REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Angajatul unei bănci, INFRACTOR sub ACOPERIRE! A jupuit de bani Piraeus Bank cu ajutorul propriei grupări!

Angajatul unei bănci, INFRACTOR sub ACOPERIRE! A jupuit de bani Piraeus Bank cu ajutorul propriei grupări!

Replica API 28 septembrie 2016 | 10:32 1616

Detalii din dosar!

Detalii din dosar!

Un angajat al Piraeus Bank, Radu Adrian Topor, era infractor sub acoperire. Parte dintr-o grupare infracţională, el a ajuns de mai multe ori în atenţia oamenilor legii, suspectat fiind că ajuta la obţinerea de credite cu acte false. Prima dată a fost cercetat prin 2008, însă a reuşit să se angajeze la o altă bancă şi astfel şi-a continuat activitatea infracţională. Dosarul încă este pe rolul Tribunalului Constanţa, următorul termen fiind stabilit la finele lunii septembrie anul curent. Însă, la una din şedinţele de judecată s-a discutat despre întregul traseu infracţional, de la cum se racolau persoane pentru a îndeplini rolul de săgeţi, la cum se falsificau actele şi când intra în „scenă” angajatul băncii.

Totul a luat naştere prin 2007, când, potrivit rolii.ro, Nicuşor Chichirim şi Dimitrian Alexandru Nurciu au aflat că se pot obţine sume importante de bani prin solicitarea frauduloasă de credite bancare pe numele unor persoane insolvabile şi fără sursă de venit (denumite generic „săgeţi”), respectiv persoane de la care băncile nu-şi pot recupera datoriile, întrucât aceste persoane nu deţin bunuri, nu lucrează în câmpul muncii, nu au surse de venit care ar putea fi urmărite şi chiar unele dintre ele nu au un domiciliu.

Dar, pentru ca în numele unei astfel de persoane să poată fi luat un credit, mai trebuiau găsiţi cel puţin doi complici, respectiv unul care să deţină o societate (care urma să întocmească în fals acte de angajare pentru „săgeţi”), precum şi un angajat al unei băncii, ori o persoană care intermediază credite bancare şi este agreată de vreo bancă, şi care urma să se ocupe de aprobarea creditului şi de coordonarea activităţii de ridicare a banilor de la bancă şi de recuperare a acestora de la „săgeată”, pentru ca ulterior banii să fie împărţiţi între membrii grupării care se ocupau de obţinerea creditului.

Astfel, Chichirim îl cunoştea pe Radu Adrian Topor şi ştia că acesta este angajat la Piraeus Bank. În aceste împrejurări, cei trei inculpaţi au constituit o asociere în scopul săvârşirii de infracţiuni de înşelăciune prin contractarea în mod fraudulos de credite bancare cu acte false, stabilind ca persoanele vizate pentru întocmirea creditelor să provină din medii defavorizate social care ar fi acceptat cu uşurinţă propunerea lor contra unor sume de bani.

Topor dădea OK-ul şi coordona ridicarea banilor

În calitate de angajat la Piraeus Bank, Topor era persoana care făcea demersurile în bancă pentru acordarea creditelor. Activitatea acestuia consta în „verificarea” dosarului de credit şi coordonarea activităţii de ridicare a banilor din bancă de către persoana ce lua creditul astfel ca banii să poată ajunge în posesia lui Chichirim care îi împărţea între membrii asocierii. După ce făcea formalităţile de obţinere a creditului, Topor ţinea legătura cu Niuşor Chicirim, căruia îi spunea momentul în care să se prezinte cu autorul creditului, „săgeata”, la ghişeul băncii pentru a ridica banii. Indvidul care ridica banii era atent supravegheat, iar la ieşirea din bancă, Chichirim îi cerea suma de bani.

Cum erau racolate persoanele pe numele cărora se întocmeau dosarele de credit

Inculpatul Nicușor Chichirim l-a abordat în zona gării din municipiul Constanța pe inculpatul Angheluş Udrea, care citea anunțurile de angajări dintr-un ziar local, căruia i s-a prezentat cu un alt nume și l-a întrebat dacă nu dorește să îl ajute să se angajeze. Întrucât a fost de acord, Chichirim i-a cerut actul de identitate, acesta spunându-i că va fi funcționar la o societate comercială. La scurt timp i-a restituit cartea de identitate, păstrându-și copii de pe aceasta.

Ulterior, i-a propus să obțină un credit spunându-i că se va ocupa de întocmirea dosarului de creditare, a documentelor aferente fără a preciza despre ce documente este vorba acesta declarând că el se va ocupa numai de obținerea unei adeverințe de salariat pe numele inculpatului în baza căreia urma să obțină creditul. Totodată inculpatul i-a spus că vor împărți pe din două suma împrumutată, care se putea ridica la 10.000 euro. Dosarul a fost depus la Piraeus Bank, fiind solicitată suma de 16.100 euro. După câteva zile a revenit la bancă tot împreună cu inculpatul Nicușor, ridicând suma de 14.000 euro din care a plătit, în avans, 3-4 rate reprezentând 700 euro, înțelegerea cu inculpatul fiind ca acesta să achite ratele.

Ulterior i-a dat întreaga sumă lui Nicușor care i-a dat înapoi suma de 5000 euro conform înțelegerii. Astfel și-a dat seama că locul de muncă promis era fictiv, numai astfel fiind posibilă obținerea creditului. Angheluș Udrea a declarat, potrivit rolii.ro, că a folosit banii pentru a achita taxe de timbru la două procese civile pe care le avea pe rolul instanțelor din Constanța, unul din 2005 și altul din 2007.De asemenea, a spus că nu a mai achitat nici o rată din acest credit, în afara celor care i-au fost reținute la încasarea creditului.

Ulterior au aderat și alte persoane la grupul infracțional. Pe 21 octombrie 2015, Nicuşor Chichirim a primit 5 ani de închisoare, la fel şi Dimitrian Alexandru Nurciu. Dragoş Ştefan Vasile a fost condamnat la 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare, la fel şi în cazul lui Marius Vlad dar şi al lui Radu Andrei Bogdan. Ajungem şi la Frederich Cristian Dumitraşcu care a fost condamnat la 2 ani cu suspendare, la fel şi Fănică Ciobotaru. Mai departe, Maria Alina Ciobotaru s-a ales cu 6 luni de închisoare cu suspendare, Angheluş Udrea - 2 ani cu suspendare, Chera Răducan - 2 ani cu suspendare şi Emil Hălăucescu - 2 ani cu suspendare.

În plus, inculpaţii au de plătit sume importante de bani pentru acoperirea debitului, până atunci ei având bunurile sub sechestru. Decizia Tribunalului nu este definitivă, iar apelul se va judeca pe 29 septembrie anul curent. Cât despre Radu Adrian Topor, Angel Marian Leaută, Adrian Lupaşcu, Florenţa Ionescu, Marius Nicuşor Miţa, Cătălin Gârbovan, Elvis Iaşar, Florin Romaniuc, Vasilică Bălău, Marian Crăciun, Cezar Dima, Dorin Georgescu şi Marian Saliu Ostahie, ei sunt judecaţi într-un dosar separat, care încă se află pe rolul Tribunalului Constanța.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218