REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.9° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Antena de la Limanu NU reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor

Antena de la Limanu NU reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor

Replica API 1 iunie 2017 | 22:56 426

Povestea cu antena din comuna Limanu, satul 2 Mai, ia o altă întorsătură! Studiul efectuat de Institutul Național de Sănătate Publică arată faptul că antena de 30 de metri, de care se plâng oamenii că ar putea să le afecteze sănătatea, este mai mult decât sigură. Aceasta emite raze de 50 de ori mai mici decât normele prevăzute în legislația de specialitate. Astfel, antena nu este un pericol pentru societate, ci poate doar incomodă pentru oamenii din zonă și inestetică.

Avizul s-a dat în urma unui studiu de impact care s-a realizat de Institutul Național de Sănătate Publică, iar din analiza datelor prezentate s-a estimat că densitatea de putere a câmpurilor electromagnetice de radiofrecvență, emise de stațiile de bază, care urmau să fie instalate în comuna Limanu, sat 2 Mai, se va încadra în limitele maxime admisibile prevăzute în normele privind limitarea expunerii populației generale la câmpuri electromagnetice de la 0-300 gHz aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății Publice numărul 1193/2006, iar aceste norme asigură protecția populației generale față de expunerea la câmpurile electromagnetice prin utilizarea unor limite de expunere de aproximativ 50 de ori mai mici decât valorile de prag pentru apariția efectelor dovedite ale acestor câmpuri.

Aceste antene, practic, nu radiază cantitate semnificativă de energie prin suprafața posterioară a antenei, și nici prin baza antenei. Ele emit în direcția înainte, iar ca urmare nivelurile de energie spre părțile clădirii sau spre interiorul clădirii sunt foarte mici.

Câmpurile de radiofrecvență pătrun în țesuturile expuse la diferite adâncimi, care depind de prezența câmpului, iar în cazul frecvențelor utilizate de telefonia mobilă câmpurile pot pătrunde în țesut până la 1 cm adâncime. În principiu, energia aceasta este absorbită de către materia vie, deci de organismul uman, și este transformată în căldură, iar, de obicei, procesele normale de termoreglare dispersează căldura produsă de câmpurile de radiofrecvență.

Este făcut și un studiu la care au participat mai multe state. Baza de date a INSP cuprinde circa peste 2000 de măsurători de densitate de putere a câmpului electromagnetic de radiofrecvență (rf) efectuate în perioada 2005-2011 în vecinătatea antenelor amplasate pe terasele blocurilor sau pe piloni special construiți în 32 de județe, pe aproximativ 60 de localități. Din această bază de date, rezultă că toate valorile măsurate ale densității de putere în domeniul rf au fost mai mici comparativ cu valorile prevăzute în normele naționale și în recomandare UE numărul 519/1999. INSP subliniează faptul că în niciun loc nu s-a identificat depășirea nivelului prevăzut în normele în vigoare.

Comitetul Director Științific, din Directoratul Comisiei Europene pentru Sănătate Publică și Evaluarea Riscului, Directoratul General pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, Comisia Europeană a actualizat în 2015 un raport privind efectele câmpurile electromagnetice privind sănătatea umană, iar pe baza noilor informații a concluzionat următoarele:

- În general, studiile epidemiologice privind expunerea la câmpuri magnetice de rf nu indică un risc crescut de tumori cerebrale, și nu indică un risc crescut pentru alte tipuri de cancer ale capului și ale regiunii gâtului sau alte boli maligne, inclusiv cancer la copii

- Este improbabil ca expunerea la câmpurile de rf provenite de la stațiile de bază și de la emițătorii radio și de TV să ducă la o incidență crescută a cancerului la oameni

- De asemenea, nu s-a putut stabili o legătură cazuală între simptomele subiective reclamate de diferite persoane, dureri de cap, oboseală, amețeală, dificultăți de concentrare și expunerea la câmpuri de rf

Există studii din care reiese influența expunerii la câmpurile electromagnetice asupra electroencefalogramei și asupra somnului. Nu se cunoaște relevanța acestor modificări asupra stării de sănătate și nici mecanismul de acțiune. Comisia Europeană a recomandat continuarea cercetărilor.

Claudia CORBU

Citește și

http://www.replicaonline.ro/o-antena-de-telefonie-mobila-a-declansat-scandalul-in-limanu-319822/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aici isi dau cu parerea unii comentatori, postaci de meserie care cred ei ca stiu de toate dar abereaza cu mare gratie
1
5
trecut ofertantii de servicii in turism, si nu numai , dadeau vina pe Primarie ca nu elibereaza mai repede AUTORIZATIA pentru antena. Acuma ca s-a eliberat, nu este bine, ba chiar foarte rau, sa gasim vinovatii, etc, etc. Cine sa mai inteleaga astfel de atitudini.
3
1
depinde de beneficiar,in anii 90,cu toate avizele de la seftani s-au introdus in romanica reziduri radioactive,in butoaie metalice care au fost depozitate in delta,lipovenii vazand ca-s moca si au si o culoare albastra super au luat otravurile si si-au vopsit casele,barcile,gardurile,cand s-a descoperit crima si au inceput sa stranga butoaiele au fost chiar nemultumiti,asa si antenele daca pe unii i-i umple de bani pe altii de nervi si cancer
3
0
Si la Costinesti pe str.Heri Coanda la domnul Dan pe casa a aparut o antena care lui ii umple buzunarele dar noua vecinilor si turistilor campurile de rf provenite ne dau stare de oboseala ,dureri de cap suntem expusi la campurile electromagnetice asupra electroencefalogramei si asupra somnului.Poate se sesizeaza careva sa ne lamureasca .
2
3
ca in anii 50 am vazut reclame cu medici incurajand fumatul unui anumit tip de tigara. In anii 60 erau studii intregi cu chestia asta ca fumatul este benefic. Dar sa lasam asta de-o parte: nu este acest Institut National de Sanatate Publica acelasi care a spus ca extractia de la Rosia Montana nu este daunatoare populatiei? Nu acelasi institut spunea acelasi lucru despre extractia gazelor de sist? Eiiii... daca spune Institutul, am toata increderea. LOL
4
2
iesi din bula ta de ignorant atotstiutor si argumenteaza cap de guma. Ai pana?
1
2
Daca prostia ar insemna bogatie atunci majoritatea prostacilor ar fi bogati
1
1
poate vor sa nu mai converseze cat e ziulica de mare la telefon si atunci sa-i vezi cu sapa pe camp in loc sa spuna mersi ca doar asa as mai fac si ei de lucru !
0
1
Da de unde stii tu mai ionica de gradul de prajire al creierelor locatarilor?poate e prajit doar pe o parte,intoarce-l tu cu spatula!ai facut si vreo omleta din outele prajite ale locatarilor tot cu radiatiile undelor?bai ionica,vezi sa nu stai aproape de vasul de wc ca te iradiaza de la cur si pan' la creier!
3
2
Nu reprezinta niciun pericol. Precum vaccinurile.
0
1
Ati vazut padurea de antene de pe blocul turn de la intrarea pe strada Tulcei. locatarii de acolo au creierele prajite.
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369