REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ANRE a amendat Petrom, Transgaz, E.ON şi Engie pentru dezechilibrele de pe piaţa gazelor; companiile vor contesta amenda

ANRE a amendat Petrom, Transgaz, E.ON şi Engie pentru dezechilibrele de pe piaţa gazelor; companiile vor contesta amenda

Replica API 7 martie 2018 | 00:00 348

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie şi OMV Petrom pentru dezechilibrele din sistemul naţional de transport al gazelor de săptămâna trecută, însă companiile vor contesta amenda, au declarat reprezentanţii societăţilor.

"E.ON a fost amendată de către ANRE pentru situaţia dificilă a Sistemului Naţional de Transport - SNT din perioada rece de la finele lunii februarie. Considerăm însă că motivele care stau la baza acestei amenzi sunt incorecte şi de aceea o vom contesta", au spus reprezentanţii furnizorului de gaze, la solicitarea AGERPRES.

Potrivit acestora, E.ON şi-a constituit din timp stocurile de gaze necesare pentru acoperirea consumului clienţilor în perioada rece a anului, peste nivelurile prevăzute în reglementările legale în vigoare.

"Preocuparea constantă şi prioritatea companiei noastre a fost ca, prin contractele încheiate, să ne asigurăm din timp că toţi clienţii noştri sunt asiguraţi cu gaze naturale, iar acest lucru s-a realizat inclusiv pentru perioada iernii 2017/2018. Existenţa unor diferenţe între consumul previzionat şi cel efectiv este normală. Pentru astfel de situaţii există regulile de echilibrare prevăzute prin Codul Reţelei de transport gaze naturale, cel care stabileşte principiile şi mecanismele care să asigure evitarea oricărui impact negativ asupra pieţei a unor eventuale şi inerente dezechilibre care pot apărea în sistem", au adăugat oficialii E.ON.

Şi reprezentanţii Engie spun că vor contesta în justiţie amenda, întrucât compania a luat toate măsurile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze.

"Engie Romania confirmă că a fost notificată cu privire la aplicarea unei amenzi pe care o va contesta în justiţie. Această amendă are în vedere aşa-zise dezechilibre produse în sistemul naţional de transport al gazelor naturale", au spus oficialii companiei, scrie AGERPRES.

Engie România consideră incorectă aplicarea acestei amenzi, întrucât compania a luat toate măsurile pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a portofoliului de clienţi prin activarea tuturor surselor interne de aprovizionare disponibile - producţie locală şi înmagazinare - şi prin majorarea considerabilă a importurilor de gaze naturale.

"Graţie acestor măsuri, pe toată durata valului de frig de săptămâna trecută, Engie Romania a fost cumulativ în excedent de aprovizionare şi a contribuit, în mod semnificativ, la echilibrarea sistemului de transport al gazelor naturale, într-un context neprevăzut de temperaturi extreme. Cu titlu de excepţie, Engie Romania a înregistrat în prima zi a săptămânii trecute o situaţie de deficit, în condiţiile în care diferenţele dintre prognozele de consum şi consumul efectiv sunt fireşti şi inevitabile", au susţinut reprezentanţii Engie.

Ei au explicat că aceste fluctuaţii iminente de deficit sau de surplus fac obiectul unor reglementări specifice, de natură comercială, ca de exemplu Codul reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale.

"În concluzie, considerăm că am depus toate diligenţele pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a portofoliului nostru de clienţi şi pentru a contribui activ la echilibrarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale, într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere climatic", au mai spus oficialii furnizorului de gaze.

Reprezentanţii Transgaz au precizat, la rândul lor, că vor contesta amenda primită de la ANRE.

Totodată, ANRE a desfăşurat un control, luni, şi la producătorul de stat Romgaz. "Controlul ANRE la Romgaz s-a desfăşurat ieri (luni - n.r.), noi am prezentat toate documentele cerute şi aşteptăm să vedem concluziile raportului de control", au spus reprezentanţii companiei.

Ancheta ANRE se va extinde în perioada următoare şi la alte companii de pe piaţa gazelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
unde sau mai corect, in buzunarele cui vor ajunge toti acesti bani, in ideea in care vor fi obtinuti?, la completarea pensiilor lor speciale sau a salariilor parlamentare triplate?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102