REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Angajatul Penitenciarului Poarta Albă, care a înjunghiat un deţinut, a ajuns după gratii

Angajatul Penitenciarului Poarta Albă, care a înjunghiat un deţinut, a ajuns după gratii

Replica API 15 aprilie 2013 | 00:00 350

Directorul Dincă i-a suspendat contractul de muncă: "Şi-a depăşit atribuţiile de serviciu"

Directorul Dincă i-a suspendat contractul de muncă: "Şi-a depăşit atribuţiile de serviciu"

Caz fără precedent în istoria Penitenciarului Poarta Albă! Agentul C.C. riscă să împartă celula cu puşcăriaşii. Angajatul Sectorului Pază şi Siguranţa Deţinerii, care a înjunghiat vineri, 12 aprilie a.c., un deţinut, a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, fiind acuzat de tentativă de omor şi rele tratamente. El ar fi înjunghiat în zona toracică un deţinut care atentase la viaţa lui. În prezent, se verifică şi cum anume a reuşit agentul să aibă asupra sa un cuţit în incinta penitenciarului.

Gardianul ar fi raportat superiorilor că deţinutul A.D., arestat în 2009 pentru omor, l-ar fi atacat cu pietre, ar fi încercat să îl imobilizeze şi nu a reuşit. Procurorii spun că gardianul l-ar fi lovit pe deţinut cu un baston de cauciuc peste picioare şi apoi l-ar fi înjunghiat cu un cuţitaş, provocându-i o plagă în zona hemi-torace drept, în timpul unui conflict spontan izbucnit între aceştia în curtea penitenciarului. "Acolo s-au aflat doi angajaţi. Unul asigura supravegherea pe secţie, iar altul asigura supravegherea la curtea de plimbare. Din nefericire, unul a ajuns să fie arestat pentru că şi-a depăşit atribuţiile de serviciu. Chiar dacă s-a simţit ameninţat, provocat, de către deţinut trebuia să-i facă raport, nu să folosească cuţitul. Lucrez de 26 de ani în sistem şi nu ne-am confruntat cu un astfel de caz. Este un caz singular, regretabil", a declarat, pentru "Replica", comisarul şef de penitenciare Gelu Dănuţ Dincă, directorul Penitenciarului Poarta Albă. Cazul gardianului de la Poarta Albă va ajunge studiu de analiză pentru toate unităţile din ţară. "Fiecare problemă apărută în sistem se prelucrează în toate unităţile. Cazurile care apar în unităţile din ţară se prelucrează şi la noi. Nu poţi să prevezi toate situaţiile care pot să apară. Există reguli care trebuiesc respectate", a precizat directorul Dincă. "Provocarea" deţinutului l-a costat pe gardian libertatea. "Trebuia să folosească dispozitivele din dotare, să raporteze superiorilor incidentul, să solicite ajutor grupei de intervenţie dacă deţinutul ar fi trecut la ameninţări, să apeleze la cătuşele pentru imobilizare. Avea o serie de variante care l-ar fi salvat, dar reacţia sa de moment a fost total nepotrivită şi acum răspunde pentru asta. Dotările din penitenciarele din România nu le putem compara cu cele din străinătate, iar numărul deţinuţilor a crescut, de la 1400 am ajuns la 1600, pe când cel al angajaţilor s-a diminuat extrem de mult. Deţinuţii sunt din ce în ce mai agresivi. Este exact ca la Poliţie. Cerem poliţiştilor să prindă infractorii cu dotările de acum X ani. Acestea sunt problemele din sistem. Anagajaţii trebuie să se obişnuiască să lucreze cu dotorile pe care le au. Lipsesc investiţiile. Dotările sunt proaste, oameni puţini", a explicat Dincă.

Deţinutul necesită şapte zile de îngrijiri medicale

Cât despre deţinutul înjunghiat, Gabi Botezan, purtătorul de cuvânt al unităţii penitenciare, ne-a declarat că se află în afara oricărui pericol. Deţinutul necesită şapte zile de îngrijiri medicale. "A fost externat de la Spitalul Judeţean. Persoana privată de liberate se află acum la Spitalul Penitenciar Poarta Albă, iar agentul unităţii a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă", a spus Botezan. Reamintim faptul că reprezentanţii Penitenciarului Poarta Albă au sesizat vineri Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. În paralel, conducerea Penitenciarului Poarta Albă a demarat o anchetă internă, pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la producerea incidentului. "Agentul a avut şi comportări bune şi mai puţin bune. Din câte reţin a mai fost sancţionat, dar nu pentru astfel de fapte. Lucrează în sistem din 1998. Avea probleme de sănătate. Este bolnav de diabet. Poate pe fond de stres a reacţionat aşa", a spus Dincă. Până când instanţa va emite o decizie definitivă în cazul agentului C.C., directorul Penitenciarului Poarta Albă a decis să-i suspende contractul de muncă. "Este posibil să fie cercetat în libertate. Dacă va fi cercetat în libertate îl vom pune la dispoziţie, îi vom da alte atribuţii. Luni îi voi suspenda contractul de muncă", a conchis comisarul şef de penitenciare Gelu Dănuţ Dincă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367