REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

ANEIR: Tăierea fondurilor pentru promovarea exporturilor, o gravă dovadă de obscuritate economică

ANEIR: Tăierea fondurilor pentru promovarea exporturilor, o gravă dovadă de obscuritate economică

Replica API 15 august 2019 | 00:00 406

Tăierea fondurilor pentru promovarea exporturilor la recenta rectificare bugetară reprezintă o gravă dovadă de obscuritate economică, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

"O premieră naţională (poate chiar europeană?!): Guvernul ţării a tăiat fondurile Programului de promovare a exporturilor (PPE). La recenta rectificare bugetară, din cele 20 milioane lei - credite bugetare şi 45 milioane lei - credite de angajament solicitate de mediul de afaceri (şi însuşite de Ministerul de resort MMACA, care gestionează PPE) s-au alocat 0 (zero) lei - credite bugetare şi după îndelungi insistenţe 15 milioane lei (adică 1/3) - credite de angajament. Iniţial se preconizaseră tot 0 (zero) lei credite de angajament. Cum se traduce acest obscurantism economic guvernamental în activitatea exportatorilor? O prezenţă substanţial redusă la târgurile şi expoziţiile internaţionale: acolo unde se întâlnesc cererile şi ofertele de export/import (pe domenii de specialitate) şi se stabilesc contactele/contractele viitoare de colaborare", se spune în comunicatul organizaţiei.

Conform ANEIR, România nu se află într-o situaţie în care îşi poate permite ignorarea cerinţelor de piaţă ale exportatorilor în condiţiile în care, în primul semestru al acestui an, deficitul balanţei comerciale a marcat un nou record negativ, depăşind cu circa 1,5 miliarde euro deficitul perioadei similare din 2018, cu o creştere procentuală dublă faţă de nivelul prognozat pe întregul an.

"În decizia Guvernului nu este vorba doar de miopie economică, ci şi de încălcarea reglementărilor legale: prin Legea nr.30/1999, la art.2, al (3) se prevede că "sumele necesare finanţării acţiunilor de promovare a exporturilor, prin organizarea de târguri şi expoziţii ... nu vor fi mai mici de 0,1% din volumul în valută al exportului realizat în anul anterior", ceea ce ar fi însemnat - la cursul oficial al BNR - un nivel de peste 300 milioane lei", se arată în comunicat.

Organizaţia susţine că dacă s-ar fi dat curs tuturor solicitărilor mediului de afaceri, PPE ar fi urmat să atingă pragul valoric stabilit prin legea sus-invocată.

"Numai că, ţinând cont de capacitatea limitată a MMACA de gestionare a acestui program (oricum mai mult decât dublată - merituos - în ultimii doi ani), în cadrul Consiliului de Export al României s-a luat decizia limitării aproape la jumătate a PPE. Culmea ironiei: de la conducerea MFP ni s-a dat de înţeles că factori de decizie din MMACA au transmis să nu se mai aloce sumele solicitate de mediul de afaceri!!", menţionează sursa citată.

Conform ANEIR, concurenţa comercială este extrem de acerbă în această perioadă pe plan internaţional. Lipsa firmelor româneşti de la târgurile şi expoziţiile externe va genera glisarea comenzilor din România către alte destinaţii. De aici şi un impact intern în cascadă: în lipsă de comenzi externe, producătorii români vor fi nevoiţi să-şi reducă activitatea (şomaj, pierderi de încasări bugetare etc), încasări valutare diminuate pentru balanţa comercială şi de plăţi a României, cu creşterea de rigoare a datoriei externe lăsată moştenire generaţiilor viitoare.

"Nimeni nu neagă importanţa caracterului social al actualului Program de guvernare. Dar, orice măsură cu caracter social, de creştere a capacităţii de apărare militară a ţării ori de îmbunătăţire a activităţii serviciilor secrete nu se poate baza doar pe împrumuturi, pe deficite, prin ignorarea legităţilor economice şi tragerea pe linie moartă/secundară a principalei locomotive de încasări valutare: exportul de bunuri şi servicii. Sperăm că acest mesaj (semnal de alarmă) să ajungă şi să fie înţeles la Palatul Victoria", se mai spune în comunicat. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369