REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Angajații din industria HORECA întrerup programul: PROTEST și scrisoare deschisă către Ludovic Orban

Angajații din industria HORECA întrerup programul: PROTEST și scrisoare deschisă către Ludovic Orban

Replica API 19 august 2020 | 00:00 1207

Angajaţii din HoReCa protestează miercuri, între orele 17-18, în faţa restaurantelor şi a teraselor unde lucrează, pentru a trage un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 de persoane care muncesc în această industrie.

“Ignoranţa autorităţilor este pe cale să ruineze una dintre cele mai importante industrii ale României! Dacă lucrezi în sau pentru industria Horeca participă la protestul de miercuri 19 august pentru a trage impreună un semnal de alarmă asupra viitorului celor 400.000 ce lucrează în această industrie”, au transmis reprezentanţii HoReCa pe pagina de Facebook, informează stiripesurse.ro

Astfel, miercuri, între orele 17 şi 18 angajaţii HoReCa vor întrerupe vânzarea şi se vor poziţiona în faţa restaurantelor şi a teraselor cu pancarte, protestul urmând să respecte normele de prevenire a răspândirii Covid-19. Protestului i se vor asocia şi partenerii industriei.

De asemenea, Organizaţia Patronală Hora a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în legătură cu situaţia din acest domeniu. Astfel, Hora îşi exprimă îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului Covid-19 în industria ospitalităţii, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial.

Potrivit studiului comandat de Hora, împreună cu organizaţiile membre in APT (Alianţa Pentru Turism), efectuat pe o perioadă de 5 ani, aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează: impact financiar direct (valoare adăugată) - 3,42%; impact social (salarii angajaţi şi aport consum) - 0,91%; impact financiar indirect (furnizori si investiţii) - 0,74%.

“Lipsa predictibilităţii din industria Horeca în climatul economic actual nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiţii, responsabilităţi majore faţă de angajaţi, contracte de închiriere şi leasing, contracte cu clienţii externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare, etc.

În ceea ce priveşte activitatea din alte ţări europene se poate observa că industria Horeca poate funcţiona. În afara României, toate ţările Comunităţii Europene au redeschis restaurantele (interior şi exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reuşind astfel să menţină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire faţă de România”, se arată în scrisoarea deschisă premierului Orban.

Documentul precizează că redeschiderea teraselor la 1 iunie nu a atras o creştere a numărului de persoane infectate.

“Putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranţă, în unităţile în care se respectă reglementările. Aşa cum s-a putut observa, creşterea numărului de îmbolnăviri a avut loc la două săptămâni de la începerea vacanţelor din zonele turistice. În lipsa unor reglementări clare, restaurantele au întâmpinat dificultăţi iar incapacitatea autorităţii centrale şi locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări şi controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situaţia pandemică în care ne aflăm”, a mai precizat sursa citată.

Proprietarii şi operatorii din HoReCa consideră, în scrisoarea deschisă adresată premierului Ludovic Orban, că sunt trataţi incorect de către guvern în comparaţie cu celelalte industrii. Reprezentanţii HoReCa solicită Guvernului redeschiderea în cel mai scurt timp a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor împotriva răspândirii COVID-19; asigurarea distanţării fizice prin menţinerea unui mese libere între două mese ocupate; evitarea aglomerărilor de persoane la ghişee şi grupuri sanitare; purtarea obligatorie a măştii de către client în momentul deplasării către grupurile sanitare, la intrarea sau ieşirea din restaurant.

De asemenea, reprezentanţii HoReCa au mai precizat că vor asigura dispozitive şi substanţe virulicide necesare dezinfectării mâinilor clienţilor şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare; că vor informa clienţii asupra regulilor de igienă şi distanţare fizică precum şi a necesităţii limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul; că va fi asigurată curăţarea şi dezinfectarea cu substanţe bactericide şi virulicide a spaţiilor/suprafeţelor unde au acces clienţii şi a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei.

Aceştia au cerut şi eliminarea obligativităţii purtării mănuşilor de către personalul de servire în interiorul restaurantului, precizând că ei consideră că este mult mai eficientă spălarea frecventă si directă a mâinilor.

Reprezentanţii industriei ospitalităţii mai cer Guvernului eliminarea impozitului specific pentru anul 2021, respectiv 40 de milioane de euro anual, reglementarea bacşişului/tip-ului din industrie ca venit din alte surse, fără plată CASS; clasificarea grupurilor de firme afiliate ca parte a IMM-urilor, dacă nu îndeplinesc condiţii de întreprinderi mari; focusarea controalelor făcute de către instituţiile statului pe respectarea reglementărilor privind raspândirea virusului SARS COV 2.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Voi ati votat Bavarezu ,,ciuma galbena ,,holera liberala.
1
0
Limba oficiala la manifestatie va fi tintareasca,cine nu pricepe n are ce cauta acolo!!!!
2
0
Si eu lucrez in Horeca ,patronul meu m-a plateste 2500 lei pe luna ospatar la 8 ore pe zi dar intodeauna se sta 10 12 ore o zi cu o zi,ne mai opreste si din bani cica pentru vesela si pahare sparte.Din tot ce se vinde daca se bate pe casa 20 la suta e mare lucru!Ca exemplu apa Dorna 0,75 pret achizitie 1.80 pret vanzare 15 lei! Pai cand vreodata am sa ies eu la demonstratie pentru gunoiul asta?Cel mai mult imi doresc sa il vad mort si ingropat!
5
0
Cei mai mari nesimtiti, evazionisti, tupeisti, isi bat joc de angajati, otravesc lumea cu mancare expirata, nu platesc impozite, lucreaza numai la negru! Sa dati toti faliment ca nu avem nevoie de voi! Sunteti niste jigodii ordinare! De ce ma sa va ajute statul? Inchideti afacerea si luati va servici daca nu mai merge! Cersetorilor!
5
1
Ne doaren spate de lupii astia si preturile lor umflate
7
0
Protestati impotriva virusului! Sa nu uitati sa protestati si impotriva preturilor pe care le practicati si care in marea majoritate a cazurilor nu reflecta calitatea oferita!
10
1
Cata invidie si prostie si rautate...Sa moara si capra vecinului,cam asta este dictonul dupa care va ghidati,bravo voua,bravo evolutie,ne meritam soarta!
4
11
Acuma pe cinstite,daca nu ar fi fost virusul asta,deci fara restrictii,clientii ar fi fost cam tot atatia,petru ca serviciile proaste si scumpe efectiv tin turistii departe. Siliti sa ramana in tara,romanii au navalit,unii din ei,la ce ofera azi HORECA. Ca turistii sunt brambura la cap si isi risca sanatatea e altceva,important este ca localnicii sa fie ceva mai atenti,asta daca le pasa de propriile vieti. Guvernul se incapataneaza sa nu testeze gratuit si sa lase totul in grija populatiei si a putinelor cadre medicale.
5
1
Voi aveti dreptate, dar nu vedeti ce se intampla la terase, mai ales in cluburile din Mamaia? Vorbiti de reglementari stricte, care ar trebui respectate, dar nimeni nu le respecta!! Daca ar fi fost respectate, atunci puteati sa functionati linistiti...
11
1
Ati inflorit Constanta cu coronavirus,evazionistilor.
12
1
Fac evaziuni de 200%.Avem nevoie sa se dezvolte industria de bunuri de larg consum cu valoare mare,educatie, sanatate,transporturi,justitie corecta si severa si politie ce sa actioneze pe baza unor legi ferme.Nu ne simtim aparati de infractori.O protectie reala fata de natura, inplicit pe noi.
8
1
Pai cand au invatat tantarii din HORECA sa scrie scrisori? Hai ca asta e cea mai tare gluma de anul asta.
8
3
sa va f...cu hotii vostri de la HORECA plii!
11
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367