REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Angajații de la Spitalul de Boli Infecțioase vor bani mai mulți pentru condiții deosebit de periculoase

Angajații de la Spitalul de Boli Infecțioase vor bani mai mulți pentru condiții deosebit de periculoase

Replica API 15 octombrie 2019 | 00:00 498

Asistenții medicali ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase vor spor mai mare pentru condițiile deosebit de periculoase! Una dintre asistente a arătat în instanță, după ce a dat în judecată unitatea spitalicească, că deține funcția de asistent medical de laborator SCL și își desfășoară activitatea la laboratorul de analize medicale din cadrul spitalului. Pentru activitatea desfășurată, primește un salariu de bază și un spor pentru condiții deosebit de periculoase. Laboratorul unde lucrează efectuează analize medicale pentru boli infecțioase inclusiv TBC și HIV/SIDA. Însă, nu este mulțumită de spor, așa că a acționat în instanț unitatea medicală. L începutul anului curent, ordonatorul de credite i-a stabilit drepturile salariale, în speță sporul pentru condiții deosebit de periculoase, respectiv Decizia nr. 312/28.12.2018 emisă de managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Prin intermediul actului s-a stabilit că, începând cu data de 01.01.2019, asistentul medical va beneficia pentru timpul efectiv prestat în cadrul Laboratorului de analize medicale de un spor condiții periculoase de 25% și pentru timpul efectiv prestat pentru teste HIV/SIDA, în cadrul laboratorului de analize medicale, de un spor condiții deosebit de periculoase de 55%. Act pe care l-a contestat la Tribunalul Constanța, însă fără succes.

Conform Regulamentului – cadru aprobat prin H.G. nr. 153/2018, art. 5 pct. 10, buletinele de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă se eliberează pe perioadă nedeterminată pentru acele locuri de muncă unde riscurile nu pot fi înlăturate, respectiv boli infecțioase, TBC, SIDA, anatomie patologică, medicină legală, psihiatrie, neuromotorie, neuropsihomotorie etc, precum și art. 8, sporurile pentru condiții de muncă se acordă corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă prevăzute în regulamentul-cadru. Cu toate acestea, sporul pentru condiții deosebit de periculoase este acordat la Spitalul de Boli Infecțioase începând cu data de 01.01.2019, astfel: „va beneficia pentru timpul efectiv prestat în cadrul Laboratorului de analize medicale de un spor condiții periculoase de 25% și pentru timpul efectiv prestat pentru test HIV/SIDA … un spor pentru condiții deosebit de periculoase de 55%...”, după cum a relatat angajata spitalului magistraților. Aceasta consideră că acordarea diferențiată a acestui spor astfel partajat este nelegală, cu atât mai mult cu cât acesta este acordat pe baza unui referat întocmit de medicul-șef care nu are atribuții privind calcularea timpului efectiv lucrat de către personalul medical. Se învederează că partajarea între testarea HIV/SIDA și restul analizelor pe care le efectuează în laborator nu are temei legal, legea prevăzând că laboratorul în care lucrez se încadrează în locurile de muncă cu condiții deosebit de periculoase, riscurile neputând fi înlăturate, chiar dacă efectuează și alte analize medicale în afară de testarea HIV/SIDA, deoarece analizele pe care le prelucrează pentru diagnosticarea altor afecțiuni medicale provin de la persoane care au boli infecțioase, TBC sau HIV/SIDA. Mai mult, angajata a transmis un memoriu conducerii spitalului prin intermediul căruia spune că probele de la pacienții HIV/SIDA nu pot avea un circuit separat în laborator și nu sunt lucrate numai de către persoanele desemnate în referate. Un set obișnuit de analize se distribuie în toate departamentele laboratorului, astfel că tot personalul laboratorului vine în contact cu probele respective. De asemenea, laboratorul deservește compartimentul extern HIV/SIDA care cuprinde pacienții din Constanțași din Tulcea. Prin urmare, tot personalul care lucrează în laborator vine în contact cu aceste probe, fiecare asistent, funcție de specializarea pe care o are, făcând analizele specifice solicitate,nu numai laboranții care efectuează testele specific diagnosticării pacienților cu HIV/SIDA, a relatat asistenta în instanță.

Acțiunea în instanță i-a fost respinsă pe 9 octombrie, pe motiv că nu a solicitat conducerii spitalului, anterior acțiunii în instanță, printr-o contestație administrativă, să revoce sau să modifice în sensul dorit de aceasta actul administrativ emis, respectiv Decizia nr. 312/28.12.2018,.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca managerul externalizeaza serviciul de laborator ex. spitalul judetean Synevo? Luati jumatate!
0
0
Daca nu va convin salariile, faceti o facultate de 5 ani de farmacie, aceeasi cu cea pe care o fac si medicii si veti avea salariu in jur de 2000 lei, fara nici un spor, fara nici un minut de stat jos, 8 ore doar in picioare zilnic, lucrat si in weekend fara respectarea codului muncii cu 2 zile libere apoi, tratat ca un vanzator necalificat, umilit de patroni si de asistentii de farmacie care se dau toti farmacisti, care nu au facultate dar au halate tot albe ca sa insele pacientii. Angajati-va in farmacii sa vedeti mafia si angajarile fictive, decontarile de miliarde cu 1-2 persoane angajate.
3
0
cata lacomie! astia au mai ramas pe la cta. doctori in goana dupa parale. PS sa le faceti un pod de la spitalul mare catre aqua cliniq de peste drum. Imi e mila de ei cum traverseaza prin loc nepermis hop top sa ajunga la munca. In special dr tache care alearga cu cafeaua in mana. ma intreb unde parcheaza astia? ah?? tot in incinta spitalului judetean dar merg sa munceasca la privat! cata ipocrizie!
6
1
Asistente cu 6.000-7.000 lei net....asta este praf pe toba? Nu va convine...mergeti in mediu privat! Pleaca cineva de la stat? Pleaca cainele de langa macelarie? Niciodata! La munca doamna asistenta nu la mana intinsa!
6
2
Pentru toti astia care vor bani mai multi, chiar se certau odata intre ei cei din politie si armata cu medicina si invatamantul,intelegeti ma idiotilor ca si bani pe care ii aveti acum vi se dau din inprumuturi externe nu sunt sustinute de economia romaneasca in totalitate dar pe voi nu va intereseaza sunteti ca un copil sarac care vrea sa traiasca la fel de bine cu unul cu parinti care au posibilitati mari.Romania nu este nici Germania nici Olanda sau alte tari la care va uitati cu jind.
5
2
I au imbuibat pe dr care asteapta spaga in continuare ,cu salarii de 15000 lei si asistentii si infirmierii au ramas cu praful de pe toba!!!
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369