REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Animalele de companie reduc stresul și anxietatea

Animalele de companie reduc stresul și anxietatea

Replica API 18 ianuarie 2021 | 00:00 982

Dacă ai un câine sau o pisică, probabil că nu ai nevoie de studii științifice care să îți spună ceea ce știi deja: animalul tău de companie te face să te simți mai bine. Pare că știe ce simți și îți oferă iubire necondiționată de fiecare dată.

Sursă foto: Shutterstock

Te face să râzi, uneori te poate face și să plângi, iar toate aceste sentimente - dragoste, empatie, suport, te ajută să te ridici atunci când ai zile în care te simți fără energie și te fac să te simți mai puțin stresat. Animalele de companie sunt cu adevărat ,,prietenii omului”. Un animal de companie contribuie, de obicei, la fericirea familiei. Ieșirile cu câinele la plimbare, observarea activității haioase a unei pisici ne fac să ne bucurăm de momente în care nu doar oferim, ci și primim afecțiune. Și ne pot ajuta, potrivit specialiștilor, să trecem peste momentele în care suferim de depresie, anxietate și stres, scrie doc.ro.

Scad tensiunea arterială și cresc sănătatea inimii

Să ai un animal de companie aproape de tine, sau chiar numai să te gândești la un animal de companie, are ca efect scăderea stresului. Acerst lucru a fost demonstrat și de studii, care au arătat că cei care aveau animale de companie în apropiere sau se gândeau la animale de companie au înregistrat o presiune arterială semnificativ mai mică față de cei care nu aveau niciun animal de companie și nici nu se gândeau la el.

Te ajută să îți reduci depresia, anxietatea și stresul

Dacă depresia te face să te simți singur, animalele de companie pot înlătura asta. Un animal de companie îți poate aminti că nu ești singur. Iar motivele sunt cele de mai jos.

Te inspiră să faci mai des exerciții fizice

Studiile au arătat că proprietarii de animale de companie, în medie, fac mai multe exerciții fizice și acest lucru ajută la reducerea stresului și a depresiei. Este mai ales valabil dacă ai un câine pentru că în fiecare zi îl plimbi și te joci cu el afară. Dar și dacă ai pisică ai parte de exerciții suplimentare jucându-te zilnic cu ea.

Te fac să te simți mai puțin singur

Întrucât oamenii sunt ființe sociale, singurătatea este o sursă comună de stres. Animalele de companie oferă companie, care nu numai că scade sentimentul de singurătate, dar, de asemenea încurajează interacțiuni mai prietenoase cu alte persoane, reducând și mai mult stresul. Când îți plimbi câinele, s-ar putea să te simțiți înclinat să vorbești cu oameni care îți sunt complet străini. Iar conexiunea socială este un antidot al depresiei.

Te ajută să trăiești prezentul

Atunci când ai un animal de companie vei vedea că ți se va reduce tendința de a te concentra pe greșelile din trecut sau să îți faci așa de multe griji pentru problemele viitoare.

Ceva simplu, ca un joc în care câinele tău aleargă după un bâț pe care tu îl arunci, te poate ține legat în momentul prezent, reducând astfel stresul asociat legat de trecut și viitor.

Îndeplinesc nevoia noastră de atingere și oferă o stare de calm

Psihologii subliniază importanța atingerii pentru sănătatea noastră psihologică. Este demonstrat științific că atingerea ajută la creșterea nivelului de oxitocină și reduce cortizolul, hormonul legat de stres. Studii recente arată că atingerea fizică scade violența, crește încrederea, întărește sistemul imunitar și reduce stresul. Toți proprietarii de animale de companie obțin aceste beneficii ale atingerii, dar ele sunt deosebit de importante pentru cei care trăiesc singuri.

Cresc sentimentul de încredere în sine

Două studii relevante din 2012, au examinat impactul pe care animalele de companie îl au asupra emoțiilor umane. Participanții au fost împărțiți în trei grupuri. Un grup a avut un animal de companie în apropiere, al doilea a fost rugat să se gândească la un animal de companie, iar pentru al treilea, animale de companie nu au fost deloc implicațe. Li s-a spus apoi să enumere obiectivele și cât de încrezători au fost în atingerea lor. Primele două grupuri au venit cu o listă mai lungă de obiective și au fost semnificativ mai siguri că le pot atinge.

Ne fac să râdem

Dacă ai un câine sau o pisică, este posibil să petreci mult timp râzând și asta este bine pentru sănătatea ta, îți reduce tensiunea și te binedispune.

Animalul tău de companie, indiferent că este câine sau pisică (sau pasăre, iguană sau iepure), îți oferă multe în fiecare zi. Beneficiile pentru sănătate, cum ar fi reducerea stresului, sunt suficiente pentru ca și tu să îți dorești ce e mai bun pentru el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920