REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Andrei Bodean, procurorul DNA care a pus TUNURILE pe BARONI!

Andrei Bodean, procurorul DNA care a pus TUNURILE pe BARONI!

Replica API 26 februarie 2020 | 00:10 835

Procurorul Andrei Bodean s-a făcut remarcat la malul mării, și nu numai, prin dosarele instrumentate, care au vizat ”greii” din spațiul public! De dată recentă, mai exact pe 28 ianuarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât numirea acestuia în funcția de procuror şef al Serviciului Teritorial Constanţa din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu mențiunea că fusese delegat pe funcția mai sus amintită începând cu 1 octombrie 2018. A îmbrăcat haina de procuror la 28 de ani, a rezolvat printre cele mai oribile crime, pe vremea când activa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, după care, în 2013, a ajuns la DNA, iar la scurt timp a pus tunurile pe ”baroni”. Acum, după ani de experiență, magistratul a vorbit cu reporterii cotidianului Replica de Constanța, dând detalii despre activitatea sa, despre inculpați, despre soluționarea dosarelor, încheierea discuției fiind: ”Să nu comită infracțiuni, venim!”

Andrei Bodean

Reporter: Sunteți șef cu acte în regulă la DNA Constanța, cum vi se pare activitatea de aici?

Andrei Bodean: Interesantă, mult de muncă, foarte mult de muncă, dar provocatoare din toate punctele de vedere. O schimbare față de activitatea de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Pe alocuri, doar pe alocuri, mai puțină dinamică, însă, per total, cauze mai complexe.

Reporter: Este vreo diferență față de vremea când erați procuror în cadrul DNA, având în vedere că acum conduceți această structură?

Andrei Bodean: Da, activitățile administrative îmi mănâncă destul de mult timp și îmi reduc, evident, timpul pe care îl petrec efectuând urmărire penală. În plus, sunt tot felul de alte activități, în afară de cele administrative, trebuie să soluționez plângeri, să repartizez dosare...

Reporter: După scurgerea acestor 3 ani, cât veți sta la conducerea DNA Constanța, ce aveți de gând? Tot în DNA, altă structură?

Andrei Bodean: În proporție de 90%, în următorii 3 ani mă văd tot în DNA, asta e cert. Nu știu apoi dacă voi mai avea funcție de conducere sau nu. Vom vedea atunci. Dar, în orice caz, în DNA mă văd.

Reporter: Cam câte dosare ați avut în lucru până acum?

Andrei Bodean: Anul trecut, de exemplu, Serviciul Teritorial Constanța a avut în lucru 426 de dosare, iar eu: 91, din cele 426. Au fost soluționate 250 de dosare, iar eu am soluționat, din cele 250, 54!

Reporter: Au fost cazuri cu achitare?

Andrei Bodean: Da, au fost. Din păcate, au fost în creștere. Deciziile Curții Constituționale au fost hotărâtoare, cea privind abuzul în serviciu, înlăturarea interceptărilor – toate acestea au condus la achitări.

Reporter: Să înțeleg că aceste decizii ale Curții Constituționale au înfrânat activitatea DNA?

Andrei Bodean: Da, au fost soluții de clasare, unele cu prejudicii chiar importante, ca urmare a deciziilor Curții Constituționale. În afară de soluțiile de achitare, care au fost luate pentru că decizia CCR a venit după trimiterea în judecată, dar până la soluționarea definitivă a cauzei, și atunci instanța nu a avut altă opțiune decât să dispună achitarea inculpaților, au fost cazuri în care noi am dat soluții de clasare încă de la urmărirea penală, ca urmare a deciziilor Curții Constituționale și, așa cum v-am spus, cauzele nu au fost deloc mărunte. Au fost însemnate, mulți inculpați...

Reporter: Considerați că au fost bune aceste decizii ale Curții Constituționale?

Andrei Bodean: Nu pot eu să comentez, evident! Întotdeauna avem o vorbă aici, că aplicăm și legile care nu ne convin. Nu comentăm dacă sunt bune sau rele, le punem în aplicare așa cum sunt.

Reporter: Având în vedere că aici, la DNA, aveți de-a face, în general, cu infractori cu studii superioare, o altă categorie, ca să zic așa..., cum reacționează în momentul în care sunt luați de acasă, aduși la audieri?

Andrei Bodean: Cu o singură excepție notabilă, cu un inculpat pe care nu vreau să-l nominalizez, nu am avut niciun fel de probleme niciodată. De niciun fel. Nu au opus rezistență, nu au fost recalcitanți, agresivi, violenți verbal sau fizic.

Reporter: Dar la modul să se scuze, că eu nu am făcut nimic, de ce mă luați?

Andrei Bodean: De regulă fac așa, cam atitudinea aceasta o întâlnim.

Reporter: Amenințări ați primit?

Andrei Bodean: Nu. O singură dată, un inculpat a menționat, dacă nu mă înșel, într-o emisiune televizată, numele cartierului unde locuiesc părinții mei, făcând trimitere la mama, în concret. Că știe dumnealui că mama locuiește în zona respectivă.

Reporter: De asemenea, au fost perioade în care ați fost ținta unor acuzații...

Andrei Bodean: Știți cum e, dacă în meseria ta nu-ți faci dușmani, înseamnă că nu ai muncit. E normal. Până la urmă, activitatea noastră are, la final, consecințe negative asupra a cel puțin uneia dintre părțile dosarului. Dacă dispui soluții de clasare, persoana vătămată e probabil nemulțumită, sau denunțătorul. Dacă trimiți în judecată, evident, inculpatul este nemulțumit. Și atunci, e normal ca fiecare să comenteze. Dar, din nou, nu am avut depășiri ale limitei rezonabilului în ceea ce privește activitatea noastră.

Reporter: Un caz care v-a rămas întipărit în minte?

Andrei Bodean: Nu aș vrea să-l comentez...

Reporter: Anul acesta câte dosare aveți în lucru, până acum?

Andrei Bodean: 39. Iar trimiteri în judecată una.

Reporter: Cum decurge o zi de-a dumneavoastră din punct de vedere profesional?

Andrei Bodean: Ajung la birou de dimineață..., depinde de la zi, la zi. De regulă, activitatea se desfășoară în birou, ieșim destul de rar de aici: când avem flagrant, percheziții. Studiem documente, inspirăm praf, acarieni...

Reporter: Dar despre dosarul de anul trecut privind transportul de animale din portul Midia? S-a făcut vreo extindere a urmăririi penale, având în vedere că acum s-a scufundat o navă?

Andrei Bodean: Nu. Dosarul de anul trecut are legătură cu scufundarea navei de anul acesta doar pentru că ambele s-au petrecut în portul Midia și că este vorba despre transportul de animale vii. În rest nu au nici o legătură. Este vorba despre un lucrător vamal, despre care se presupune că a primit o mită de la un exportator de animale vii, dar fără nici o legătură cu incidentul naval.

Reporter: Am înțeles. Dar credeți că este cazul să interveniți?

Andrei Bodean: Numai dacă am fi sesizați cu o faptă de competența noastră, despre infracțiuni de corupție. Nu avem nici o legătură cu accidentele navale, prin urmare doar dacă am fi sesizați cu privire la o faptă de corupție legată de exportul respectiv.

Reporter: DNA se ocupă cu faptele de corupție la nivel înalt. Să transmitem, în continuare, politicienilor că.. sunt în atenția dumneavoastră?

Andrei Bodean: Bineînțeles! Întotdeauna. Toți care săvârșesc fapte de competența noastră sunt în atenția noastră în permanență.

Reporter: Viața de familie cum se împacă cu activitatea profesională?

Andrei Bodean: Program încărcat, petrec mult mai mult timp la muncă decât acasă, să spun așa.

Reporter: Un procuror tânăr în fruntea DNA Constanța. Ce spune lumea?

Andrei Bodean: Nu mai sunt chiar așa de tânăr... Nu știu, nu am primit, deocamdată, nici o reacție negativă. Sunt de puțin timp pe funcția de conducere, așa că... mai e timp.

Reporter: Un sfat pentru cei care sunt înclinați să săvârșească infracțiuni...

Andrei Bodean: Să n-o facă! Venim!

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218