REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ansambluri folclorice din Hârșova, prezente la un festival organizat în Bulgaria! Video

Ansambluri folclorice din Hârșova, prezente la un festival organizat în Bulgaria! Video

Replica API 27 iunie 2022 | 22:29 1431

Festivalul “Cântece și dansuri din Dobrogea însorită”, care face parte din proiectul „ Hârșova – Dobrichka, împreună pe drumul frumos al dezvoltării durabile prin cultura transfrontalieră” a avut loc între 24-26 iunie în Bulgaria, în orașul Dobrici. Orașul Hârșova a fost reprezentat de patru ansambluri folclorice, care au încântat audiența formată din bulgari dar și din români. A fost o adevărată serbare câmpenească, cu dansuri și voie bună, participanții fiind de toate vârstele. Peste două săptămâni, în perioada 8-10 iulie, urmează ca vecinii bulgari să întoarcă vizita, urmând să participe la Hârșova la activități similare celor din Dobrici. Proiectul are o valoare de 1.447.350,17 euro, din care contribuția FRDS este de 1.225.747,64.

Pădurea unde a fost organizată festivalul a răsunat de vocile și tropăitul ansamblurilor folclorice care se ”întrec„ de mai bine de 50 de ani în cadrul festivalului. Pe lângă cântecele și dansurile tradiționale, cei prezenți au putut să admire și costumele populare tradiționale din cele două țări, unele dintre ele având o vechime de câteva zeci de ani.

Peste două săptămâni îi așteptăm la Hârșova

„Acest festival este în colaborare cu partenerii noștri bulgari, se desfășoară în orașul Dobrici, însă în acest an s-a desfășurat într-o localitate limitrofă, Debrene, într-o poieniță din localitate. S-a desfășurat pe patru scene concomitent și am avut un număr de patru ansambluri concomitent dintre care „ Mugureii Dobrogeni„, grupul „Carsiu”, ansamblul de dansuri grecești Anixi și grupul vocal Carsium. S-au desfăşurat activităţi multiple, cum ar fi dansul Căluşul, Sârba de la Marea Neagră, au cântat Lăcrămioara Pascu, Miruna Silvestru, Maria Luchian şi alţii. A fost o experienţă frumoasă, iar peste două săptămâni îi aşteptăm la Hârşova. Îi vom avea invitaţi cu toate grupurile lor vocale şi ansamblurile de dans. De trei ani, de când sunt director în cadrul Casei de Cultură Hârşova, particip la acest proiect. Acest parteneriat este la a treia ediţie. Este o experienţă frumoasă pentru cadrele didactice, pentru instructori, pentru copii, pentru noi, angajaţii Casei de Cultură și îi așteptăm pe vecinii bulgari, în cadrul aceluiași festival, în periaoda 8-10 iulie” a declarat Gigi Luchian, directorul Casei de Cultură din Hârșova.

Proiect pentru stimularea turismului

Proiectul “Hârșova – Dobrichka, împreună pe drumul frumos al dezvoltării durabile prin cultura transfrontalieră” se realizează în cadrul unui parteneriat între Beneficiarul Lider (BL) – Unitatea Administrativ Teritorială - Orașul Hârșova și Beneficiarul 2 (B2) – Municipalitatea Dobrichka și este finanțat prin Programul Interreg V-A România-Bulgaria. Proiectul are o valoare de 1.447.350,17 euro, din care contribuția FRDS este de 1.225.747,64. Prin acest proiect se urmărește stabilirea unei strategii comune privind turismul cultural și dezvoltarea, promovarea și menținerea pe termen lung a unui produs turistic cultural integrat.

Aceste acțiuni comune sunt dezvoltate în premieră de către cei 2 beneficiari și au rolul de a anima și revitaliza zona transfrontalieră prin stimularea turismului și, în același timp, de a contribui la conservarea moștenirii culturale a unei regiuni istorice în care coexistă două națiuni.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920