REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

APARATURĂ DE ULTIMĂ GENERAȚIE în Laboratorul de Explorări Funcționale al Spitalului Județean

APARATURĂ DE ULTIMĂ GENERAȚIE în Laboratorul de Explorări Funcționale al Spitalului Județean

Replica API 13 iunie 2019 | 09:37 360

Laboratorul de Explorări Funcționale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța se poate mândri ca fiind unul de top! Având în dotare echipamente medicale de ultimă generație, unele unicat în Dobrogea, altele unicat în România, în cadrul laboratorului pot fi realizate investigații dintre cele mai complexe pentru diagnosticarea afecțiunilor vasculare, neurologice, digestive sau hepatice. „Pentru a putea trata corect pacienții, este nevoie de un diagnostic corect, dar și de specialiști competenți care să interpreteze rezultatele”, a subliniat dr. Ghiulserin Nurla, medic șef Laboratorul de Explorări Funcționale.

Până în urmă cu doi ani, Laboratorul de Explorări Funcționale din cadrul celei mai mari unități spitalicești din județul Constanța era un fel de „Cenușăreasă” a sistemului sanitar de stat. Toate specialitățile din spital apelau - și încă apelează! – la această secție, pentru realizarea investigațiilor imagistice, ecografiilor sau explorărilor de diverse tipuri, dar când venea vorba de alocat fonduri pentru înnoirea dotării laboratorului... nu se mai găseau bani! Așa se face că până în urmă cu aproximativ doi ani, specialiștii lucrau pe aparatură care data din anii 1980 – 1982, astfel că, în multe situații, depindea mai mult de priceperea și experiența medicilor decât de acuratețea aparaturii medicale. De doi ani, Laboratorul de Explorări Funcționale a fost supus unui amplu proces de... retehnologizare. Așa se face că, în prezent, această secție a Spitalului Județean de Urgență Constanța se poate mândri ca fiind una de top la nivelul țării, având aparatură medicală de ultimă generație, în unele cazuri unicat în lume – precum ecograful achiziționat prin intermediul Facultății de Medicină Constanța, pentru cabinetul de explorări gastroenterologice, pentru diagnosticarea afecțiunilor hepatice, pe care învață generațiile viitoare de studenți – sau în alte cazuri printre puținele din Dobrogea și din țară. Toate echipamentele au costat între 15.000 și 60.000 de euro, au fost achiziționate cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al actualei conduceri a Spitalului Județean Constanța și sunt folosite la maximum, în condițiile în care numărul pacienților cu afecțiuni neurologice, vasculare, pneumologice etc care ajung la cea mai mare unitate spitalicească din județ este din ce în ce mai mare de la an la an!

„Deținem un EEG digital, cu 64 de canal, am achiziționat și soft-ul de video-EEG, un soft de polisomnografie, ba chiar am achiziționat și un EEG portabil pentru pacienții internați în alte secții, care nu pot să fie deplasați, cât și pentru pacienții de la Terapie Intensivă, în comă sau în moarte cerebrală.

Tot în cadrul cabinetului de explorări neurologice am achiziționat un elecromiograf, unic în Dobrogea. De asemenea, în ideea de a îmbunătăți explorările neurologice a fost organizat și un cabinet de explorări vasculare, care deține un Doppler vascular.

Prin achiziția aceast aparate, putem să spunem că Spitalul Județean Constanța este unul dintre puținele centre din țară și singurul din Dobrogea care asigură servicii de mare finețe, de ultimă generație”, a subliniat dr. Ghiulserin Nurla, medic șef al secției.

De menționat că și personalul care deservește acest laborator este unul demn de aprecieri: începând cu prof. Ioan Tofolean, reputat medic gastroenterolog, dr. Doina Tofolean, medic primar pneumologie, și continuând cu „speranțele” în domeniul explorărilor funcționale, singurii specialiști din Dobrogea cu competență pe domeniul lor: dr. Adriana Stanca, singura cu competență în EEG, dr. Daniela Mușat, competență în electromiografie și dr. Ramazam Diler, chirurg vascular, cu competență în ecografie vasculară.

Totodată, se impune precizat că de aceste servicii beneficiază atât pacienții Spitalului Județean Constanța, cât și cei care nu sunt internați. „Cei care doresc pot veni cu bilete de trimitere, pe spitalizare de zi, în urma unei programări. Sau pot veni și contracost. Prețurile au fost reactualizate, aprobate de Comitetul Director al spitalului în luna aprilie a.c., sunt afișate la fișier. Programările se fac fie telefonic, numerele de telefon pot fi găsite pe site-ul spitalului, sau direct la cabinete, în situațiile speciale”, a precizat dr. Nurla.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Degeaba ai echipamente daca le utilizeaza toti neculaii fraieri,toate gutuile tarii!
2
0
Aceasi oameni in functie pana la moarte...specialisti tineri pleaca din cauza lor!
3
0
Niste javre de personal intr-un spital subminat
4
0
Interesa-ti-va de madam tofolean, cum se comporta cu studentii si cum trateaza pacientii. Rusine, afara din sistem, lasati medicii tineri sa profeseze, ca sunteti expirati !
7
0
Conducerea gluma a unui spital
4
0
Niste medici de ultima generatie pe cand baga? Sa scape de mediocritatile astea precum mizerie asta din poza - Tofolean- lucreaza si arata ca Nea Caisa. Au ramas in tara fix MIZERIILE care nu au fost in stare sa plece bucurandu-se de salarii mari, privilegii si aparatura moderna.
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367