rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Apa de gură: tipuri, beneficii, utilizare

Apa de gură este de ajutor în igiena zilnică a cavității bucale, pentru că ajunge în locurile în care periuța de dinți nu poate pătrunde, eliminând resturile de hrană și bacteriile și conferind o respirație plăcută. Apa de gură poate fi de uz cosmetic, pentru îngrijirea obișnuită a danturii sau de uz terapeutic, pentru a trata gingivita ori placa dentară sau pentru a ușura simptomele gurii uscate sau xerostomiei.

Copiii mai mici de 6 ani nu ar trebui să folosească apa de gură decât la recomandarea expresă a stomatologului, iar gravidele ar trebui să utilizeze apa de gură pentru a preveni infecțiile gingivale, scrie doc.ro.

Ce conține apa de gură

Înainte de a cumpăra o apă de gură, e bine să arunci o privire la etichetă, pentru a observa ce ingrediente are în conținut și dacă este destinată pentru o problemă anume. Multe produse au multiple ingrediente concepute pentru a trata afecțiuni specifice care țin de sănătatea dentară.

Apa de gură de uz cosmetic conține ingrediente precum alcool, apă, compuși din uleuri esențiale, însă printre ingredientele pe care le poți regăsi pe eticheta unei ape de gură terapeutice se numără:

Fluorul. Acest ingredient luptă împotriva cariilor dentare și întărește smalțul.

Clorura de cetilpiridiniu. Aceasta elimină respirația urât mirositoare și distruge bacteriile.

Clorhexidina. Acest ingredient reduce placa și gestionează gingivita.

Uleiurile esențiale. Unele ape de gură conțin compuși care se găsesc în uleiuri esențiale, cum ar fi mentolul (mentă), timolul (cimbru) sau eucaliptolul (eucalipt), care au proprietăți antifungice și antibacteriene.

Peroxidul de carbamidă sau peroxidul de hidrogen. Acest ingredient contribuie la albirea dinților.

Unele ape de gură, cum sunt cele care conțin compuși din uleiuri esențiale, se găsesc la orice supermarket și se pot cumpăra ca atare, în timp ce altele se găsesc mai degrabă la farmacie, iar pentru unele s-ar putea să fie nevoie chiar de prescripție medicală.

Apele de gură pot fi cu sau fără alcool. Persoanele care au gingii sensibile pot constata că o apă de gură cu alcool este iritantă, așa încât le-ar putea fi mai utilă o apă de gură fără alcool. De asemenea, e bine să se evite produsele care conțin parabeni sau parfum. Cea mai bună apă de gură este cea care îți îndeplinește nevoile de igienă orală și, eventual, de tratament pentru anumite afecțiuni gingivale.

Cum se folosește apa de gură

E bine de știut că apa de gură nu ține loc de periaj, ci se folosește la finalul ritualului de igienă orală. Dimineața și seara, după periajul dinților și după folosirea aței dentare, se clătește gura cu apă de la robinet, apoi cu apă de gură. Apa de gură se plimbă prin cavitatea bucală aproximativ 30 de secunde, pentru a aduna orice resturi de hrană rămase și apoi se scuipă. Nu se mai clătește cavitatea bucală cu nimic după folosirea apei de gură! În acest fel, respirația va rămâne proaspătă pentru mai multă vreme.

Apa de gură pentru copii și femeile însărcinate

Copiii nu trebuie să folosească apă de gură pentru adulți decât sub supravegherea părinților, numai dacă au peste 6 ani sau dacă medicul stomatolog le-a recomandat acest lucru, deoarece pot înghiți apa de gură și se pot confrunta apoi cu grețuri, vărsături sau chiar intoxicații. Există și ape de gură special formulate pentru copiii de peste 6 ani, care nu conțin alcool sau parabeni și care au în compoziție ingrediente precum aloe vera, extracte de plante, xylitol sau calciu.

În ceea ce privește femeile însărcinate, acestea sunt încurajate să folosească apa de gură pentru a preveni problemele gingivale. Parodontoza este un factor de risc pentru nașterea înainte de termen a unor copii sub greutatea normală. Bacteriile asociate cu o infecție gingivală pot ajunge în fluxul de sânge al gravidei și pot crește markerii inflamatori, care pot să stimuleze apariția contracțiilor.

Tipuri de apă de gură

Apa de gură poate fi de uz cosmetic (contribuie la menținerea unei respirații plăcute) sau de uz terapeutic (care tratează anumite probleme de sănătate orală).

Apa de gură cosmetică

Apa de gură cosmetică este cea care se folosește pentru îngrijirea zilnică, pentru a ține sub control temporar respirația neplăcută și pentru a menține un gust proaspăt în gură. Acest tip de apă de gură poate fi folosit de orice copil peste 6 ani (se recomandă apa de gură special formulată pentru copii) sau de adulți care nu au probleme dentare sau gingivale.

Apa de gură terapeutică

Apa de gură terapeutică este cea care conține ingrediente active, menite să țină sub control sau să trateze afecțiuni precum gingivita, placa dentară sau deteriorarea dinților. Ingredientele active dintr-o apă de gură cu uz terapeutic sunt clorhexidina, clorura de cetilpiridiniu, fluorul, apa oxigenată și uleiurile esențiale.

Apă de gură pentru osteită alveolară

Osteita alveolară este o afecțiune postoperatorie des întâlnită după extracții dentare, mai ales dacă e vorba de măselele de minte. Afecțiunea apare când cheagul de fibrină care se formează în urma extracției este dislocat; în timp ce cauza care stă la baza osteitei alveolare este neclară, se teoretizează că bacteriile provoacă descompunerea cheagului, compromițând stabilitatea acestuia.

Afecțiunea duce de obicei la durere intensă în și în jurul locului de extracție timp de 2-3 zile după procedură. O revizuire sistematică recentă și o meta-analiză a 18 studii a arătat că clorhexidina, fără utilizarea antibioticelor, este eficientă pentru prevenirea osteitei alveolare după extracția unei măsele de minte. Cu toate acestea, cercetătorii nu au recomandat un regim de dozare specific. Studiile incluse în revizuire au raportat reacții minore, non-clinice la clorhexidină, cum ar fi colorarea dinților, a protezelor dentare și a limbii și gustul ușor modificat.

Apă de gură pentru placă și gingivită

Ingredientele antimicrobiene din apa de gură precum cetilpiridiniu, clorhexidina și uleiurile esențiale reduc placa dentară și gingivita atunci când sunt combinate cu periajul de două ori pe zi și cu folosirea aței dentare. În timp ce unele studii au descoperit că clorhexidina a obținut rezultate mai bune asupra plăcii decât uleiurile esențiale, nu a fost observată nicio diferență în ceea ce privește controlul gingivitei. Clorura de cetilpiridiniu și clorhexidina pot provoca colorarea în maroniu a dinților și a limbii.

Apă de gură pentru remineralizare

Anumite ape de gură conțin ioni de fluor, care contribuie la remineralizare. Anumite cercetări au arătat că folosirea regulată a apei de gură cu fluor a redus apariția cariilor la copii, chiar dacă aceștia au mai fost sau nu expuși la alte surse de fluor.

Apă de gură pentru afte

Unele ape de gură conțin substanțe care anesteziază local, cum sunt lidocaina, benzocaina sau fenolul. Hialuronatul de sodiu și acidul gliciretinic pot acționa ca o barieră pentru a ușura durerea asociată cu leziunile orale, cum ar fi aftele.

Apă de gură pentru albirea dinților

Apa de gură poate contribui la reducerea petelor de pe dinți dacă are în compoziție peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen. În general, produsele cu peroxid de carmamidă sunt recomandate de stomatolog și conțin cam 10% din această substanță activă. Apele de gură pentru albirea dinților conțin, de asemenea, 1,5-2% peroxid de hidrogen.

Apă de gură pentru xerostomie

Xerostomia înseamnă reducerea cantității de salivă care lubrifiază membranele mucoasei orale. Cum absența salivei crește riscul de carii, o apă de gură care conține fluor le poate fi de ajutor persoanelor cu această afecțiune. Însă, având în vedere că alcoolul poate avea efect de uscare, e recomandat ca apa de gură recomandată pentru gestionarea xerostomiei să fie fără alcool. De asemenea, există ape de gură cu enzime sau derivați de celuloză care pot copia compoziția și felul în care se simte prezența salivei și care pot contribui la ușurarea simptomelor xerostomiei.

Care sunt dezavantajele, contraindicațiile și riscurile apei de gură

În ceea ce privește dezavantajele, contraindicațiile și riscurile apei de gură, dacă este vorba de o apă de gură de uz terapeutic, există mai multe situații de luat în seamă. De exemplu, apa de gură cu clorhexidină nu ar trebui să fie utilizată de persoane sub 18 ani. De asemenea, deși este folosită cu succes de persoane cu gingivită, poate să agraveze parodontita. În plus, e prudent ca gravidele și femeile care alăptează să nu folosească apă de gură cu clorhexidină, deoarece nu s-a stabilit dacă este sigură pentru făt sau pentru copil în cazul în care este înghițită accidental în timpul igienizării.

La fel, e bine ca femeile însărcinate, cele care alăptează și copiii să evite apa de gură cu fluor, doar dacă dentistul nu le-a recomandat altfel, deoarece acest ingredient poate cauza reacții alergice în cazul lor. Este necesar ca apele de gură indicate de stomatolog pentru o anumită afecțiune bucală să fie folosite exact cum a recomandat medicul (nu, pur și simplu, pentru a împrospăta respirația, de exemplu).

Apele de gură care conțin alcool au fost suspectate că pot influența apariția cancerului oral, însă o analiză a mai multe studii a concluzionat că folosirea apei de gură nu poate fi considerată un factor de risc independent pentru dezvoltarea cancerului cerebral sau de gât. Totuși, folosirea apei de gură cu alcool poate crește riscul acestor cancere dacă persoana se confruntă și cu alți factori de risc.

Cum se poate face acasă o apă de gură naturală

Dacă vrei să eviți apa de gură din comerț, deoarece poate conține parabeni, formaldehidă, coloranți artificiali și diverse alte ingrediente nu foarte prietenoase cu sănătatea, îți poți face acasă propria apă de gură, cât mai naturală.

Ai nevoie de: o jumătate de cană de suc de aloe vera, o jumătate de cană de apă distilată, 1 linguriță și jumătate de bicarbonat, 2 picături de ulei esențial de mentă și 1 picătură de ulei esențial de arbore de ceai.

Pune toate ingredientele într-o sticlă care se închide ermetic cu dop și agită bine, până când observi că se dizovă bicarbonatul. Între utilizări, sticla cu apă de gură homemade se va ține la frigider și se recomandă a se utiliza în cel mult două săptămâni.

luni, 21 septembrie 2020436
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 oct 00:00SănătateCe se întâmplă când se suspendă un studiu clinic aflat în faza a treia de testare

În luna septembrie a acestui an, compania farmaceutică AstraZeneca a oprit studiul de fază a treia a vaccinului său...363

21 oct 00:00SănătateCe dezechilibre pot apărea în organism în absența serotoninei369
21 oct 00:00SănătateExtractul de iederă, soluția naturală pentru calmarea tusei355
21 oct 00:00SănătateBoli endocrine care afectează femeile

De la diabet gestațional și dezechilibre tiroidiene, până la sindromul ovarelor polichistice și probleme de...373

21 oct 00:00SănătateCe este bulimia nervoasă și care sunt cauzele ei?347
21 oct 00:00SănătateCum să îți convingi copilul să se spele pe dinți333
21 oct 00:00SănătateCum să îți accelerezi metabolismul după 50 de ani

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, devine din ce în ce mai dificil să ne menținem greutatea, iar acest lucru se...498

21 oct 00:00SănătateCarnea: este sau nu un aliment "toxic", care crește riscul de îmbolnăvire?404
21 oct 00:00SănătateBăuturile dulci nu afectează doar silueta. Ce probleme pot apărea345
21 oct 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...403

21 oct 00:00SănătateCare sunt orele la care trebuie să mănânci pentru a slăbi575
21 oct 00:00SănătateRecuperarea după o dietă alimentară restrictivă: ce presupune327
Vremea
9.8°9.8° - 13.2° marţi, 20 octombrie 2020
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 2.43 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 oct 00:00SportManchester United, victorie pe terenul lui PSG / Borussia Dortmund a fost învinsă de Lazio

Manchester United s-a impus în deplasarea de la Paris, scor 2-1, împotriva lui PSG, în cel mai așteptat meci al...488

21 oct 00:00SportMorata, "dublă" împotriva echipei lui Mircea Lucescu (Dinamo Kiev vs Juventus 0-2) / Club Brugge, victorie obținută în prelungiri

Juventus a început cu dreptul noul sezon de Champions League. Echipa lui Andrea Pirlo a câștigat, în deplasare, cu...448

21 oct 00:00SportEHF European League: Dinamo Bucureşti, înfrângere la debutul în grupa B (25-27 vs Sporting CP)

Echipa de handbal masculin Dinamo Bucureşti a pierdut, marţi, pe teren propriu, cu formaţia portugheză Sporting CP,...358

21 oct 00:00SportWTA Ostrava: Monica Niculescu s-a calificat în turul doi al probei de dublu, după ce a trecut de Raluca Olaru

Perechea Monica Niculescu/Nadiya Kichenok (România/Ucraina) a învins, marţi, cu scorul de 7-5, (3)6-7, 10-5, cuplul...389

Local
21 oct 00:00LocalActivități preventive desfășurate de polițiști

În cursul zilei de luni, polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai...648

21 oct 10:49LocalBărbat ARESTAT PREVENTIV de POLIŢIŞTI pentru FURT calificat

Urmare a cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de tâlhărie, polițiști din cadrul Biroului de...1013

21 oct 00:00LocalTÂNĂR beat, depistat la VOLAN pe străzile Constanței

663

21 oct 00:01LocalArestați pentru TRAFIC de MDMA

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura...1022

21 oct 00:01LocalCORONAVIRUS: 4 NOI DECESE, la Constanța

Până marţi, 5.996 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În Constanța au fost înregistrate 4...2151

21 oct 00:00LocalSancțiuni aplicate TAXIMETRIŞTILOR pentru nerespectarea prevederilor legale

Poliţiştii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice din cadrul Direcției Generale Poliția...1078

Politică
21 oct 00:00PoliticăParlamentare2020: Peste 30.000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă

Peste 30.000 de români din străinătate s-au înscris până în prezent pentru votul prin corespondenţă la...362

21 oct 00:00PoliticăAEP a aprobat modelele, dimensiunile şi condiţiile de tipărire pentru buletinele de vot

Autoritatea Electorală Permanentă a adoptat hotărârea pentru aprobarea modelelor, a dimensiunilor şi a condiţiilor...351

21 oct 00:00PoliticăParlament: Florin Iordache - numit preşedinte al Consiliului Legislativ

397

Interviuri
6 oct 00:11InterviuriIon Adrian ROŞU, primarul din Fântânele: Vreau să văd locuitori zâmbitori, comunicativi și sinceri! VIDEO

Ion Adrian Roșu, primarul din Fântânele, care a câștigat alegerile locale din 27 septembrie, din partea PNL, a...2255

3 oct 00:13InterviuriHoria Constantinescu: M-am simțit un NENOROCIT că l-am AJUTAT să plece pe FĂGĂDĂU

HoriaConstantinescu a candidat din partea PPU-SL la Primăria Constanța, însă nu a reușit să obțină decât 4 800...6555

2 oct 00:14InterviuriFlorin Chelaru, primarul din Năvodari: Nu spun că PSD este pe VAL, dar NU este nici sub VAL, cum își doresc unii

2714

2 oct 00:14InterviuriLa Kogălniceanu, Ancuţa Belu are MAJORITATE în Consiliul LOCAL! Video

Ancuța Belu,primarul din Mihail Kogălniceanu, câștigătoarea unui nou mandat la alegerile din 27 septembrie, a...2505

2 oct 00:14InterviuriDeşi NEGOCIAZĂ o COLABORARE, PNL și USR-PLUS NU se vor avea ca fraţii! Video

Constanța a votat pentru schimbare și a optat pentru Vergil Chițac și Stelian Ion, care au obținut 28,48%,...2238

1 oct 00:07InterviuriVasile Delicoti vrea să facă din POARTA ALBĂ o comună MODEL

2746

Monden
21 oct 00:00MondenActorul american Jeff Bridges a anunţat că suferă de limfom

Actorul american Jeff Bridges, protagonistul filmului "The Big Lebowski" (1998), a anunţat luni că a fost diagnosticat...465

21 oct 00:00MondenPhil Collins o acuză pe fosta soţie de ocuparea abuzivă a casei pe care o deţine la Miami

Muzicianul britanic Phil Collins i-a dat în judecată pe fosta lui soţie şi pe soţul acesteia pe care îi acuză de...403

21 oct 00:00MondenGeaca lui Tom Cruise în „Top Gun“ şi cizmele din „Pretty Woman“, scoase la licitaţie în decembrie

381

21 oct 20:04MondenAdele anunţă că va prezenta „Saturday Night Live“, suscitând zvonuri privind lansarea unui nou album

După o pauză de mai mulţi ani, Adele revine în lumea spectacolului ca prezentatoare a celebrei emisiuni de...354

21 oct 00:00MondenDebbie Harry a anunţat că Blondie va efectua un turneu în Marea Britanie în 2021

Debbie Harry, solista trupei rock americane Blondie, a anunţat că formaţia urmează să efectueze un turneu în Marea...350

21 oct 20:00MondenBudapesta va găzdui MTV European Music Awards pe 8 noiembrie

339

Mapamond
21 oct 00:00MapamondDanemarca: Asasinul din submarin, reţinut după o tentativă de evadare

Danezul Peter Madsen, condamnat la detenţie pe viaţă pentru asasinarea ziaristei suedeze Kim Wall într-un submarin...537

21 oct 00:00MapamondCoronavirus: Aproape 170.000 de oameni au murit în plus în UE în timpul primului val, faţă de media ultimilor 4 ani

Aproape 170.000 de persoane au murit în plus în 26 de state membre ale Uniunii Europene în timpul primului val al...348

21 oct 00:00MapamondCoronavirus: Canada a depăşit pragul de 200.000 de cazuri

351

21 oct 00:00MapamondCoronavirus: 27 de turişti francezi, în carantină în Grecia, după detectarea unui caz pozitiv în grupul lor

Douăzeci şi patru de elevi francezi şi trei profesori care îi însoţeau au fost plasaţi luni seară în carantină...374

21 oct 00:00MapamondCoronavirus: Irlanda instituie restricţii pentru întreaga populaţie, o premieră pentru o ţară din UE

Irlanda va fi prima ţară din UE care va institui restricţii pentru întreaga populaţie începând din noaptea de...400

21 oct 00:00MapamondIranul a depăşit pragul de 5.000 de cazuri zilnice de COVID-19

334

Sănătate
21 oct 00:00SănătateCum să îți accelerezi metabolismul după 50 de ani

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, devine din ce în ce mai dificil să ne menținem greutatea, iar acest lucru se...498

21 oct 00:00SănătateCarnea: este sau nu un aliment "toxic", care crește riscul de îmbolnăvire?

Consumul de carne în fiecare zi ne poate cauza probleme grave de sănătate, în special dacă o preparam cu ulei, are...404

21 oct 00:00SănătateBăuturile dulci nu afectează doar silueta. Ce probleme pot apărea

345

21 oct 00:00SănătateBoli endocrine care afectează femeile

De la diabet gestațional și dezechilibre tiroidiene, până la sindromul ovarelor polichistice și probleme de...373

21 oct 00:00SănătateCe este bulimia nervoasă și care sunt cauzele ei?

Această afecțiune reprezintă ingerarea episodică, necontrolată, compulsivă și rapidă a unor mari cantități de...347

21 oct 00:00SănătateCum să îți convingi copilul să se spele pe dinți

Spălatul pe dinți are un rol esențial în menținerea cavității bucale sănătoasă așa că cei mici nu sunt...333

21 oct 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...403

21 oct 00:00SănătateCare sunt orele la care trebuie să mănânci pentru a slăbi

Pentru a slăbi, trebuie să ai un stil de viață sănătos, care să includă activități fizice, precum și o...575

21 oct 00:00SănătateRecuperarea după o dietă alimentară restrictivă: ce presupune

327

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT