REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

ANRE a aprobat reglementările pentru preluarea în reţea a energiei generate de micii producători

ANRE a aprobat reglementările pentru preluarea în reţea a energiei generate de micii producători

Replica API 29 decembrie 2018 | 00:00 213

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat, vineri, pachetul de reglementări pentru comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile de către prosumatori, potrivit unui comunicat al instituţiei.

"Ordinele aprobate astăzi oferă cadrul de reglementare pentru asigurarea dreptului consumatorilor finali de a deveni prosumatori şi de a fi remuneraţi pentru energia electrică livrată în reţea, măsuri necesare pentru deschiderea de noi perspective pentru consumatorii finali, inclusiv prin înlesnirea condiţiilor de participare a acestora la piaţa de energie electrică în calitate de prosumatori", au explicat reprezentanţii autorităţii.

Astfel, ANRE a elaborat ordinul pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produsă în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparţinând prosumatorilor care instituie cerinţele cumulative pe care trebuie să le îndeplinească un consumator final de energie electrică ce deţine o centrală electrică de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pentru certificarea calităţii de prosumator, precum şi încheierea contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice produsă şi livrată în reţeaua electrică, între prosumator şi furnizorul de energie cu care acesta are încheiat contract de furnizare a energiei electrice, cu respectarea contractului-cadru aprobat prin ordin ANRE.

Totodată, ordinul prevede stabilirea de către operatorul de distribuţie a formulei de calcul utilizată la determinarea cantităţii de energie electrică care beneficiază de preţul legal, dacă schema electrică a centralei electrice conţine un sistem de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile care poate fi alimentat cu energie electrică din reţeaua electrică, respectiv citirea simultană a acestor contoare şi a contorului de măsurare a energiei electrice livrată în reţelele electrice/consumată din reţelele electrice cu frecvenţă lunară.

În factura de energie electrică emisă de furnizorul de energie electrică prosumatorului va fi evidenţiată separat, cu semnul minus, valoarea rezultată ca produs dintre cantitatea de energie electrică produsă din surse regenerabile şi livrată de prosumator în reţelele electrice şi preţul legal stabilit.

Sistemul de promovare prin certificate verzi va fi suspendat pentru prosumatorii care optează pentru preţul legal stabilit pe perioada de valabilitate a contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice, cu recuperarea numărului de certificate verzi emise necuvenit pentru perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice şi data deciziei de suspendare a acreditării.

ANRE a emis şi ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produsă de prosumatori şi pentru modificarea unor reglementări din sectorul energiei electrice, care dă posibilitatea prosumatorilor care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi de a comercializa energia electrică produsă şi livrată în reţea, la un preţ transparent, printr-un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiat în temeiul unui contract-cadru.

Totodată, a fost emis şi ordinul pentru aprobarea Normei Tehnice "Condiţii tehnice de racordare la reţelele electrice de interes public pentru prosumatorii cu injecţie de putere activă în reţea", care menţionează condiţiile tehnice de racordare pentru prosumatori, o categorie nouă şi recent definită în cadrul legislativ naţional şi care au rolul de a asigura funcţionarea în siguranţă a reţelelor electrice de interes public, cu respectarea parametrilor de calitate a energiei.

În cadrul ordinului se specifică faptul că prosumatorii trebuie să asigure calitatea energiei electrice în punctul de racordare/delimitare conform prevederilor Standardului de performanţă în vigoare şi să evite funcţionarea în regim insularizat, cât şi faptul că sistemele de măsurare se realizează fie cu contoare inteligente, fie cu contoare care permit, cel puţin, citirea la distanţă, integrabile în sisteme de măsurare inteligentă, cu respectarea prevederilor Codului de măsurare a energiei electrice în vigoare.

Parlamentul a aprobat, în iulie, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, care precizează: "Prosumatorii (sau prosumerii - n. r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE".

Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.

"Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor", mai spune legea votată în iulie.

De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367