REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Antifrauda a mai închis un restaurant şi anunţă că nu se opreşte!

Antifrauda a mai închis un restaurant şi anunţă că nu se opreşte!

Replica API 7 aprilie 2015 | 00:04 364

ANAF face prăpăd

ANAF face prăpăd

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) îşi continuă cruciada controalelor inopinate pentru „combaterea fermă a fenomenului de fraudare a bugetului de stat”. Instituţia lucrează parcă fără pauză, întrucât duminică a călcat pragul a încă nouă restaurante. În condiţiile date, la Constanţa micii agenţi economici tresar la fiecare client care le intră în prăvălii şi care are un aer „suspect”, în timp ce - minune! - până şi frizeria din colţul Gării Constanţa a început să emită bonuri fiscale.

Potrivit DGAF, acţiunea de duminică a vizat atât verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind emiterea bonului fiscal, cât şi „evaluarea impactului pe care l-a avut campania iniţiată de ANAF, în luna martie, în vederea combaterii evaziunii fiscale şi a întăririi disciplinei financiare”, iar selecţia celor nouă locaţii „a fost realizată în urma analizei de profil din care a reieşit că agenţii economici vizaţi au avut în trecut un comportament fiscal cu grad ridicat de risc”. Astfel, în urma controalelor, a fost suspendată activitatea unui restaurant din Bucureşti pentru o perioadă de 30 de zile şi au fost aplicate amenzi în cuantum de 38.000 lei. Potrivit DGAF, din datele preliminare, gradul de conformare fiscală a crescut cu cca 20%, numărul caselor de marcat vândute către agenţii economici a crescut cu 24,32%, iar veniturile colectate la bugetul statului s-au majorat cu aproape un miliard de euro, faţă de programul stabilit de Ministerul Finanţelor Publice. Totodată, DGAF anunţă că acţiunile de control „vor continua în acelaşi ritm în ceea ce priveşte verificarea modului în care se respectă prevederile OUG 28/1999, concomitant cu păstrarea ca linie prioritară de acţiune a combaterii ferme a fenomenului de fraudare a bugetului de stat prin intermediul lanţurilor organizate”, se arată într-o informare a DGAF. Instituţia arată că, anul trecut, au fost investigate 714 cazuri de fraudă fiscală şi vamală şi identificate prejudicii totale cauzate bugetului de stat în valoare de 3,47 miliarde lei (cca. 787,6 milioane euro), pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală şi au fost instituite 1.302 măsuri asigurătorii pentru active patrimoniale, în valoare totală de 2.48 miliarde lei (cca. 560 milioane euro). De asemenea, au fost aplicate 19.429 amenzi contravenţionale în valoare totală de 93.319.350 lei (cca. 21,2 milioane euro) şi au fost efectuate confiscări de numerar, venituri din activităţi ilicite şi bunuri, valoarea estimată a acestora fiind de 279.835.918 lei (cca 63,6 milioane euro). Ca urmare a controalelor antifraudă efectuate în domeniul produselor accizate s-au transmis autorităţii competente 16 solicitări de revocare sau suspendare a autorizaţiilor, fiind vizate 9 antrepozite fiscale şi 7 comercianţi en-detail de produse energetice.

În luna martie a.c., aproximativ 180 de localuri din toată ţara au fost închise, în urma controalelor direcţiilor regionale Antifraudă. Pe lângă suspendarea activităţii, localurile au primit şi amenzi de zeci de mii de lei, ceea ce îi determină pe patroni să susţină că Fiscul exagerează atunci când decide închiderea restaurantelor pentru o sticlă de băutură neînregistrată. Antifrauda a închis pentru o lună un restaurant de lângă lacul Herăstrău pentru că lipseau 200 de lei din fondul de rulment, iar amenda a fost de 15.000 de lei. Un alt restaurant a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de pălincă găsită în bucătărie, ceea ce a atras şi o suspendare pe băuturi spirtoase, timp de trei luni de zile! Amintim şi de cazul celebru din comuna suceveană Horodnic de Jos, unde o fabrică de preparate din carne, cu cifră anuală de afaceri de 16 milioane de euro, a fost închisă din cauza unui minus în gestiune de 50 de lei! Proprietarul a refuzat să închidă magazinul, deşi a mai fost şi amendat cu 5.000 de lei. A doua zi, la un control făcut la un alt magazine al SC Killer SRL, s-au găsit în casă 14 bani în plus! Administratorul susţine că, anul trecut, societatea sa a plătit la bugetul de stat 2,25 milioane de euro impozite şi taxe. Un alt caz aberant s-a petrecut în Capitală, unde o locaţie preferată de mulţi studenţi din campusul Regie, Pub18, a fost închis din cauza absenţei a 3,28 lei din casa de marcat! În Bucureşti, 16 unităţi comerciale au fost închise, una dintre ele fiind celebra shawormerie de la Dristor. În Timişoara, o cofetărie a fost închisă pentru 30 de zile, întrucât „unitatea nu emite bonuri fiscale”. Motivul incredibil: un plus de casă de 1,50 lei, descoperit de inspectori după ce au confruntat monetarul din casa de marcat cu valoarea bonurilor emise până în momentul descinderii!

Alte trei unități comerciale (alimentare și pub-uri) au fost închise la Focșani, iar la Bacău sute de comercianți au fost luați ca din oală de un desant al celor de la Antifraudă, în unele locuri comercianții preferând să închidă magazinele sau standurile pentru a evita controlul, mai ales după ce au început să se răspândească zvonuri cu privire la amenzile date. La o brutărie, pentru un plus de cinci lei a fost dată o amendă de 4.000 de lei.

La Constanţa, avem de-a face cu Cafe Cafe, unde, supărat că inspectorii de la Antifraudă i-au închis, pentru 30 de zile localul, Cătălin Nedelcu anunţă că vinde afacerea. Amintim că localul Cafe Cafe, închis până pe 18 aprilie de inspectorii Antifraudă, este deţinut de Cătălin Iuliu Nedelcu, condamnat luna trecută la un an de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 15.000 de lei.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367