REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Anticoncepționalele și riscul de AVC

Anticoncepționalele și riscul de AVC

Replica API 15 octombrie 2020 | 00:00 1139

Pilulele contraceptive cresc riscul de a suferi un accident vascular cerebral ischemic, dar riscul acesta este foarte mic pentru femeile care nu au și alți factori de risc în ce privește un AVC.

Contraceptivele orale, așa cum arată un studiu recent, cresc riscul de a avea un AVC ischemic, scrie sciencedaily.com, însă acest risc este foarte mic în cazul femeilor care nu "îndeplinesc" și alți factori de risc ai unui AVC, potrivit unei lucrări publicate în jurnalul MedLink Neurology de experții de la Loyola Medicine, citează doc.ro.

Pilulele contraceptive nu cresc riscul de accidente vasculare hemoragice, au scris medicii neurologi Sarkis Morales-Vidal și José Biller. Accidentele vasculare ischemice, care sunt răspunzătoare de aproximativ 85% dintre toate AVC-urile, sunt cauzate de cheaguri de sânge. Pe de altă parte, accidentele vasculare hemoragice sunt cauzate de o sângerare care are loc în creier.

De-a lungul timpului, mai multe mecanisme au fost propuse, pentru a explică de ce contraceptivele orale cresc riscul unui AVC, inclusiv prin faptul că ele cresc tensiunea arterială și că fac sângele hipercoagulabil (mai predispus să formeze cheaguri).

Atunci când prescriu contraceptive hormonale, medicii ar trebui să ia în considerare tipul de contraceptiv și doză de estrogen sau de progesteron, precum și ruta de administrare (cum ar fi pilula sau un plasture).

"Contraceptivul ideal este cel cu cele mai mici doze de estrogen și de progesteron, care va fi eficient în ce privește prevenirea unei sarcini nedorite, în timp ce reduce la minimum efectele adverse", au scris Morales și Biller în lucrarea lor.

Pentru femeile tinere sănătoase, care nu prezintă niciunul dintre factorii de risc ai accidentului vascular cerebral, riscul de AVC asociat cu contraceptivele orale este foarte mic. "Chiar și așa, în cazul femeilor care au alți factori de risc ai AVC-ului, același risc pare mai mare și, în majoritatea cazurilor, folosirea contraceptivelor orale ar trebui descurajată", mai scriu medicii neurologici citați.

Acești factori de risc includ hipertensiunea arterială, fumatul și durerile de cap de tipul migrenelor, în special migrenele cu perturbări senzoriale (numite migrene cu aura).

Cu toate aceste avertismente din partea experților, este posibil că femeile să nu fie întotdeauna testate în mod corespunzător. Un studiu anterior a constatat că, dintre femeile cu unul sau mai mulți factori de risc asociați cu AVC, doar 15% și-au amintit că au fost sfătuite de medic să nu înceapă să ia contraceptive orale și doar 36% și-au adus aminte că li s-a spus să oprească utilizarea anticoncepționalelor. 15% dintre femei încă au continuat să ia contraceptive orale, în ciuda faptului că li s-a spus să întrerupă tratamentul.

Ce trebuie să reții

Accidentul vascular cerebral nu este o afecțiune geriatrică, nu e o boală a vârstnicilor. Și nu este un eveniment care se întâmplă doar persoanelor fumătoare, care au hipertensiune arterială sau colesterolul mărit.

Aceștia sunt cei mai frecvent întâlniți factori de risc, însă accidentul vascular cerebral poate să afecteze orice persoană, la orice vârstă.

Factorii de risc ai unui AVC pentru femeile sub 55 de ani

Există și alți factori de risc pentru AVC care sunt îndeosebi importanți pentru femeile sub 55 de ani. Acești factori de risc includ:

Migrenele - studiile recente arată că femeile care suferă de migrenă cu aura pot fi de până la 10 ori mai predispuse să sufere un AVC, în funcție de alți factori de risc.

Pilulele contraceptive: femeile care iau contraceptive orale (chiar și cele care conțîn o doză mică de estrogen) pot avea un risc de două ori mai mare să sufere un AVC, în comparație cu cele care nu iau contraceptive orale; riscul acestor femei crește dacă și alți factori de risc sunt prezenți.

Hipertensiunea: femeile cu hipertensiune primară sau secundară au un risc mai mare de AVC.

Terapia de substituție hormonala: femeile care iau acest gen de terapie ar putea avea un risc ușor crescut de a suferi un accident vascular cerebral.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614