REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Antiinflamatoarele nesteroidiene cresc riscul de deces și de atac de cord recurent

Antiinflamatoarele nesteroidiene cresc riscul de deces și de atac de cord recurent

Replica API 18 august 2020 | 19:24 1012

Supraviețuitorii unui infarct miocardic (așa cum mai este numit atacul de cord) care iau în mod frecvent analgezice/calmante după ce au suferit un atac de cord au un risc mai mare de deces pe termen lung sau un risc mai mare de a suferi un al doilea atac de cord, potrivit unui studiu publicat în revista "Circulation", o publicație a Asociației Americane a Inimii, citată de doc.ro.

Analgezicele sau calmantele, cunoscute și că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), includ medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, cât și unele medicamente care sunt folosite pentru a trata afecțiuni printre care se află și artrită.

Dr. Anne-Marie Schjerning Olsen, autorul principal al acestui studiu și membru al departamentului de cardiologie din cadrul Spitalului Universitar Gentofte din Copenhaga, Danemarca, spune că este important că acest mesaj să ajungă la medicii care au grijă de pacienții cu boli cardiovasculare, și anume să le spună pacienților că antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt dăunătoare chiar și după mai mulți ani de la producerea unui atac de cord.

Dr. Anne-Marie Schjerning Olsen și colegii săi au folosit registrele naționale ale spitalelor și farmaciilor din Danemarca pentru a identifica aproape 100.000 de oameni cu vârstă de 30 de ani sau peste 30 de ani care au avut un prim atac de cord între 1997 și 2009 și pentru a vedea dacă acestor pacienți le-au fost prescrise după acest infarct antiinflamatoare nesteroidiene.

44% dintre pacienții din studiu au avut cel puțîn o rețeta pe care erau prescrise antiinflamatoare nesteroidiene. Printre cei care au primit aceste antiinflamatoare, riscul de deces din orice cauza a fost cu 59% mai mare la un an după atacul lor de cord, și cu 63% mai mare la 5 ani de la dată la care a avut loc infarctul miocardic, scrie sciencedaily.com.

În mod similar, riscul de a suferi un alt atac de cord sau riscul de deces din cauza bolii arteriale coronariene a fost cu 30% mai mare la un an după și cu 41% mai mare după 5 ani de la producerea infarctului. Aceste concluzii au luat în considerare și alte afecțiuni și alte medicamente folosite în cazul pacienților care luau antiinflamatoare, precum și diferențele legate de vârstă, sex, venit și anul spitalizării.

Ce înseamnă aceste rezultate?

Rezultatele vin în sprijinul constatărilor studiilor anterioare, care sugerează că antiinflamatoarele nesteroidiene nu au nicio "fereastră" aparență de tratament în cazul pacienților care au suferit un atac de cord și arată că riscul coronarian legat de folosirea acestor medicamente rămâne în continuare mare, indiferent de intervalul de timp care a trecut de la primul atac de cord, spune dr. Anne-Marie Schjerning Olsen.

În mod normal, pacienții care au un atac de cord se confruntă cu un risc mai mare de deces sau un risc mai mare de a suferi un alt atac de cord în decursul primului an de la eveniment, dar riscul suplimentar a dispărut într-un interval de 5 până la 10 ani.

Deoarece noul studiu a arătat, în schimb, un risc mai mare ce persistă pe parcursul a cel puțin 5 ani în cazul pacienților care iau antiinflamatoare nesteroidiene, "precauția pe termen lung (legată de folosirea oricărui medicament din clasa AINS) este recomandată la toți pacienții după un atac de cord", a concluzionat dr. Anne-Marie Schjerning Olsen.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218