REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Angajaţii din sănătate, protest în stradă: vor salarii mai mari şi să fie respectaţi

Angajaţii din sănătate, protest în stradă: vor salarii mai mari şi să fie respectaţi

Replica API 21 aprilie 2016 | 00:36 304

Federaţia SANITAS, la discuţii cu prefectul

Federaţia SANITAS, la discuţii cu prefectul

Sindicatul Sanitas Constanţa a anunţatt că va picheta Prefectura Constanţa miercuri, 20.04.2016, în intervalul orar 11.00 – 13.00, pentru a prezenta reprezentanţilor Guvernului în teritoriu revendicările membrilor de sindicat. Ceea ce s-a şi întâmplat. Aceştia au solicitat creşteri salariale reale în anul 2016 pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială.

De asemenea, membrii de sindicat sunt nemulţumiţi de faptul că nu au fost eliminate inechităţile salariale, nu au fost luate măsuri pentru deblocarea posturilor pierdute în perioada 2010-2013, nu a fost aprobat un regulament de sporuri etc. O delegaţie a federaţiei s-a întâlnit cu prefectul Adrian Nicolaescu, pentru a discuta despre revendicări. El a precizat că a transmis Ministerului Sănătăţii situaţia sistemului sanitar din Constanţa şi că aşteaptă un răspuns, iar dacă va fi nevoie, se va întâlni şi cu ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.

Nicolae Manea, preşedintele SANITAS Constanţa a mers miercuri, 20 aprilie, la Prefectura Constanţa unde, în urma unui protest, a cerut să vorbească cu prefectul Adrian Nicolaescu. Manea i-a prezentat prefectului revendicările federaţiei. „Vrem o lege care să ne spună clar unde ne situăm ca profesie. Nu am spus că vrem salarii mai mari anul ăsta sau peste doi ani. Dar pentru că legea nu e predictibilă, medicii vor continua să plece în străinătate. Şi pentru că apare o ordonanţă care ne bulversează, plecarea va fi tot mai mare.

În perioada 2010-1013, sistemul sanitar a pierdut peste 30 de mii de oameni. Trebuie rezolvate aceste lucruri de urgenţă. Pas cu pas, dar de urgenţă”, a spus Manea. El a menţionat că anul trecut s-a reuşit deblocarea a 3.700 de posturi din cele 35 de mii pierdute: „S-a negociat mult, dar nu s-a făcut nimic bun. Ne dorim înfiinţarea caselor private, să ştim clar ce e gratuit, ce e social, ce e cu plată. Trebuie rezolvată această problemă a finanţării, pentru că de aici pleacă tot.

Culmea e că multe se pot rezolva prin bunăvoinţă şi nu presupun bani în plus. Dacă nu le rezolvăm azi, s-ar putea ca mâine să fie mai rău. Vrem mai puţină vorbărie şi mai multe realizări”, a adăugat Manea. Tocmai din acest motiv, angajaţii din sănătate au venit în faţa Prefecturii cu măşti pe faţă, pentru a evidenţia faptul că toate discuţiile purtate până acum cu reprezentanţii ministerului nu au rezolvat nimic concret. Prefectul a spus că a transmis Ministerului Sănătăţii situaţia sistemului sanitar din Constanţa şi că, la rugămintea lui Nicolae Manea, va prezenta revendicările Sanitas şi Ministerului Muncii şi Finanţelor.

„Noi ne aflăm în permanentă legătură cu Ministerul Sănătăţii. Ştiu că la Constanţa avem un specific în ceea ce priveşte sănătatea. S-a vorbit despre finanţarea spitalelor din judeţ şi despre lipsa personalului, mai ales în unităţile din Hârşova şi Medgidia. Sper să existe şi un răspuns din partea ministerului, un răspuns cât se poate de bine gândit. Nu mă voi opri doar la asta, ci voi merge să şi discut cu ministrul”, a adăugat prefectul Nicolaescu. Președintele Sanitas a precizat că pe 20 aprilie se organizează astfel de acțiuni în fața fiecărei prefecturi din țară și că dacă nu se va rezolva nimic concret în urma protestelor, vor organiza acțiuni de o amploare mai mare, și chiar vor intra în grevă.

La această acţiune denumită şi “Protestul tăcerii”, participanţii au purtat măşti pentru a-şi arăta dorinţa de a vorbi mai puţin şi de a face mai mult. Federația are mai multe revendicări, dintre care: eliminarea inechităților salariale pentru toți angajații din sistemul sanitar și de asistență socială; creșterea salariilor angajaților din sistemul sanitar și de asistență socială cu 25 % și în anul 2016; acordarea sporurilor specifice medicilor și pentru perioada orelor de gardă; acordarea sporurilor la salariul de bază actual pentru întreg personalul din sistemul sanitar și de asistență socială; adoptarea unui nou Regulament de Sporuri pentru sistemul sanitar și de asistență socială; respectarea normativelor de personal din sistemul sanitar și adoptarea unui regulament specific pentru asistență socială; deblocarea și finanțarea posturilor de specialitate din sistemul sanitar și de asistență socială; reglementarea cadrului legislativ pentru echivalarea studiilor asistenților medicali; reglementarea unei forme unice de pregătire pentru asistenții medicali; creșterea tarifelor prestațiilor medicale; alocarea procentului de 6% din PIB pentru sănătate.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218