rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Anxietatea și inflamația: cum sunt corelate?

Deși există dovezi ale corelațiilor dintre inflamație și depresie, mai puține cercetări au examinat relația dintre inflamație și anxietate.

Sursă foto: Shutterstock

Anxietatea este normală, în sensul că majoritatea oamenilor se vor simți anxioși din când în când, însă pentru persoanele cu o tulburare de anxietate, senzația este mai frecventă, intensă și persistentă. Pentru aceste persoane, anxietatea este dificil de controlat și poate interfera cu viața de zi cu zi. Tulburările de anxietate sunt frecvente, milioane de oameni la nivel global confruntându-se cu aceste probleme, scrie doc.ro.

Oamenii de știință încă nu cunosc cauzele precise ale anxietății, dar unii factori probabili includ supraactivitatea în anumite părți ale creierului, un dezechilibru al neurotransmițătorilor, moștenirea genetică, traumele, anumite trăsături de personalitate, durerea cronică și abuzul de substanțe.

Cât despre inflamație, aceasta este o reacție naturală și benefică la stimulii nocivi, cum ar fi iritanții sau agenții patogeni. Inflamația este, practic, un răspuns protector care ajută corpul să se debaraseze de inamici și să se protejeze. Cu toate acestea, dacă inflamația persistă, poate deteriora celulele și țesuturile pe care este concepută să le protejeze. Inflamația apare și în creier și, deși în parte poate fi protectoare, cercetătorii încearcă să afle dacă inflamația cronică ar putea influența dezvoltarea tulburărilor mentale.

Ce legătură este între anxietate și inflamație?

Deși există dovezi clare ale legăturilor dintre inflamație și depresie, mai puține cercetări au examinat relația dintre inflamație și anxietate. Trebuie precizat că tulburările de anxietate se caracterizează prin suferință mentală. Cu toate acestea, pot fi asociate și cu un risc crescut de boală coronariană, ateroscleroză și tulburări metabolice.

Deoarece aceste afecțiuni implică inflamație sistemică de nivel scăzut și pentru că depresia vine adesea mână în mână cu anxietatea, unii oameni de știință se întreabă dacă inflamația poate juca un rol în tulburările de anxietate. Atunci când investighează inflamația, savanții analizează markerii cheie din corp: proteina C reactivă (CRP), interleukina-6 (IL-6) și factorul de necroză tumorală (TNF-alfa).

Proteina C reactivă este eliberat de ficat ca răspuns la inflamație. Rolul său principal este de a se lega de markerii de pe celulele sau microorganismele moarte sau aflate pe moarte. Cercetătorii cred că prin legarea de ținta sa, proteina C reactivă ajută sistemul complement, care îmbunătățește capacitatea celulelor imune de a elimina agenții patogeni și celulele moarte. IL-6 și TNF-alfa sunt ambele citokine care favorizează inflamația. Citokinele reprezintă o categorie largă de proteine care joacă un rol important în comunicarea de la o celulă la alta.

În ultimii ani, dovezile conexiunilor dintre anxietate și inflamație au devenit mai puternice. Într-un studiu¹, oamenii de știință au evaluat o serie de markeri de inflamație și coagulare, inclusiv CRP, IL-6 și TNF-alfa la 853 de participanți. Cercetătorii le-au cerut, de asemenea, participanților să completeze un chestionar de 40 de întrebări pentru a evalua cât de anxioși s-au simțit în acel moment și, mai pe larg, cât de anxioși sunt în general. S-a observat astfel că scorurile mai mari de anxietate au fost asociate cu niveluri crescute de CRP, IL-6 și TNF-alfa la bărbați și cu niveluri mai ridicate de CRP și IL-6 la femei.

Descoperirea faptului că persoanele cu anxietate au un risc mai mare să se confrunte inflamația nu arată că inflamația cauzează anxietatea sau crește riscul de a dezvolta o tulburare.

Alți savanți au vrut să afle într-un studiu dacă inducerea unei stări de inflamație ar crește sentimentele de anxietate. Cercetătorii au declanșat inflamația prin injectarea participanților cu lipopolizaharidă, o componentă a membranei celulare a bacteriilor gram-negative, care poate induce în mod fiabil un răspuns inflamator.

Autorii studiului au descoperit că odată cu creșterea markerilor inflamatori, au crescut și sentimentele de anxietate. Ei au remarcat, de asemenea, că persoanele ale căror niveluri de IL-6 au crescut au avut și cele mai mari niveluri de anxietate.

Deși este greu de corelat anxietatea umană cu rezultatele unui studiu cu privire la sănătatea mentală a animalor, o cercetare efectuată pe șoareci a produs câteva rezultate interesante. De exemplu, un studiu² în care oamenii de știință au indus inflamații gastro-intestinale la șoareci sugerează că șoarecii au dezvoltat un comportament asemănător anxietății. Studiul a arătat, de asemenea, că Bifidobacterium longum, o bacterie probiotică, a contribuit la schimbarea comportamentului animalelor. Ce rol ar putea juca bacteriile intestinale în ceea ce privește anxietatea?

Anxietatea, inflamația și probioticele

Intestinul are un sistem nervos extrem de complex, denumit sistemul nervos enteric, pe care unii savanți îl numesc „al doilea creier”. Există o interacțiune complexă bidirecțională între sistemul nervos enteric și sistemul nervos central, deci, concret, bacteriile intestinale au o cale directă de comunicare cu creierul.

Unele cercetări au arătat deja legături între anxietate și modificări ale populațiilor de bacterii intestinale. Altele au investigat dacă anxietatea ar putea fi tratată folosind probiotice sau prebiotice. Alimentele probiotice conțin microorganisme vii, iar prebioticele sunt ingrediente nedigerabile care favorizează dezvoltarea bacteriilor.

O meta-analiză³ a adunat date din 34 de studii care investigau impactul prebioticelor și probioticelor asupra depresiei și anxietății și, chiar dacă cercetătorii nu au găsit niciun efect al prebioticelor, au concluzionat că probioticele au produs efecte mici, dar semnificative în caz de anxietate și depresie.

Deși este posibil să existe mai multe mecanisme, o modalitate prin care bacteriile intestinale pot influența nivelurile de anxietate este prin inflamație. Bacteriile intestinale au legături strânse cu sistemul nervos, dar interacționează și cu sistemul imunitar, care determină răspunsul inflamator. Chiar dacă există un mare interes pentru bacteriile intestinale în acest moment, mai sunt multe de aflat despre influența lor asupra stărilor mentale.

Totuși, cercetările nu au abordat întrebarea dacă inflamația provoacă sau exacerbează anxietatea sau dacă anxietatea este cea care promovează inflamația ori dacă reducerea inflamației ușurează simptomele de anxietate. Deși nu există răspunsuri precise, unele cercetări oferă indicii.

De exemplu, un studiu care s-a concentrat pe 316.904 de pacienți cu cancer a ajuns la concluzii interesante. După primirea unui diagnostic de cancer, oamenii prezintă un risc crescut de tulburări psihice. Oamenii de știință au colectat informații legat de care participanți au dezvoltat tulburări mentale și dacă luau aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene în anul de dinainte de diagnostic.

Autorii au concluzionat că administrarea aspirinei înainte de diagnostic a fost asociată cu un risc scăzut de depresie, anxietate și tulburări legate de stres în primul an după diagnosticul de cancer. Alte studii, însă, nu au confirmat aceste rezultate, deci este nevoie în continuare de cercetări legate de conexiunea dintre anxietate și inflamație.

miercuri, 5 mai 2021471
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
13 mai 00:00SănătateCoronavirus: adevăruri și mituri

Chiar dacă pe plan global a început vaccinarea împotriva COVID-19, este important să ne păstrăm calmul și să...382

13 mai 00:00SănătateFactorii de risc pentru diabet de tip 2, influențați de ora la care se ia micul dejun356
13 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri308
13 mai 00:00SănătateInfecția cu Pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic. Cum se manifestă și tratamentul eficient

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie des întâlnită în mediu care poate provoca infecții în sânge, la nivelul...326

13 mai 00:00Sănătate11 plante și suplimente ce pot ameliora depresia344
13 mai 00:00SănătateUleiul de chimen negru, aliat de preț pentru un păr frumos305
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...314

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente412
13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin317
13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...374

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac360
13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii338
Vremea
13.8°13.4° - 13.8° joi, 13 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 83%
Vânt: 5.16 m/s
Presiune: 1007 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 mai 00:00SportFotbal: Universitatea Craiova, calificată în finala Cupei României, după 2-2 cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu

Universitatea Craiova s-a calificat în finala Cupei României la fotbal, după ce a terminat la egalitate cu formaţia...421

13 mai 00:50SportFotbal: Ianis Hagi a marcat un gol şi a obţinut un penalty pentru Rangers

Fotbalistul român Ianis Hagi a marcat un gol pentru Glasgow Rangers şi a obţinut un penalty în meciul pe care...639

13 mai 00:00SportFotbal: „UEFA nu poate rămâne pasivă“ în privinţa Super Ligii, spune preşedintele Ligii spaniole

"UEFA nu poate rămâne pasivă" în faţa proiectului Super Ligii, a declarat marţi preşedintele Ligii spaniole de...334

13 mai 00:00SportFotbal: Ibrahimovic, accidentat, va rata cel puţin două meciuri, anunţă clubul AC Milan

Atacantul suedez Zlatan Ibrahimovic, accidentat la genunchiul stâng duminică, cu câteva săptămâni înaintea...329

Local
13 mai 23:20LocalConstănțenii chestionați cu privire la ACTIVITATEA PRIMĂRIEI

Primăria Municipiului Constanța lansează un chestionar pentru măsurarea gradului de satisfacție a cetățenilor cu...1057

13 mai 12:12LocalBeioglu de la SCIM SA, la un pas de a SCĂPA de URMĂRIREA PENALĂ

DNA Constanța, în calitate de petent, așteaptă ca magistrații Tribunalului Constanța să se pronunțe, termenul...1193

13 mai 23:22LocalPERCHEZIŢII la PERSOANE BĂNUITE de TRAFIC de PERSOANE! Tinerele, CAZATE în CONSTANȚA

4805

13 mai 14:41LocalIZOLAT la DOMICILIU, dar se plimba la GARĂ, fără MASCĂ. A ”ÎMPUȘCAT” 1000 de lei AMENDĂ

Jandarmii Grupării Mobile Constanta au desfășurat marţi, 11 mai, împreună cu colegii polițiști o acțiune...1629

13 mai 09:40LocalDouă TINERE căutate de polițiștii din Brașov: Au VENIT pe LITORAL

Două adolescente de 15 ani, care au plecat de acasă, sunt date dispărute de familii. IJP Brașov face un apel pentru...1681

13 mai 13:38LocalREVOLTĂ la LICEUL OVIDIUS, din cauza NEIGIENIZĂRII sălilor de curs

Odată cu scăderea incidenței cazurilor de coronavirus sub pragul de unu la mie în municipiul Constanța, elevii se...1854

13 mai 23:18LocalBraconaj piscicol în perioada de prohibiție

Poliţiştii de frontieră tulceni din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, unelte de pescuit folosite de cei ce...985

13 mai 23:18LocalUn cetățean britanic, oprit pe plaja dintre România şi Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, un cetățean...1000

13 mai 23:18LocalŢigarete de contrabandă, descoperite în Portul Constanţa

850

Politică
13 mai 00:00PoliticăCamera Deputaţilor: Completurile cauzelor de apel - formate din doi judecători

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege potrivit căruia completurile de judecată a cauzelor de apel...382

13 mai 00:00PoliticăSenat: Zi liberă plătită pentru vaccinare. Angajatorii care organizează centre de vaccinare, exoneraţi

Comisia de muncă a Senatului a acordat, miercuri, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de...485

13 mai 00:00PoliticăCameră: Proiectul referitor la implementarea reţelelor 5G a primit raport de adoptare în comisii

327

Interviuri
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6851

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a acordat un interviu cotidianului Replica. Edilul a vorbit despre Regulamentul...53852

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2458

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4127

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3954

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

5085

Monden
13 mai 00:00MondenAngelina Jolie și Irina Shayk, mămici de nota 10!

Sunt deja de nerecunoscut! Actriţa Angelina Jolie şi fotomodelul Irina Shayk au ieşit la plimbare cu fiicele lor,...465

13 mai 00:00MondenBrandon din Beverly Hills 90210, distrus de alcool şi marcat de iubirea pierdută

Cine şi-ar fi imaginat că băiatul cuminte din Beverly Hills 90210, care avea un cuvânt bun pentru toţi din jur şi...748

13 mai 00:00MondenNicole Scherzinger arată perfect la 42 de ani. Poze de la plajă

446

13 mai 00:00MondenDefilările de modă din Paris se reiau în luna iulie după o lungă pauză din cauza pandemiei

Defilările de modă se reiau la Paris începând cu luna iulie, odată cu relaxarea restricţiilor impuse de...295

13 mai 00:00MondenFlorence + The Machine, cantautoare a principalei piese de pe coloana sonoră a filmului "Cruella"

Trupa indie rock Florence + The Machine va interpreta "Call me Cruella", principala piesă de pe coloana sonoră a...303

13 mai 00:00MondenPrimele imagini ale noului film al lui Scorsese, „Killers of the Flower Moon“, dezvăluite de Apple TV

294

Mapamond
13 mai 00:00MapamondSilvio Berlusconi este din nou spitalizat

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost spitalizat din nou marţi pentru tratarea unor sechele în urma...358

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Germania îşi propune să demareze vaccinarea elevilor odată cu începerea şcolii

Germania are ca ţintă sfârşitul vacanţei de vară pentru a demara vaccinarea elevilor cu vârste între 12 şi 18...307

13 mai 00:00MapamondAtac într-o şcoală din Rusia: Un atacator a fost arestat şi al doilea a fost ucis de echipele de intervenţie

337

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Iranul a început producţia vaccinului său COV-Iran Barekat

Iranul a început marţi producţia în masă a vaccinului său anti-COVID-19 dezvoltat pe plan local, denumit COV-Iran...319

13 mai 00:00MapamondEurostat: În UE, femeile reprezintă aproximativ jumătate dintre angajaţii din domeniul ştiinţei şi tehnologiei

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene există cel puţin tot atâtea femei ca şi bărbaţi în...342

13 mai 01:44MapamondPloaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv

656

Sănătate
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...314

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente

La persoanele sănătoase, retenția de apă este mai frecvent întâlnită la femei, fiind mai degrabă legată de...412

13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin

317

13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...374

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac

Liliacul a înflorit deja însă ceea ce nu știai este că, pe lângă mirosul și aspectul plăcut al acestuia, te...360

13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii

338

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT