REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Anul acesta se poartă mărţişorul ecologic

Anul acesta se poartă mărţişorul ecologic

Replica API 23 februarie 2013 | 00:00 185

Pentru a sărbători venirea primăverii, ONG Mare Nostrum organizează, la Tomis Mall, evenimentul intitulat: "Mărţişorul Ecologic". Cei mai talentaţi şi creativi elevi constănţeni îşi vor expune creaţiile în cadrul unei expoziţii cu vânzare. Anul acesta vor participa 30 de instituţii de învăţământ constănţne, care şi-au mobilizat elevii şi cadrele didactice să creeze mărţişoare prietenoase cu mediul. Evenimentul, ajuns la cea de-a noua ediţie, se desfăşoară pe 26 februarie, între orele 16:00-19:00, în zona Fastfood. "Mărţişorul Ecologic" a fost menit să pună în valoare creativitatea elevilor, care pot realiza mărţişoare din diverse obiecte naturale şi reciclate, cu un impact negativ redus asupra mediului. Anul acesta, se realizează în paralel şi expoziţii în unităţile de învăţământ partenere, din dorinţa de a oferi posibilitatea cât mai multor elevi, din oraşul Constanţa, cât şi din judeţ, să îşi exprime creativitatea şi dragostea faţă de mediul înconjurător - un bun exemplu pentru toţi constănţenii. Expoziţiile vor avea loc în peste 50 de unităţi de învăţământ, ai căror elevi şi cadre didactice s-au transformat în adevăraţi artişti plastici. "Suntem plăcut surprinşi de receptivitatea şi implicarea elevilor şi a cadrelor didactice în toate activităţile organizate de noi, menite să protejeze mediul şi să promoveze un comportament prietenos faţă de acesta. Astfel, dorim să le reamintim constănţenilor faptul că pot respecta mediul, chiar şi cu ocazia mărţişorului, prin alegerea unor produse alternative. Ce poate fi mai deosebit de mărţişor, decât să faci cadou, persoanelor dragi, un simbol al primăverii creat cu foarte mult drag de un copil?", a declarat Anca Gheorghe, asistent eveniment. De asemenea, Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează în perioada 26 februarie- 1 martie a.c., Târgul Mărţişoarelor, manifestare ajunsă la a X-a ediţie. Peste 30 de creatori de mărţişoare vor prezenta în parcul din faţa muzeului, mărţişoare realizate de ei din scoici, ceramică, piele, fir de argint, mărgele, sticlă, piatră, materiale textile, flori, respectând tradiţia meşteşugărească şi semnificaţia simbolică a acestor daruri de întâmpinare a primăverii. În tradiţia populară, mărţişorul era reprezentat de un şnur împletit din două culori de lână albă şi roşie- simbolizând firul curgerii vieţii, uneori cu o monedă veche din aur sau argint, o cruciuliţă sau iconiţă, pe care îl purtau la gât, pe piept sau la mână, copiii, fetele şi femeile tinere. Acest dar avea rol de protecţie, ţinând de ciclul reînnoirii vieţii, de sănătate, belşug şi noroc.

Timp de 4 zile cât se va desfăşura manifestarea, constănţenii sunt invitaţi să achiziţioneze mărţişoare tradiţionale şi totodată să viziteze expoziţia muzeului "Mărţişorul la români", care prezintă mărţişoare ataşate costumelor populare din toate zonele etnografice ale ţării şi obiceiuri legate de această sărbătoare a primăverii. Tot Mărţişoare Eco vor putea fi admirate şi achiziţionate şi de la Maritimo Shopping, unde este organizat un târg de mărţişor denimit "La vie en rose". Târgul este organizat de Asociaţia Hand-Made România în parteneriat cu Maritimo Shopping şi este deschis în perioada 22 februarie- 8 martie ac., între orele 10.00 şi 22.00. Aici pot fi găsite mărţişoare, bijuterii, accesorii, obiecte decorative şi vestimentare, aranjamente florale şi multe alte obiecte hand-made, realizate de artişti plastici.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218