REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Anticoncepționalele, asociate cu o mai bună sănătate a oaselor

Anticoncepționalele, asociate cu o mai bună sănătate a oaselor

Replica API 23 septembrie 2020 | 00:00 897

Administrarea continuă a contraceptivelor orale combinate arată beneficii pentru sănătatea osoasă, se precizează într-un articol recent publicat într-o revistă științifică.

Femeile cu insuficiență ovariană prematură ajung să aibă un deficit de estrogen la o vârstă tânără, ceea ce le face mai vulnerabile la pierderea densității minerale osoase. Cercetări recente sugerează că utilizarea continuă de contraceptive orale combinate poate fi deosebit de eficientă în reducerea pierderii de masă osoasă. Rezultatele acestora au fost publicate online în Menopause, the journal of The North American Menopause Society (NAMS), scrie doc.ro.

Insuficiența ovariană prematură și consecințele ei

Insuficiența ovariană prematură apare atunci când ovarele unei femei încetează să funcționeze înainte de vârsta de 40 de ani. Această situație duce la un deficit de estrogen cu mult înainte de vârsta menopauzei naturale, ceea ce poate duce, în continuare, la o serie de probleme, incluzând nu numai bufeuri, ci și disfuncții sexuale, tulburări de dispoziție, risc crescut de boli cardiovasculare și demență.

Densitatea osoasă este de asemenea afectată, în special la nivel de coloană vertebrală, în zona lombară. Masa osoasă continuă, de obicei, să crească până la 30 de ani, deși 90% din masa osoasă maximă este dobândită până la vârsta de 18 ani. Lipsa de estrogen accelerează pierderea masei osoase, ceea ce pentru femeile cu insuficiență ovariană prematură este deosebit de problematic, deoarece se confruntă cu această situație cu mult mai devreme decât ar fi normal.

Afecțiunea este tratată în mod obișnuit cu utilizarea prelungită a hormono-terapiei, pentru a oferi persoanei afectate estrogenul pe care l-ar fi produs în mod normal și pentru a reduce efectul pierderii precoce a acestuia. Două tipuri de hormoni sunt utilizate cel mai adesea pentru tratament la femeile cu insuficiență ovariană prematură - un regim hormonal bazat pe estrogen sau un contraceptiv care conține estrogeni, adesea luate pe cale orală în ceea ce este cunoscut drept contraceptiv oral combinat.

Beneficiile contraceptivelor orale combinate au fost evaluate în studii anterioare, dar au vizat în principal femeile cu funcție ovariană normală. De această dată, oamenii de știință au căutat să evalueze asocierea dintre utilizarea de contraceptive orale combinate continue și variația masei osoase la femeile cu insuficiență ovariană prematură în comparație cu regimurile de doză mică și de doză mare de hormoni utilizate în mod tipic pentru gestionarea simptomelor la femeile aflate la menopauză.

Studiul a constatat că utilizarea de contraceptive orale combinate continue este o opțiune viabilă pentru terapia hormonală la femeile cu insuficiență ovariană prematură, deoarece a dus la cea mai mică pierdere de masă osoasă, în special atunci când a fost măsurată la nivelul zonei lombare a coloanei vertebrale. Efectele contraceptivelor orale combinate asupra oaselor au fost similare la femeile care au urmat terapii cu doză mare hormoni și superioare celor observate la femeile care au urmat terapii cu doză mică de hormoni.

Astfel, oamenii de știință susțin utilizarea de contraceptive orale combinate luate în mod continuu, fără un interval de pauză, ca opțiune pentru tratamentul femeilor afectate de insuficiență ovariană prematură. Acest gen de tratament arată o protecție similară a oaselor cu cea din regimurile de terapie hormonală cu doze mari, întărind necesitatea recomandării de a se utiliza terapie hormonală care vizează atingerea nivelurilor fiziologice pentru o femeie aflată în premenopauză.

Cum se tratează dezechilibrele hormonale

Tratamentul pentru un dezechilibru hormonal va depinde de ceea ce îl cauzează. Opțiunile comune de tratament includ:

Estrogenul

Dacă o femeie se confruntă cu simptome incomode, cum ar fi bufeurile, medicul poate recomanda o doză mică de estrogen. Dacă o femeie se confruntă cu uscăciune vaginală sau durere în timpul sexului, poate încerca o cremă cu estrogen. Acest tratament local evită multe dintre riscurile asociate cu estrogenul sistemic sau estrogenul care călătorește în întregul flux sangvin la organul corespunzător.

Terapia cu anticoncepționale

Dacă o femeie încearcă să rămână gravidă, anticoncepționalele pot ajuta la reglarea ciclurilor menstruale. Tipurile de contraceptive includ pilula anticoncepțională, plasturele anticoncepțional, injecțiile anticoncepționale, inelul vaginal și steriletul. De asemenea, contraceptivele pot contribui la atenuarea acneei și la reducerea părului excesiv pe față și corp.

Medicamentele anti-androgene

Androgenii sunt hormoni sexuali masculini prezenți atât la femei, cât și la bărbați. Femeile cu un nivel ridicat de androgeni pot alege să ia medicamente care blochează efectul acestora, cum ar fi pierderea părului de pe cap, creșterea părului facial sau acneea.

Metformina

Metformina este un medicament pentru diabetul zaharat de tip 2 care poate ajuta unele femei care se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice, prin reducerea nivelului de androgeni și stimularea ovulației.

Terapia cu hormoni tiroidieni

La persoanele cu hipotiroidism, hormonul tiroidian sintetic levotiroxină poate reechilibra nivelurile de hormoni.

Flibanserina și bremelanotida

Aceste medicamente sunt aprobate pentru tratamentul libidoului scăzut la femeile aflate în premenopauză, dar pot avea efecte secundare grave, cum ar fi greață severă și modificări ale tensiunii arteriale.

Eflornitina

Aceasta este o cremă cu o rețetă concepută special împotriva hirsutismului la femei. Aplicată pe piele, ajută la încetinirea creșterii părului nou, dar nu elimină părul existent.

Remedii și suplimente naturale

Există multe suplimente nutritive pe piață care conțin hormoni derivați din plante. Aceștia sunt uneori numiți hormoni „bioidentici”, deoarece seamănă chimic cu hormonii naturali ai organismului. La ce remedii poți apela?

Pentru a scădea disconfortul vaginal, folosește lubrifianți sau hidratante fără parabeni, glicerină și petrol. Optează pentru ovule cu acid hialuronic, ulei de gălbenele și ulei de arbore de ceai, care să restabilească sănătatea și umiditatea vaginală

Unele femei au constatat că yoga le ajută să trateze simptomele dezechilibrului hormonal, contribuind și la pierderea kilogramelor în exces, ceea ce poate fi de ajutor pentru reglarea hormonală. O greutate corporală normală poate să regleze ciclul menstrual și poate crește șansele de a rămâne însărcinată.

O dietă echilibrată, bogată în legume și fructe și săracă în zahăr și grăsimi animale este o parte importantă pentru menținerea sănătății generale, nu doar pentru echilibrul hormonal.

Dacă femeile afectate de dezechilibre hormonale identifică lucruri care declanșează de obicei simptome neplăcute, cum ar fi temperaturile ridicate, mâncărurile picante sau băuturile fierbinți, e indicat să le evite, în încercarea de a se echilibra din punct de vedere hormonal.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218