REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Antioxidanții, utili în protecția cardiovasculară

Antioxidanții, utili în protecția cardiovasculară

Replica API 5 decembrie 2020 | 00:00 1049

Există numeroși antioxidanți care pot să protejeze împotriva afecțiunilor cardiovasculare, însă aceștia trebuie aleși cu atenție, pentru a îmbunătăți anumite funcții din organism și pentru a se completă reciproc.

Stresul oxidativ declanșează inflamația în corp și disfuncția endotelială în aterogeneza (procesul prin care se constituie depozite de grăsimi pe artere). Mai multe studii1 au arătat că antioxidanții exogeni (care provin din afară corpului) pot modula anumite răspunsuri vasodilatatoare și anumite interacțiuni ale endoteliului. Prin urmare, s-a sugerat că terapia cu antioxidanți ar interveni (la modul benefic) în dezvoltarea și progresia aterosclerozei, scrie doc.ro.

Astăzi ne îndreptăm atenția în direcția a trei antioxidanți importanți - astaxantina, hidroxitirozol și vitamina E - și ne propunem să aflăm ce rol au antioxidanții în protecția cardiovasculară, potrivit celor mai recente studii din domeniu.

Astaxantina este un alt antioxidant recomandat de oamenii de știință

Un puternic antioxidant care a câștigat foarte mult teren în ultimii ani este astaxantina, un carotenoid (adică un pigment organic) care se găsește în microalgele Haematococcus pluvialis. În natură, astaxantina este produse de microalge că un mecanism de apărare împotriva condițiilor vitrege din mediul înconjurător. Pentru oameni, însă, astaxantina este un supliment nutritiv puternic, care are un avantaj nutritional superior în comparație cu alți antioxidanți.

Oamenii de știință consideră astaxantina un potențial agent terapeutic, care poate fi folosit în afecțiunile cardiovasculare. Ea este un antioxidant cu proprietăți antiinflamatoare și, prin urmare, are potențialul de a fi un agent terapeutic în tratarea unor boli cum este ateroscleroza. Un număr mic de studii clinice3 au evaluat efectele pe care le are astaxantina asupra stresului oxidativ și asupra inflamației. Nu s-au raportat reacții adverse și experții au observat o reducere a biomarkerilor stresului oxidativ și ai inflamației odată cu administrarea astaxantinei.

Studiile3 experimentale realizate în cazul mai multor specii de animale au demonstrat că astaxantina protejează miocardul (mușchiul inimii) când este administrată oral sau intravenos, înainte de inducerea unui eveniment cardiovascular ischemic .

Hidroxitirozolul are efecte antioxidante puternice

În ultimele decenii, s-au efectuat numeroase studii referitoare la hidroxitirozol și la potențialele întrebuințări ale acestui antioxidant în bolile cardiovasculare și nu numai. Hidroxitirozolul este unul dintre principalii compuși fenolici din uleiul de măsline, el fiind prezent în fructele și în frunzele maslinului (Olea europaea). În ultimele decenii, oamenii de stiinta4 au documentat că acest compus fenolic are beneficii pentru sănătate și are o acțiune care protejează împotriva mai multor boli.

Mecanismul de acțiune al hidroxitirozolului include efecte antioxidante puternice, cât și efecte antiinflamatoare, spun oamenii de știință. Importantă acestui compus chimic în ce privește protecția împotriva lipoproteinelor cu densitate mică (LDL-colesterol) și implicațiile lui în reducerea riscului de boală cardiovasculară au fost subliniate de European Food Safety Authority. Reprezentanții acestei instituții au concluzionat că 5 mg de hidroxitirozol (și derivații lui) ar trebui consumați zilnic, pentru a se ajunge la acest efect benefic.

Studiile4 mai arată că hidroxitirozolul are un rol în protecția particulelor LDL (lipoproteinelor cu densitate mică) de stresul oxidativ. În acest sens, un studiu experimental din 1995 a arătat efectul pe care îl aveau hidroxitirozolul și doi compuși derivati din el în inhibarea oxidării colesterolului LDL.

Vitamina E este și ea un aliat de preț

În ultimele decenii, s-au acumulat tot mai multe dovezi științifice care indică faptul că radicalii liberi joacă un rol critic în procesele celulare implicate în ateroscleroza. Aceste studii2 au indicat că o dietă bogată în antioxidanți este asociată cu un risc redus de boală cardiovasculară, chiar dacă oamenii de știință nu au confirmat o asociere puternică a cauzalității.

În privința vitaminei E, studiile observaționale au sugerat că utilizarea zilnică a unei doze de cel puțîn 400 UI (unități internaționale) este asociată cu efecte benefice asupra evenimentelor coronariene, însă beneficiile clinice ale acestei vitamine asupra bolilor cardiovasculare nu au fost încă definite.

Așa cum știi, vitamina E este un antioxidant și ea poate să protejeze celulele împotriva daunelor radicalilor liberi. Acest nutrient esențial se găsește, în mod natural, în multe alimente (ulei de răpită, uleid e măsline, migdale și arahide, carne, lactate, legume verzi) și este disponibil și sub formă de supliment alimentar (în capsule sau că picături).

Radicalii liberi ar putea juca un rol important în bolile de inima și în alte afecțiuni cronice, iar dacă iei vitamina E pentru proprietățile sale antioxidante, nu uită să discuți cu medicul tău înainte de a lua acest supliment, pentru că este posibil să aibă anumite interacțiuni cu unele medicamente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614