REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Angajații de la Statistică amenință că vor bloca activitatea

Angajații de la Statistică amenință că vor bloca activitatea

Virgil STOIAN 6 octombrie 2022 | 00:00 1091

Salariaţii Institutului Naţional de Statistică Bucureşti au pichetat miercuri, 5 octombrie,  sediul Partidului Naţional Liberal şi pe cel al Partidului Social Democrat, nemulţumiţi de salarizarea din această instituţie. Sindicaliştii solicită stoparea discriminărilor salariale la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică şi uniformizarea grilei de salarizare din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică. ”Colegii noștri de la Constanța sunt sub nivelul nostru de salarizare, noi fiind sub nivelul de salarizare al secretariatului general al guvernului de care aparținem” a declarat, pentru Replica de Constanța, Dan Iliescu, președintele SINSB.

Angajaţii din INS cer aplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în 13 iulie cu tema ”Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică şi al Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică”, stoparea discriminărilor salariale la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică şi uniformizarea grilei de salarizare din sediul central şi din direcţiile teritoriale de statistică.

Protestul este și la nivelul Constanței. Colegii noștri de la Direcțiile Județene de Statistică, cu toate că au același tip de activitate ca noi, sunt încadrați pe un anumit nivel de grilă teritorială pe legea de salarizare și asta este o problemă de la aplicarea legii de salarizare din 2017 și până la momentul acesta nu s-au găsit soluții și pentru ei. Ei sunt sub nivelul nostru de salarizare, noi fiind sub nivelul de salarizare al secretariatului general al guvernului de care aparținem. Deci noi practic solicităm aplicarea legii de salarizare și în același timp și salariații din teritoriu să vină pe un nivel de salarizare egal cu noi.” a declarat Dan Iliescu pentru Replica de Constanța.

Este vorba despre mai mult de 1500 de angajați

În sediul central este vorba de 550 de angajați, iar la nivel de teritoriu, 1000. Nenorocirea la noi nu este legată doar de salarizare, sunt înghețate toate, și voucherele de vacanță, sporul de condiții vătămătoare care la nivelul INS este singurul spor de care beneficiem, și este dat în urma unor analize și determinări foarte bine făcute, este înghețat din 2020. Au fost blocate și posturile. Nu am avut posibilitatea să facem angajări și în toată perioada asta de timp a fost o migrație și din Sediul Central, și cu siguranță și din Direcțiile Teritoriale de Statistică către alte instituții care la momentul acesta nu au probleme de salarizare, noi neavând posibilitatea de a angaja experți, iar în sistemul statistic un angajat ca să ajungă la un nivel mediu de cunoștințe îi ia cam 5 ani să înțeleagă fenomenul statistic. Este o problemă care nu a fost luată în vedere de nici un punct al factorilor decidenți.” a mai adăugat acesta.

Vor exista și alte forme de protest

Dacă nu se întâmplă nimic, vom continua cu forme mai agresive de protest, pentru că în urma mișcărilor sindicale pe care noi le-am avut, la rectificarea bugetară a fost pusă în dezbatere publică o ordonanță de guvern în care ar fi fost rezolvată parțial problema de salarizare din sistemul statistic. Ordonanța a fost retrasă, a apărut o altă variantă, care a fost iar dată afară. Cu siguranță vor exista și alte forme de protest. Asta încercăm să explicăm și conducătorilor noștri din INS și factorilor decidenți, dacă se va ajunge la un blocaj în sistemul statistic o să fie o problemă națională, pentru că fără datele statistice, nu prea mai pot funcționa alte domenii.”

La nivelul județului Constanța, salariul unui expert este între 3500 și 4000 de lei cu tot cu sporuri, un inspector superior putând ajunge până la 5000 de lei salariu net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar ce activitate blocheaza putorile astea de la stat degeba, ca nu fac nimic. nu le convine, sa se duca la privat sa munceasa pe branci pe minimul pe economie
0
1
oricum tinerii pleaca din tara, nu mai merge ca dam 100 lei, daca nu veti rezolva problema pensiilor si salariilor, nu va mai alege nimeni
2
0
care activitate ca aia taie frunza la ciini toata ziua?pariu ca nu simte nimeni daca sint in greva sau nu?se mai economiseste si energie daca stau in strada,nu in birou!
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614