REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Angajaţii reclamă violenţa şi hărţuirea: Penitenciarul Poarta Albă devine un lagăr!

Angajaţii reclamă violenţa şi hărţuirea: Penitenciarul Poarta Albă devine un lagăr!

Replica API 7 mai 2015 | 11:34 1190

Cerere publică de încetare a detaşării

Cerere publică de încetare a detaşării

Ape tulburi la Penitenciarul Poarta Albă, acolo unde mai mulţi angajaţi se plâng despre comportamentul a doi ofiţeri. Este vorba despre Petrică Banuţa, care este detaşat în cadrul penitenciarului şi care, potrivit colegilor săi, a ameninţat, în repetate rânduri un comisar şef. Celălalt este directorul adjunct de pază şi regim Mihai Mate, care ar fi dat dovadă de un comportament agresiv. Gardienii cer public încetarea detaşării, respectiv încetarea imediată a împuternicirii pe funcţia de director adjunct. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, Gabi Botezan, a precizat că nu există plângeri înregistrate în acest sens.

Pe site-ul FSANP, angajaţii Penitenciarului Poarta Albă au răbufnit, spunându-şi ofurile. Totul a plecat de la faptul că un şef de tură de la Secţia Exterioară Valu lui Traian se plângea de faptul că un coleg, respectiv un ofiţer instructor, nu-i acordă un liber. “Domnilor, cum calificaţi gestul unui cms șef, ofiţer instructor de la Secția Valu lui Traian, care refuză să dea un liber unui șef de tură pretextând că-i este frică să nu-i spargă hoții casa. Altă dată şi-a motivat răspunsul prin faptul că fix în ziua în care îl rugasem să-mi facă o tură, şi-a programat să facă cumpărături de la Lidl Medgidia şi, dacă se duce în oricare altă zi, nu mai găseşte produsele dorite”, a scris un angajat care s-a autointitulat “şef tură”.

De aici a pornit avalanşa de comentarii, pro şi contra. Dacă unii susţineau punctul de vedere al reclamantului, alţii considerau că ofiţerul instructor nu are nici o obligaţie în a-i face tura şi că refuzul a fost unul elegant. În schimb, un alt angajat, intitulat “Răileanu” a adus în discuţie un alt aspect şi anume că ofiţerul Petrică Banuţa a comis mai multe abuzuri, motiv pentru care ar fi necesară încetarea detaşării acestuia. Totodată şi Mihai Mate ar fi dat dovadă de un comportament agresiv. “SINPEN 2006 (sindicatul – n.r.) cere public domnului director general al A.N.P. să dispună încetarea detaşării la Penitenciarul Poarta Albă şi revenirea acestuia la Spital Penitenciar Poarta Albă a ofiţerului Banuţa Petrică pentru ameninţările repetate, hărţuirea şi folosirea forţei împotriva membrului de sindicat S.V. cms. şef angajat la acest penitenciar. În acelaşi timp cerem public şi încetarea imediată a împuternicirii pe funcţia de director adjunct pază şi regim a ofiţerului Mate Mihai pentru atitudine agresivă, hărţuire, victimizare, mobbing şi ameninţarea cu alte violenţe la adresa aceluiaşi membru de sindicat. Poarta-Albă se reîntoarce încet dar sigur în aniii 1950-1960 şi capătă din ce în ce mai clar un aspect de lagăr. Oricum cei doi au pierdut definitiv şi competiţia pentru funcţia de director adjunct prin aplicarea unor sancţiuni disciplinare de către Comisia de Cisciplină din ANP”, a scris acesta, pe 30 aprilie 2015.

Acţiuni în instanţă: Petrică Banuţa reclamant, directorul general al ANP – pârât

Cât despre ultima precizare a reclamantului Răileanu, şi anume că ofiţerii Banuţa şi Mate au pierdut definitiv competiţia pentru funcţia de director adjunct întrucât au fost sancţionaţi disciplinar de către Comisia de Disciplină din ANP, trebuie menţionat că mai există o portiţă. Mai exact, aceştia pot contesta în instanţă, totul ţinând de deciziile judecătorilor. Ceea ce s-a şi întâmplat deja. Spre exemplu, Petrică Banuţa apare în calitate de reclamant într-un dosar înregistrat la Tribunalul Constanţa, pe 5 mai, pe când pârât este directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Obiectul dosarului este suspendare executare act administrativ, de materie contencios administrativ şi fiscal. Revenind la situaţiile reclamate de angajaţii Penitenciarului Poarta Albă, purtătorul de cuvânt, Gabi Botezan, a declarat, pentru „Replica”, că nu au fost înregistrate plângeri în acest sens, până acum, iar acele discuţii au loc pe un blog fără un suport în realitate. Menţionăm şi faptul că Petrică Banuţa nu şi-a dat acordul de a discuta cu reporterii „Replica”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614