REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

ANM a emis atenţionare de cod galben de GER NĂPRASNIC!

ANM a emis atenţionare de cod galben de GER NĂPRASNIC!

Replica API 21 ianuarie 2016 | 23:58 210

Nu scăpăm de frig! Administraţia Naţională de Meteorogie a emis, miercuri, o nouă avertizare de frig şi ger, valabilă, inclusiv, pentru judeţul Constanţa. În intervalul 21, 22, 23, 24 si 25 ianuarie ,valul de frig va persista, astfel că vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile minime se vor situa frecvent între - 20 şi - 15 grade, iar izolat vor coborî şi până la -28...-25 de grade, în timp ce maximele termice, preponderent negative, pe arii restrânse, nu vor depăşi - 10 grade. În cursul nopţii de joi spre vineri (21-22 ianuarie) şi pe parcursul zilei de vineri, 22 ianuarie, temporar vântul va avea unele intensificări în Moldova şi în zona de munte.

La Constanţa, joi, 21 ianuarie a.c., vremea se menţine deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi temporar noros şi izolat va ninge slab. Vântul va sufla slab şi moderat, în intensificare noaptea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între - 9 şi - 1 grad, iar cele minime între - 11 şi - 7 grade. Dimineaţa, izolat va fi ceaţă asociată cu chiciură. Vineri, 22 ianuarie, vremea se menţine deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii pentru ninsori slabe la început.

Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare pe litoral şi în Deltă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între - 7 şi - 3 grade, iar cele minime între -14 şi - 10 grade. Sâmbătă, vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între - 10 şi - 6 grade, iar cele minime între - 14 şi - 11 grade.

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare pe litoral şi în deltă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -10 şi -5 grade, iar cele minime între -16 şi -10 grade. Noaptea şi dimineaţa, vor fi condiţii de ceaţă asociată cu chiciură. Duminică, 24 ianuarie,vremea continuă să fie deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi temporar noros şi vor fi condiţii pentru ninsori slabe. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -11 şi -5 grade, iar cele minime între -14 şi -9 grade. Noaptea şi dimineaţa, izolat va fi ceaţă asociată cu chiciură.

Ce recomandă Primăria Constanța

Primăria Constanța recomandă persoanelor în etate, a celor cu probleme cardiace sau respiratorii precum și copiilor să nu iasă din casă, iar dacă este necesar să se îmbrace corespunzător. În prezent, la Centrul de primire pentru persoanele fără adăpost, situat pe strada Soveja, se află 4 persoane defavorizate care primesc ceai cald și mâncare. Principala sarcină de serviciu a Poliției Locale Constanța este să patruleze în tot orașul pentru a identifica persoanele fără adăpost și a le transporta la Spitalul Județean Constanța, urmând a fi transferate ulterior la Centrul din strada Soveja. Administrația locală Constanța roagă constănțenii să anunțe la numărul de apel pentru situații de urgență 112 și la Dispeceratul Primăriei nr.0241/55.00.55 eventualele persoane aflate în dificultate din cauza vremii defavorabile.

Recomandări pentru șoferi: ce trebuie să faceți când plecați la drum

Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, vă recomandăm să sporiţi atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele de mare tonaj.

Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa.

Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să păstreze o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din față, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă! Folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!

Mirela Sorina PASCAL, Liliana Chiru

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369