REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ANRE va recalcula tarifele de distribuţie a energiei, după ce va primi decizia Consiliului Concurenţei

ANRE va recalcula tarifele de distribuţie a energiei, după ce va primi decizia Consiliului Concurenţei

Replica API 21 aprilie 2018 | 00:00 430

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va modifica tarifele de distribuţie, în sensul reducerii lor, în momentul în care va primi decizia Consiliului Concurenţei cu privire la investigaţia din care a rezultat că au fost prejudiciaţi consumatorii, se arată într-un comunicat al ANRE, scrie AGERPRES.

"ANRE nu a primit, până în prezent, decizia Consiliului Concurenţei cu privire la investigaţia desfăşurată. În momentul în care o vom primi, vom declanşa procedurile privind calculele de modificare a tarifelor de distribuţie, în sensul reducerii lor, luând în considerare efectele cumulate ale achiziţiilor de contoare, în perioada 2008 -2015", spun oficialii ANRE.

Comitetul de reglementare al ANRE acordă, în continuare, o atenţie deosebită analizei tuturor costurilor care compun factura finală de energie şi nu va ezita să facă toate corecţiile necesare în sensul reducerii tarifelor care se vor dovedi că sunt afectate de înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa de energie, se mai arată în comunicat.

În decembrie 2017, comitetul de reglementare al ANRE a decis reducerea cu 1,8% a tarifului de distribuţie a energiei electrice pentru acest an.

Joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că va recomanda ANRE scăderea tarifelor la electricitate, după ce o investigaţie a Consiliului a relevat faptul că mai multe companii din energie s-au înţeles între ele, cauzând prejudicii consumatorilor.

"Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucât au fost păgubiţi clienţii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat compania şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii, care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor", a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucât este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani.

"Vorbim de ani buni în care preţurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze preţul corect. Îi vom sprijini cu datele pe care le-am obţinut în cursul investigaţiei", a mai arătat preşedintele Concurenţei.

El a precizat că modul cel mai simplu în care se poate recupera prejudiciul este scăderea tarifelor de distribuţie, lucru, pe care, de altfel, îl va recomanda celor de la ANRE.

La rândul său, Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei şi fost preşedinte al ANRE, a susţinut că, în urma investigaţiei Consiliului Concurenţei pe această piaţă, consumatorii ar trebui să simtă o scădere a tarifelor de distribuţie.

"Prin această intervenţie a Consiliului Concurenţei, societatea în cauză trebuie să refacă tarifele şi acest lucru se realizează prin scăderea nivelului tarifelor practicate de societate", a spus Havrileţ.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat cu 73 de milioane de lei şase companii, printre care şi Electrica, pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ni se returneze banii luati cu japca!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108