REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Anestezia dentară: tipuri, avantaje, riscuri, contraindicații

Anestezia dentară: tipuri, avantaje, riscuri, contraindicații

Replica API 19 februarie 2020 | 07:35 456

Pentru anumite proceduri dentare e nevoie de anestezie, locală sau generală. Cum se face anestezia, de câte feluri este și care sunt efectele secundare?

Anestezia dentară se practică de mulți ani, prima având loc la 1846, cu ajutorul eterului. Deși s-au schimbat multe lucruri de atunci, anestezia a rămas un instrument important pentru ca pacienții să se simtă mai confortabil în timpul procedurilor dentare (extracție, implant etc.).

Câte tipuri de anestezie dentară există?

În prezent, există mai multe opțiuni disponibile pentru anestezia dentară, procedurile fiind individualizate, pentru siguranță. Tipul de anestezie se face în funcție de vârsta persoanei, starea de sănătate, durata procedurii dentare ulterioare și istoricul pacientului în ceea ce privește anestezia.

Succesul unei anestezii dentare depinde de substanța folosită, de zona care se anesteziază, de procedura dentară care urmează și de factori individuali. Alt element care ar putea influența anestezia este inflamația, care poate să aibă un impact negativ asupra reușitei anesteziei.

Anestezia locală

Se folosește în caz de proceduri simple, precum obturația dentară (plomba) care, în general, nu este o operațiune complicată și durează puțin sau o extracție. Pacientul rămâne conștient și este capabil să comunice cu stomatologul, doar zona respectivă va fi amorțită, deci nu va simți durere.

Majoritatea anestezicelor acționează repede (10 minute) și țin între 30 și 60 de minute. Uneori, se adaugă un vasopresor în anestezic (de exemplu, epinefrina), pentru a crește efectul anesteziei, dar și pentru a-l împiedica să se împrăștie în alte zone ale corpului.

Pentru anestezia locală se folosesc creme, geluri, spray-uri și injecții cu lidocaină, articaină, bupivacaină, mepivacaină sau prilocaină.

Sedarea

Are mai multe niveluri și se folosește pentru relaxarea pacienților care suferă de anxietate. Poate fi ușoară, moderată sau profundă, astfel încât pacientul poate să fie conștient și să comunice cu medicul sau poate să fie semiconștient ori aproape adormit.

Acest tip de anestezie se poate administra oral (tabletă sau lichid), prin inhalare, intramuscular sau intravenos. În cazul în care administrarea se face intravenos, se monitorizează ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația.

Pentru sedare se folosesc medicamente precum diazepam, midazolam, propofol sau protoxid de azot.

Anestezia generală

Se folosește pentru proceduri stomatologice mai lungi sau dacă pacientul este atât de temător încât medicul nu poate efectua corespunzător procedura. Persoana nu va fi conștientă, nu va simți durere și mușchii vor fi relaxați. Medicația se administrează prin inhalare sau intravenos și constă într-o substanță precum propofolul, ketamina, midazolamul, diazepamul, izofluranul etc.

Care sunt efectele adverse ale anesteziei dentare?

Multe persoane nu resimt aproape deloc efecte adverse, dar, dacă acestea apar, depind de anestezicul folosit și de fiecare persoană în parte. Cea mai riscantă este anestezia generală.

Efectele raportate în urma sedării și a anesteziei generale au fost:

- Greață sau vărsături

- Dureri de cap

- Transpirație sau frisoane

- Halucinații, delir sau confuzie

- Vorbire împleticită

- Gură uscată sau durere în gât

- Durere la locul injecției

- Amețeală

- Oboseală

- Trismus (imposibilitatea de a deschide complet gura).

Ce riscuri are o anestezie dentară

Riscurile sunt mai ales pentru persoanele care au sănătate precară, care au un istoric de tulburări de coagulare sau care iau anumite medicamente. Dacă pacientul este în tratament cu opioide sau cu medicamente împotriva anxietății, e necesar ca stomatologul să fie pus la curent.

Riscurile anesteziei dentare includ:

- O reacție alergică (iritație, mâncărime, umflarea limbii, a buzelor sau a gâtului și dificultăți la respirație)

- Parestezie (poate fi cauzată de articaină și prilocaină)

- Convulsii

- Comă

- Infarct

- Accident vascular cerebral

- Hipotensiune

- Hipertermie malignă (creștere periculoasă a temperaturii corporale).

Contraindicații și atenționări speciale

Consimțământul pentru tratamentele dentare este foarte important, însă, înainte ca pacientul să și-l dea, e indicat să-i adreseze stomatologului toate întrebările pe care le are legate de anestezie și procedura ulterioră.

Anumite persoane (sau aparținătorii acestora) trebuie să discute în amănunt cu stomatologul pentru a evalua riscurile și beneficiile unei anestezii:

- Femeile însărcinate

- Copiii

- Persoanele cu nevoi speciale

- Pacienții vârstnici

- Persoanele care suferă de boli de ficat, rinichi, plămâni sau inimă

- Persoanele care au afecțiuni neurologice (Alzheimer, Parkinson etc.)

- Cei care au alte afecțiuni sau tulburări, precum hernie hiatală, infecții sau răni deschise la nivelul cavității bucale, apnee de somn, boală de reflux gastroesofagian, obezitate, hipertensiune și copiii cu deficit de atenție sau cu tulburări de comportament, conform doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920