REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
21.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Antonescu: Susţin propunerea lui Pivniceru privind CC, o rearanjare a reprezentanţilor puterilor

Antonescu: Susţin propunerea lui Pivniceru privind CC, o rearanjare a reprezentanţilor puterilor

Replica API 26 martie 2013 | 00:00 209

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că susţine propunerea făcută de ministrul Mona Pivniceru pentru modificarea modului în care sunt desemnaţi judecătorii la Curtea Constituţională, astfel încât în această instituţie să fie reprezentată şi puterea judecătorească prin trei judecători. Liderul PNL a susţinut, într-o emisiune la Realitatea TV, că împărtăşeşte propunerea lui Pivinceru cu anumite nuanţe.

"Ar fi normal ca toate cele trei puteri ale statului să aibă o proiecţie în desemnarea acestor judecători (la Curtea Constituţională, n.r.) şi mie mi se pare că atunci trei ar putea fi numiţi de către Parlament, trei de puterea executivă - unde eu cred că dacă cea mai mare parte a prerogativelor constituţionale se menţin se pot regăsi preşedintele şi Guvernul - şi în orice caz trei de către puterea judecătorească, de către un CSM care să fie într-adevăr reprezentant al puterii judecătoreşti", a susţinut Antonescu.

El a precizat că acest lucru s-ar putea realiza odată cu revizuirea Constituţiei, printr-o "rearanjare" a instituţiei.

"Eu cred că trebuie să discutăm cât mai repede această chestiune, chiar în contextul modificării Constituţiei însăşi, şi cred că în felul acesta am putea să limităm posibilitatea şi printr-o astfel de rearanjare a puterilor care desemnează ... şi după părerea mea şi printr-o restricţie, în aşa fel încât să avem doar judecători de carieră pentru o asemenea Curte Constituţională", a mai spus Antonescu, precizând că ar putea fi deschisă această instituţie şi universitarilor de un anumit grad în domeniul dreptului constituţional.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a propus luni, la o dezbatere despre Curtea Constituţională şi modificarea Legii fundamentale, ca membrii CC să fie numiţi de Parlament, Guvern şi puterea judecătoarească, deoarece actuala modalitate de stabilire a componenţei nu asigură echilibrul între puteri.

"Felul în care este organizată CC în prezent, din şase reprezentanţi ai Parlamentului, trei ai Camerei Deputaţilor şi trei ai Senatului, şi trei ai Preşedinţiei, rezultă limpede că în această compunere ei nu asigură echilibrul între puteri şi controlul reciproc al puterilor", a afirmat Pivniceru, propusă de Senat pentru a fi membru al CC.

Ea a arătat că formula de desemnare a componenţei Curţii Constituţionale trebuie să fie stabilită, în urma modificării Constituţiei, prin algoritmul "trei membri ai Parlamentului, trei ai Guvernului şi trei ai puterii judecătoreşti".

"Acest organism situat deasupra puterilor în stat ar trebui să aibă în compunerea sa câte trei reprezentanţi ai fiecărei puteri: trei ai Parlamentului, trei ai Guvernului şi trei ai puterii judecătoreşti, pentru că, cred eu, numai în această formulă s-ar asigura echilibrul şi controlul reciproc al puterilor în stat. Formula aceasta nu este o inovaţie, sunt mai multe state care au inclus în compunerea CC alături de Legislativ şi Executiv şi puterea judecătorească", a spus Pivniceru.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369