

Cu câteva zile înainte de dispariţia sa, liderul formaţiei Queen i-a scris bunului său prieten câteva rânduri...409

10 apr 00:00MondenCharles şi Camilla s-au pozat alături de câinii lor cu ocazia aniversării a 15 ani de căsătorie

Prinţul de Wales şi ducesa de Cornwall au marcat aniversarea a 15 ani de căsătorie printr-un nou portret de familie,...293

10 apr 00:00MondenTrupa U2 a donat 10 milioane de euro pentru angajaţii din sectorul medical din Irlanda

Trupa rock irlandeză U2 a donat 10 milioane de euro pentru a sprijini lupta împotriva epidemiei de coronavirus în...202

10 apr 00:00MondenAnne Hathaway şi Lin-Manuel Miranda, protagoniştii unui episod special din ''Sesame Street''

Actorii Anne Hathaway şi Lin-Manuel Miranda vor fi protagoniştii unui episod special din serialul "Sesame Street",...215

10 apr 00:00MondenDisney+ a depăşit pragul de 50 de milioane de abonaţi în lumea întreagă

Platforma de streaming video Disney+ a ajuns deja la 50 de milioane de abonaţi plătitori în lumea întreagă, la...215

Mapamond
10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Peste 90.000 de morţi în întreaga lume

Pandemia de coronavirus a făcut cel puţin 90.000 de morţi în întreaga lume de la declanşarea sa în China, în...218

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Situaţia actualizată a cazurilor de COVID-19 în ţările vecine României

Numărul persoanelor din Bulgaria confirmate cu COVID-19 a ajuns joi la 611 (341 de bărbaţi şi 270 de femei), în...227

10 apr 00:00MapamondCoronavirus - Italia: Autorităţile anunţă 4.204 cazuri nou confirmate şi 610 decese noi

Autorităţile din Italia au anunţat joi seara 4.204 cazuri nou confirmate de infectare cu noul coronavirus, cu 368 mai...201

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Regatul Unit a înregistrat 881 de noi decese în 24 de ore

Regatul Unit a înregistrat 881 de decese suplimentare ale unor pacienţi bolnavi de COVID-19, bilanţul total al...204

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Numărul medicilor răpuşi de COVID-19 a ajuns la 100 în Italia

În Italia, numărul deceselor în rândul medicilor din cauza COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, a ajuns...195

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Record de cazuri noi în Rusia, totalul depăşeşte 10.000

În Rusia s-au raportat joi 1.459 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, cel mai mare bilanţ zilnic de la...212

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Coreea de Sud a raportat cel mai mic număr de infectări zilnice din ultimele şapte săptămâni

Autorităţile din Coreea de Sud au raportat joi cel mai mic număr zilnic de infectări cu noul coronavirus din...195

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: În Spania numărul deceselor în 24 de ore a scăzut, dar bilanţul total depăşeşte 15.000 de morţi

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore 683 de morţi, o scădere comparativ cu cele 757 de decese raportate...198

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Jumătate de miliard de persoane ar putea fi aruncate în sărăcie

Pandemia de coronavirus ar putea arunca în sărăcie o jumătate de miliard de persoane în întreaga lume, a avertizat...201

10 apr 00:00MapamondCoronavirus: Un bebeluş de patru zile a murit de COVID-19 în Brazilia

Un bebeluş în vârstă de doar patru zile care a fost diagnosticat cu COVID-19 a murit în localitatea Natal, capitala...210

Sănătate
10 apr 00:00SănătateMedicii de familie vor şi ei stimulentul de 2.500 de lei pe lună promis personalului medical care se confruntă cu bolnavii COVID-19

Medicii de familie cer și ei stimulentul lunar de 2.500 de lei, promis personalului medical care se confruntă cu...232

10 apr 00:00SănătateCercetător german: „Până acum, nu s-a dovedit nicio transmitere a virusului în supermarket, restaurant sau coafor”

Profesorul Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virusologie de la Spitalul Universitar din Bonn, spune că noul...276

10 apr 00:00SănătateMinistrul Sănătăţii afirmă că deocamdată nu sunt scenarii ca sistemul sanitar să nu poată suporta cazurile de COVID

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi la sediul UNIFARM că sistemul medical românesc a ajuns la o...195

10 apr 00:00SănătateTătaru afirmă că se pot asigura materiale sanitare pentru spitalele care tratează persoane infectate cu COVID

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi că se poate asigura o cantitate de materiale sanitare,...196

10 apr 00:00SănătateICPE-CA se implică în dezvoltarea unui sistem de ventilaţie mecanică destinat tratării persoanelor cu COVID-19

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti lucrează la dezvoltarea...196

9 apr 00:00SănătateCe simte o persoană infectată cu coronavirus. Mărturiile unui medic român despre cum se manifestă boala

Un medic tânăr, fără alte afecţiuni, a povestit că totul începe ca o răceală. Primele simptome ale COVID-19 au...761

9 apr 00:00SănătateDe ce e nevoie să stăm acasă de Paște. Rafila: „Gândiți-vă că numărul de cazuri se triplează în câteva zile”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat la Digi24 de ce e nevoie să stăm...435

9 apr 00:00SănătateEuthyrox ajunge în farmacii. Ministerul Sănătății cere oamenilor să nu-și facă stocuri

Ministerul Sănătății anunță că peste 140.000 de cutii de Euthyrox, medicament utilizat de pacienții cu...476

9 apr 00:00SănătateVIDEO Igiena mâinilor, una dintre cele mai eficiente arme în combaterea bolilor

...382

9 apr 00:00SănătateStudiu Harvard: Rata mortalității din cauza COVID-19 crește în zone cu o poluare ridicată a aerului

Oamenii care trăiesc în zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului pe termen lung sunt mult mai expuși riscului de...366