REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Antonio Guterres: Lumea post-coronavirus va fi mai digitalizată, dar noile măsuri de control pot fi favorabile dictaturilor

Antonio Guterres: Lumea post-coronavirus va fi mai digitalizată, dar noile măsuri de control pot fi favorabile dictaturilor

Replica API 1 aprilie 2020 | 00:00 813

Antonio Guterres

Lumea post-coronavirus va fi diferită, mult mai digitalizată şi cu mai multe riscuri, anticipează secretarul general al ONU Antonio Guterres într-un interviu telefonic publicat miercuri de agenţia EFE şi în care a cerut crearea unor mecanisme de control social astfel încât măsurile de combatere a COVID-19 să nu fie căi favorabile dictaturilor.

''Este clar că asistăm la o digitalizare masivă a relaţiilor umane odată cu criza şi aceasta va avea un impact inevitabil (...) Viitorul va fi mult mai digital decât trecutul. Aceasta va da un impuls enorm inteligenţei artificiale, dezvoltării tuturor activităţilor din spaţiul cibernetic'', estimează Guterres, scrie EFE, citată de Agerpres.

Această evoluţie este însoţită şi de riscuri, notează el, remarcându-l în special pe acela ca ''această boală să creeze mecanisme de control ale societăţii care să poată ajuta dictaturile, ceea ce desigur va trebui să reuşim să evităm în viitor''.

Ca probabil unic element pozitiv al actualelor măsuri de izolare şi de reducere a activităţii economice Guterres a remarcat scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, notând însă că nu virusul este cel care va rezolva problema poluării, ci o dezvoltare sustenabilă care să ţină cont de ţintele fixate în materie de schimbări climatice.

Criza creată de pandemia de coronavirus nu este o criză financiară precum cea din 2008, ci una umană, dar cu implicaţii economice majore, mai constată Guterres, care sugerează ca fiecare ţară să aloce circa 2% din PIB pentru a o combate.

El se arată preocupat în special de ţările slab dezvoltate, cum sunt cele africane, care deocamdată nu au fost afectate semnificativ de pandemie, dar situaţia s-ar putea schimba şi insistă ca statele dezvoltate din nord şi care dispun de resurse, deşi sunt cele mai afectate de pandemie, să manifeste ''solidaritate'' faţă pe cele din sud.

''Fără un sprijin masiv pentru ţările din sud, riscăm să vedem virusul avansând într-un mod absolut dramatic, ca focul. Cu milioane de persoane infectate şi milioane de morţi'', spune Guterres. Statele bogate, adaugă el, nu trebuie să uite că este interesul lor ca acest virus să fie eradicat pe toată planeta, dat fiind riscul revenirii lui pe teritoriile lor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
credeam ca boala numita in termeni populari buhailoza este specifica doar politicianului si bugetarului imbuibat mioritic dar se pare ca nu si aste e o pandemie
1
0
ONU este o organizatie internationala infiintata dupa al doilea razboi mondial cu scopul de a preveni razboaie viitoare. Cand apare un comunicat oficial de la ONU inseamna ca exista pericol de razboi.
3
0
Da! Daa... Digitalizare si Dictatura !
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102