REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Angela Merkel le cere europenilor să se împotrivească ''populiştilor''

Angela Merkel le cere europenilor să se împotrivească ''populiştilor''

Replica API 20 mai 2019 | 00:00 339

Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat sâmbătă la un vot împotriva partidelor de extremă-dreapta la alegerile europene, ea afirmând că mişcările populiste doresc să distrugă valori europene fundamentale, precum combaterea corupţiei şi protejarea minorităţilor, transmite agenţia Reuters.

Ea a făcut aceste remarci la o conferinţă de presă la Zagreb după o întâlnire avută cu premierul croat Andrej Plenkovic, fiind întrebată despre scandalul care a condus la destrămarea coaliţiei guvernamentale din Austria, după ce vice-cancelarul lider al extremei drepte, Heinz-Christian Strache, s-a văzut obligat să demisioneze în urma publicării cu o săptămână înaintea alegerilor europene a unei înregistrări compromiţătoare făcută cu camera ascunsă cu doi ani în urmă.

''Trebuie să ne confruntăm cu mişcări populiste care în multe aspecte dispreţuiesc valorile noastre, care vor să distrugă Europa valorilor noastre (...) pentru ca minorităţile să nu fie protejate, drepturile fundamentale ale omului să fie puse sub semnul întrebării şi corupţia să joace un rol în politică'', a mai spus şefa guvernului german, care până în prezent s-a manifestat oarecum discret în campania pentru europarlamentare, lăsându-l să se afirme pe conaţionalul ei mai vocal, Manfred Weber.

Acesta din urmă a venit şi el sâmbătă în capitala croată, făcând de asemenea declaraţii împotriva partidelor naţionaliste. Candidat al popularilor europeni pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber a spus că scandalul din Austria este un motiv în plus pentru ca el să nu se bazeze pe voturile partidelor de extremă-dreapta pentru a obţine acest post.

Acest scandal a fost declanşat vineri, când publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe vice-cancelarul austriac Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa de extremă-dreapta, Partidul Libertăţii (FPOe), înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

După alegerile din 2017, Partidul Popular Austriac (OeVP), al actualului cancelar Sebastian Kurz, a format o coaliţie de guvernare cu formaţiunea naţionalistă şi eurosceptică Partidul Libertăţii (FPOe), iar liderul acesteia, Heinz-Christian Strache, a devenit vice-cancelar. El şi-a dat sâmbătă demisia după difuzarea acelei înregistrări, fiind înlocuit de Norbert Hofer, candidat la preşedinţie al FPOe în 2016.

Strache a acuzat ''o campanie de dezinformare'' împotriva sa, dar a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte ''agenţi provocatori'' care l-au invitat la o întâlnire ''stropită cu alcool'' într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367