REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Apare o nouă lege a creditelor

Apare o nouă lege a creditelor

Replica API 24 martie 2016 | 00:00 191

Reguli mai dure

Reguli mai dure

Guvenul va promova prin ordonanţă de urgenţă directiva europeană a creditelor ipotecare 2014/17/UE, pentru că termenul de transpunere în legislaţia naţională a trecut deja. Ordonanţa aduce o protecţie sporită pentru clienţii băncilor. Iată câteva dintre cele mai importante prevederi ale actului normativ: Creditorul ia toate măsurile pentru a preveni declararea scadenței anticipate, inițierea procedurilor de executare silită a consumatorilor ori vânzarea debitelor restante către entități care desfășoară activitatea de recuperare creanțe.

Oricând pe parcursul relației contractuale, la solicitarea consumatorului, creditorul oferă acestuia soluții corespunzătoare pentru achitarea debitului, chiar dacă nu sunt înregistrate restanțe, însă consumatorul face dovada unei situații dificile sau a iminenței neplății. Creditorul îl notifică pe consumator cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de declararea scandentă a creditului sau de inițierea procedurii de executare silită, după caz, informându-l cu privire la drepturile pe care le are în această situație. Perioada dintre declararea scadenței anticipate și declanșarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă. În situația premergătoare declarării scadente a creditului sau a executării silite consumatorul are dreptul să solicite creditorului vânzarea bunului imobil ipotecat direct de către consumator. Creditorul acordă acest drept pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.

Se interzice: cesionarea contractului de credit și a accesoriilor precum și a creanței către o entitate care nu are sediul social, o sucursală sau un reprezentant în România care răspunde contravenţional în fața autorităților publice, cu excepția cazului în care consumatorul solicită în mod expres acest lucru; perceperea de comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare, cu excepția dobânzilor penalizatoare legale, de către entitățile de recuperare creanțe; perceperea de costuri aferente activităţii de recuperare de către entitățile de recuperare creanțe; derularea activităților de recuperare creanțe în perioada celor 30 de zile calendaristice menționate la art. 59 alin. (6) lit. b) şi până când este transmis consumatorului răspunsul la contestație; desfasurarea de activități de recuperare creanţe de alte entităţi decât cele prevăzute la art. 3 pct. 29 și admise în coformitate cu art. 137, scrie economica.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102