REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

ANGIOGRAFUL Spitalului Judeţean a fost pus, ÎN SFÂRŞIT, în funcţiune!

ANGIOGRAFUL Spitalului Judeţean a fost pus, ÎN SFÂRŞIT, în funcţiune!

Replica API 29 iunie 2018 | 00:00 324

Pacienți cu boli grave ale cordului, dar și cei cu afectare oncologică hepatică vor putea fi diagnosticați și tratați în cadrul Spitalului Județean Constanța cu ajutorul unui angigraf performant. Joi, 28 iunie a.c., în cadrul unității de la malul mării a fost realizată prima intervenție cu respectivul angiograf, pus la dispoziție de Academia de Științe Medicale. Este vorba despre o chemoembolizare – tratare chimioterapeutică „țintită”, pacient fiind un bărbat de aproximativ 50 de ani, cu metastaze hepatice, urmare a unui cancer colo-rectal.

E drept, însă, și se impune precizat, faptul că respectivul angiograf se află în „debaraua” spitalului, nefolosit, de ...trei ani!

Medicina evoluează, iar tehnicile și terapiile folosite pentru tratarea afecțiunilor sunt din ce în ce mai complexe. Iar unitățile spitalicești din Capitală nu au întotdeauna resursele umane, materiale și financiare pentru a acorda îngrijire bolnavilor din întreaga țară. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, în urmă cu trei ani, reprezentanții Academiei de Științe Medicale au obținut o finanțare de 25 milioane de euro pentru a pune pe picioare un proiect prin care să aducă „performanța medicală către populație”. Concret, în cadrul proiectului, au achiziționat un număr de 17 angiografe și restul echipamentelor necesare pentru tot atâtea spitale din întrega țară.

La Constanța, un astfel de aparat era extrem de necesar! În repetate rânduri medicii cardiologi au atras atenția că sunt nevoiți să trimită pacienți pe la alte spitale, prin țară sau București pentru că în Constanța nu exista un angiograf necesar pentru diagnosticarea unor afecțiuni cu evoluție rapidă – cum este infarctul miocardic, de exemplu! Iar în 2015, angiograful atât de dorit de specialiști, a sosit. Ar fi trebuit pus în funcțiune până la 31 decembrie 2015, după cum sublinia, la acel moment, dr. Radu Deac, președintele Academiei de Științe Medicale. Fostul manager, Dănuț Căpățână a invocat însă imposibilitatea de a obține avizele și autorizațiile necesare.

În primii doi ani, angiograful va fi folosit doar pentru pacienții incluși în programele de cercetare

Între timp, conducerea spitalului s-a schimbat, iar demersurile pentru obținerea autorizațiilor și avizelor necesare derulate, iar încăperea unde urmează să funcționeze angiograful amenajată la cele mai înalte standarde, cu un sistem de climatizare precum cele impuse în sălile de operații.

Potrivit dr. Radu Deac, președintele Academiei de Științe Medicale, prezent la Constanța pentru punerea în funcțiune a angiografului, acest echipament urmează să fie utilizat pe două linii: pe chirurgie cardiovasculară, pentru diagnosticarea și tratarea pacienților cu afecțiuni grave ale cordului, incluși în programul de cercetare, și pentru pacienții cu boli oncologice hepatice. Dar, după cum a subliniat dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, timp ce doi ani, angiograful va fi utilizat pentru pacienții incluși în programele de cercetare. După cei doi ani, echipamentul va rămâne în comodat unității spitalicești, urmând ca în acel moment să fie încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și realizarea de intervenții decontate de la bugetul de stat pentru toți pacienții. Până atunci, contractul cu Spitalul Montza rămâne în picioare!

„În cadrul Academiei de Științe Medicale, care este subordonată Ministerului Sănătății, în urmă cu trei ani a început un proiect de cercetare cu fonduri europene, prin care s-au achiziționat 17 echipamente de angiografie, care au fost distribuite uniform pe teritoriul țării, cu intenția de a duce performanța către populație. și nu este un slogan politic, ci ne păstrăm în domeniul medical. Într-adevăr, performanța medicală ilustrată de activitatea pe aceste aparate de mare performanță o aducem către populație. Felul în care s-au repartizat, Constanța a fost unul din punctele principale. București, Constanța, Iași, Buzăn, Suceava, Satu Mare, Timișoara, Craiova, Cluj, Târgu Mureș, Brașov.

Toate aceste spitale au fost dotate cu asemenea echipamente, în care s-au dezvoltat, în cadrul acestui proiect, un număr de 9 teme centrate pe oncologie și chirurgie cardio-vasculară, probabil cele mai importante în privind incidenței și a gravității bolilor. Pe linie cardiovasculară, este vizată întocmirea unor registre în domeniul infarctului miocardic acut, a bolilor cardiace, a bolilor arteriale periferice. Astfel încât popuilația să nu mai fie nevoită să meargă spre Capitală, să aibă acces de asemenea aparatură în zona unde locuiesc. Este o bucurie pentru noi că și Constanța face parte din acest proiect. Este un oraș foarte mare, un spital care deservește un teritoriu extins, toată Dobrogea și mult mai mult”, a afirmat dr. Radu Deac.

Prima procedură de chemoembolizare desfășurată la Constanța

Joi, 29 iunie a.c., a fost realizată la Constanța prima procedură de chemoembolizare cu respectivul angiograf, la un pacient de aproximativ 50 de ani, cu metastaze hepatice în urma unui cancer colorectal. Concret, cu ajutorul acestui echipament este introdus un microcateter în arterele din ficat și se injectează microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice, care au rolul de a distruge tumora din interior, dar și a opri fluxul sangvin către tumoră. În paralel, pacienții vor urma și tratamentul chimioterapeutic clasic, pentru un rezultat cât mai eficient.

Până în prezent, în cadrul programului de cercetare, rezultatele obținute prin această procedură au fost bune și foarte bune, au subliniat specialiștii din București sosiți să ofere sprijin și îndrumare colegilor din Constanța.

De altfel, joi dimineață aceștia au participat la o întâlnire cu medicii din Spitalul Județean Constanța, printre care gastroenterologici, oncologi și cardiologi, în care le-au prezentat beneficiile acestei proceduri și nu numai.

În cadrul acestui proiect național, SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța este implicat în mai multe teme: Înființarea registrului national de tratament; nImplementarea în România a conceptului de Heart Team; Evaluarea vascularizației și microvascularizației tumorilor hepatice utilizând echipamente hibride – angiografe cu posibilități de achiziție a imaginilor de tip computer tomografic; Stabilirea unei hărți virtuale a vascularizației tumorale prin achiziție angiografică 3D și integrarea imaginilor CTși IRM.

Pacienții care vor fi incluși în studiu trebuie să îndeplinească mai multe criterii din punct de vedere medical. Rezultatele cercetării se vor materializa într-o strategie națională de tratament a afecțiunilor, aplicabilă pe tot teritoriul țării, în centre specializate.

Din echipa de cercetare fac parte: Dr. Radu Baz (coordonator), Dr. Irinel Parepa, Dr. Răzvan Maxim, Dr. Belgin Salim, Dr. Marius Militaru, Tehn. Adina Buica, Dr. Pavel Platon și Dr. Gina Rusu (Institutul Fundeni). Coordonatorul national al programului de oncologie din cadrul proiectului de cercetare este dr. Mugur Grasu, din cadrul Institutului Clinic Fundeni, care a participat astăzi, la SCJU Constanța, la efectuarea primei chemobolizări, alături de colectivul din echipa de cercetare.

După finalizarea studiilor, angiografele vor rămâne în spitalele în care au fost instalate și vor fi utilizate în folosul pacienților.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
GRASA CATALIN sa o regulez pa mata.Pe tine nu te vreau esti gras si urit sufleteste.Nu te forta cu siguranta intelegi ce vreau sa spun.Ne-am cunoscut erai subiectul unui rotisor cum i-ti place mult.Capetele eram noi eu dede ci marci.Ti-am rupt rectul.Multumirea ti-a fost maxima.
1
0
DA DA DA DA DA PUS IN FUNCTIUNE DAR TRE SA SPUNETI CA NU II PT ORCE ASIGURAT AL CAS CI DOAR PT CEI CU BANIIII MULTI.NEMERNICIIIIIILOR.CATALINE SA O REGULEZ PA MATA.
1
0
pe asta capatina nu a mai apucat sal faca cadou ca altele
1
1
PPeDeSaul e de vina. Nu asfalteaza mintile hastagistilor...
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614