REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ANSVSA: România nu a importat castraveţi bio infectaţi cu bacteria E.coli

ANSVSA: România nu a importat castraveţi bio infectaţi cu bacteria E.coli

Replica API 30 mai 2011 | 00:00 302

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) informează că România, în cadrul comerţului intracomunitar, nu a primit loturi cu castraveţi bio infectaţi cu bacteria E.coli.

De asemenea, conducerea ANSVSA a dispus operativ tuturor Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene să monitorizeze în continuare lanţurile de magazine, focusat pe legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E.coli, în cazul în care acestea nu sunt spălate bine sub jet de apă, potrivit unui comunicat emis duminică de ANSVSA.

Oficialii ANSVSA spun totodată că, potrivit datelor transmise de autorităţile sanitare veterinare germane, infectarea a aproape 200 de persoane din Germania cu bacteria Escherichia coli (E.coli) a fost posibilă din cauza faptului că respectivele persoane nu au respectat normele minime de igienă în cazul consumului unor castraveţi-bio import Spania, respectiv spălarea lor sub jet de apă.

Sursa: newsin.ro

"Pentru a lămuri şi mai bine populaţia României, trebuie să spunem că, practic, în acest caz, nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă, ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute bio, cum sunt spălarea lor sub jet de apă, spălarea mâinilor şi a eventualelor ustensile după manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le învăţăm de mici în familie şi la şcoală, dar pe care uneori le uităm", a declarat preşedintele ANSVSA, dr. Radu Roatiş-Cheţan.

De asemenea, acesta reaminteşte că, mai ales în această perioadă, când consumăm multe legume proaspete, trebuie să le spălăm sub jet de apă înainte de a le consuma şi trebuie să ne spălăm pe mâini, mai ales în cazul copiilor, bătrânilor şi persoanele bolnave, cu imunitatea mai scăzută, deoarece mai ales în cazurile lor bacteria Escherichia coli poate produce forme grave de boalsă.

Bilanţul infecţiei cu E.coli din Germania, provocată de castraveţi contaminaţi, a ajuns la zece morţi. Castraveţii ar fi fost importaţi din Spania şi sute de persoane s-au îmbolnăvit.

Oficialii din Cehia au spus că este posibil ca ţara să fi importat castraveţi contaminaţi, ca şi Austria, Ungaria şi Luxemburg. Praga a subliniat că sistemul UE de avertizare rapidă a informat-o despre un import de castraveţi contaminaţi în Cehia.

Forma agresivă de E.coli poate duce la cedarea rinichilor şi afectează sistemul nervos central.

Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în zona Hamburg.

Cazuri au fos raportate şi în Suedia, Danemarca, Olanda şi la britanici care au călătorit în Germania.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102