REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

APC, despre contoarele inteligente: „Înlocuirea contoarelor clasice fără acordul consumatorilor constituie o încălcare a drepturilor acestora“

APC, despre contoarele inteligente: „Înlocuirea contoarelor clasice fără acordul consumatorilor constituie o încălcare a drepturilor acestora“

Replica API 9 martie 2016 | 00:00 173

Începând cu anul 2015, Uniunea Europeană a trecut la ultima etapă a proiectului său de Tranziție Energetică: schimbarea tuturor contoarelor clasice de curent, gaz şi apă, cu contoare inteligente, care să poată transmite datele de consum la distanță. Până în anul 2020, directivele europene prevăd instalarea acestor contoare inteligente în 80% din locuințe. Această inițiativă are ca stindard reducerea costurilor la factura electrică și oferirea unui confort sporit consumatorilor europeni. În realitate, nu există niciun studiu concret care să demonstreze o economie reală pentru cetățeni și nicio evaluare a implicațiilor sanitare ale acestei tehnologii, spune reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România. Mia mult, susțina ceștia, se încearcă cu orice preț crearea unui monopol al distribuției energiei electrice, pentru a contracara proiectele inventatorilor independenți, care apar cu tot mai multe inovații practice, ieftine, ecologice și extrem de profitabile. Nume precum Gabriel Diaconu din Brașov, Ion Scripcaru din Uzunu, Gavrilaș Gabriel din Onești, sunt doar câteva exemple de inventatori care ar trebui sprijiniți de autoritățile naționale pentru o politică energetică independentă. „Înlocuirea contoarelor clasice cu contoare inteligente fără acordul consumatorilor constituie o încălcare gravă a drepturilor acestora. Având în vedere experiențele neplăcute ale consumatorilor din SUA, Canada și Franța, precum și decizia Germaniei cu privire la excluderea montării de contoare inteligente în locuințele care nu depășesc un consum de 6000kw/an, Guvernul României și ANRE ar trebui să găsească soluții similare celor din Germania. Altfel, atât costurile înlocuirii contorului clasic cu cel inteligent, cât și erorile date de contorul inteligent vor fi suportate de către consumatori.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614