REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.9° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Angajaţi de la Daewoo Mangalia, reţinuţi de procurorii constănţeni

Angajaţi de la Daewoo Mangalia, reţinuţi de procurorii constănţeni

Replica API 24 septembrie 2014 | 13:47 302

Dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani

Dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani

Activitatea infracţională a mai multor persoane, între care şi angajaţi ai Şantierului Daewoo Mangalia, a fost probată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în colaborare cu poliţiştii din cadrul IGPF şi jandarmii, ceea ce a ieşit la iveală fiind un prejudiciu adus statului de aproximativ 2,5 milioane de euro. Mecanismul folosit de indivizi este acela tip „suveică”. 10 persoane au fost propuse spre arestare şi 32 trimise în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ancheta procurorului de caz, Teodor Niţă, a fost una laborioasă, însă a scos la suprafaţă o evaziune fiscală de aproximativ 2,5 milioane de euro. La mijloc ar fi vorba de mai mulţi coreeni care, prin interpuşi români, ar fi prejudiciat statul român, fiind vorba de mecanismul denumit „suveică”. Mai exact, evidenţierea de cheltuieli nereală sau cu firme fantomă, după care banii ajung în bancă şi apoi intră în buzunar. Ca atare, aceştia înregistrau lucrări la suprapreţ, banii intrându-le în buzunar. Care bani? Ai Şantierului Daewoo Mangalia. Printre indivizi, aşa cum era menţionat mai sus, sunt şi angajaţi ai Daewoo Mangalia, contractori. Procurorul de caz a instrumentat activitatea aferentă pe ultimii 2 ani, stabilindu-se că în ultimele 7 luni, aceste „acţiuni” erau destul de frecvente. Însă, potrivit informaţiilor noastre, indivizii aveau aceste „îndeletniciri” de mai mulţi ani. 10 persoane au fost propuse spre arestare şi 32 trimise în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, 11 persoane fizice şi 22 juridice. Ancheta a fost efectuată de către procurorul Teodor Niţă, în colaborare cu IGPF şi Jandarmeria.

„Ofiţeri specializaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în colaborare cu poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au finalizat cercetările într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care sunt inculpate 32 de persoane juridice şi fizice care au prejudiciat statul roman cu peste 2,2 milioane de euro. În cursul zilei de marţi, 23.09.2014, în judeţul Constanţa, au fost puse în aplicare mai multe mandate de aducere şi, în urma audierilor, pe numele a 10 persoane, cetăţeni români şi coreeni, au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi cei în cauză să fie prezentaţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă. Din cercetările efectuate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz, a rezultat că mai mulţi cetăţeni români şi coreeni au înfiinţat firme „fantomă” prin care subcontractau lucrări de construcţii nave şi, ulterior, prin emiterea unor documente fictive, au prejudiciat bugetul statului cu peste 9,5 milioane lei, prin eludarea legislaţiei fiscale”, au spus reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Cercetările continuă în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369