REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Antonescu: Şefii Serviciilor vor fi votaţi de Senat, Comisia: Sunt validaţi de plenul Parlamentului

Antonescu: Şefii Serviciilor vor fi votaţi de Senat, Comisia: Sunt validaţi de plenul Parlamentului

Replica API 12 iunie 2013 | 00:00 190

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a susţinut, marţi seară, că şefii Serviciilor de informaţii vor fi votaţi de Senat, după ce Comisia a stabilit, în cursul zilei, faptul că aceste funcţii vor fi validate pe actuala procedură, respectiv de plenul Parlamentului. Antonescu a susţinut, într-o emisiune Antena 3, la afirmaţia moderatorului, că Senatul va numi şefii Serviciilor secrete.

"Atenţie, există riscul să se dea o interpretare greşită. Regimul numirii şefilor serviciilor speciale nu se schimbă de fapt. Ei sunt propuşi de către preşedintele României, ca şi până acum, şi votaţi - până acum erau votaţi de Parlament în plenul său - acum, într-o redistribuire a atribuţiilor între cele două Camere, vor fi votaţi numai de Senat, dar ei sunt propuşi tot de preşedinte. Deci în sensul acesta nu avem o noutate, avem o noutate că doar o Cameră a Parlamentului, şi nu amândouă, îl votează", a susţinut preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei.

Ulterior, liderul PNL a reconfirmat cele susţinute în privinţa numirii şefilor Serviciilor secrete.

"Nu mă interesează ce sau cum poate fi un preşedinte sau domnul Băsescu, nu facem această Constituţie pentru bucuria sau tristeţea unei persoane, cu atât mai puţin a domnului Băsescu. Ce-i mai important este altceva, iată articole care o dată, ca să nu existe dubii şi ca să fie o înţelegere corectă. Senatul numeşte directorii SRI, votează de fapt propunerile preşedintelui. Pentru că se poate înţelege altceva, că preşedintele nu mai are prerogative, ceea ce nu e adevărat", a precizat Antonescu.

În cadrul lucrărilor Comisiei de revizuire de marţi a fost luat în discuţie un amendament al PSD care propunea numirea şefilor anumitor instituţii de către Senat.

În primă instanţă, forma amendamentului susţinut de PSD prevedea numirea şefilor serviciilor de informaţii de către plenul Senatului, însă în cele din urmă senatorul PSD, Ioan Chelaru, a precizat că se renunţă la această prevedere.

Antonescu a condus lucrările Comisiei la acel moment şi l-a întrebat pe Chelaru: "De la PSD, ce păstraţi, ce nu păstraţi?".

"Eu cred că aici putem pune în discuţie şi amendamentul pe care grupurile îl propun, dar şi amendamentul pe care noi îl propunem (...) aici mă refer la competenţa Senatului, în numiri sau alege, după caz, în condiţiile stabilite prin lege sau prin regulamentul propriu de organizare şi funcţionare. Avocatul Poporului l-am trecut la Camere comune, din ce-mi aduc aminte, deci...", a spus Chelaru.

El a fost completat de Antonescu: "Serviciile la fel".

"Serviciile la fel", a confirmat Chelaru.

"Rămânem la părerea ca 3 dintre judecătorii Curţii să fie numiţi de Cameră şi 3 de Senat. Preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Legislativ să treacă la Senat, consilierii Curţii de Conturi la fel, preşedintele Consiliului Economic şi Social şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente", a susţinut senatorul PSD.

Acest amendament a fost adoptat în comisie cu 17 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367