REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Antibioticele și riscul de avort spontan

Antibioticele și riscul de avort spontan

Replica API 6 iunie 2020 | 00:00 953

Un nou studiu la scară largă sugerează că unele antibiotice administrate în timpul sarcinii ar mari riscul de avort spontan.

Macrolidele, chinolonele, tetraciclină, sulfonamida și metronidazol au fost asociate cu riscul crescut de „avort spontan”, adică pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni. Studiul nu demonstrat o relație de tip cauza-efect. Dar, a dovedit o asociere între anumite medicamente și riscul ridicat de avort spontan și chiar dublarea riscului în cazul anumitor clase de antibiotice, au precizat cercetătorii, scrie doc.ro.

„Unele antibiotice par mai sigure în ceea ce privește riscul de avort spontan, în vreme ce altele nu” susține autorul studiului Anick Berard, profesor la Facultatea de Farmacie a Universității Montreal. Cu toate acestea, noile dovezi nu sugerează că femeile însărcinate nu ar mai trebui să ia antibiotice pentru tratarea infecțiilor bacteriene. „Avortul spontan are loc foarte rar din această cauza” a adăugat Berard.

Motivul pentru care unele antibiotice par mai riscante decât altele ar putea fi legat de modul de funcționare al medicamentului respectiv în organism, a precizat Berard. Spre exemplu, tetraciclină nu este recomandată în timpul sarcinii deoarece decolorează în mod permanent dinții fătului și ar putea afecta creșterea oaselor acestuia, a mai spus această. Conform rezultatelor pe animale, chinolona are impact asupra ADN-ului, a precizat Berard.

Pe de altă parte, nitrofurantoina pare o opțiune mai sigură. Această nu a fost asociată cu riscul crescut de avort spontan și ar putea reprezenta o alternativă bună în tratarea infecțiilor tractului urinar, după cum au subliniat autorii studiului. Berard susține că infecțiile tractului urinar sunt cel mai comun tip de infecție în timpul sarcinii. Și penicilină pare o alegere bună, a adăugat dr. Errol Norwitz, care nu a participat la studiu.

Deși asocierea dintre antibiotice și efectele adverse în timpul sarcinii nu este nouă, dovezile legate de avortul spontan nu au fost până acum atât de puternice, a explicat Norwitz, președintele secției de obstetrică și ginecologie în cadrul Școlii de Medicină a Universității Tufts din Boston. „Cred că până acum consensul a fost că cel mai probabil nu există o asociere, dar acest studiu sugerează că e posibil să existe” a spus acesta. „Per total, studiul a fost destul de bine realizat” a adăugat Norwitz.

Pentru a identifica efectele antibioticelor, Berard și echipa să de la Universitatea din Montreal au comparat 8.700 de cazuri de avorturi spontane cu mai mult de 87.000 de controale în funcție de vârstă gestațională și vârstă femeii însărcinate.Oamenii de știință au utilizat datele femeilor cu vârstă între 15 și 45 de ani care nu au beneficiat de planul de compensare a medicamentelor din Quebec. Aproximativ 16% dintre femeile care au avut avorturi spontane, au luat antibiotice la începutul sarcinii, spre deosebire de mai puțîn de 13% din controale. Norwitz a fost surprins că atât de multe femei au fost tratate cu antibiotice în primele 20 de săptămâni ale sarcinii. „Nu am crezut că procentul va fi atât de ridicat” a spus acesta.

Azitromicina și claritomicina, care aparțin clasei de antibiotice numită macrolide, au fost asociate cu o creștere cu 65%, respectiv 200% a riscului de avort spontan. Norfloxacina, care aparține clasei chinolonelor, a fost asociată cu un risc de patru ori mai mare de avort spontan, după cum a arătat studiul.

În opinia lui Norwitz, cea mai mare deficiență a studiului este faptul că nu abordează problemele genetice fundamentale, care, spune el, reprezintă cauza majorității avorturilor spontane. Nu se poate stabili cu siguranță cine a primit un diagnostic prenatal care ar fi putut explică avortul spontan, a recunoscut Berard.

Oamenii de știință nu au exclus că rezultatele ar putea fi influențate de severitatea infecțiilor femeilor. Dar nu sunt de părere că astfel de diferențe ar explică pe deplin rezultatele obținute. Prin urmare, ce ar trebui să facă o femeie însărcinată care are o infecție bacteriană? Cea mai bună abordare ar fi administrarea unui antibiotic potrivit „în cea mai mică doză eficientă”, a precizat Norwitz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920